Selvsikkert kroppsspråk

Kroppsspråket påvirker hormonene

Føttene avslører deg, og vil du fremstå som myndig, bør du holde et lavt stemmeleie.

PÅVIRKER SELVTILLITEN: Et åpent kroppsspråk vil påvirke selvtilliten siden kroppen produserer mer testosteron og reduserer mengden av stresshormonet kortisol.
PÅVIRKER SELVTILLITEN: Et åpent kroppsspråk vil påvirke selvtilliten siden kroppen produserer mer testosteron og reduserer mengden av stresshormonet kortisol. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.
Sist oppdatert
COACH: Paal Leveraas.
COACH: Paal Leveraas. Foto: Foto: HR NORGE

Den amerikanske sosialpsykologen Amy Cuddy mener at "power posing" (maktposering, journ.anm) påvirker hele innstillingen vår, og til og med virker slik at kroppen produserer mer av hormonet testosteron.

Mer testosteron vil i følge psykologen påvirke selvtilliten i positiv retning.

Kan gjøre oss suksessfulle

Cuddy forsker på hvordan kroppsspråket avslører at vi kan endre andre menneskers antakelser om oss selv, og til og med vår egen kroppskjemi, ved å helt enkelt endre ens egen kroppsposisjon.

- Å stå i en selvsikker posisjon, til og med når du ikke føler deg selvsikker, vil påvirke både testosteron-og kortisolnivået i hjernen. Dette igjen kan ha en stor påvirkning i våre sjanser til å oppnå suksess i livet, uttaler Cuddy i en av sine forelesninger.

Med dette mener Cuddy blant annet at produksjonen av testosteron vil hjelpe mennesker å tørre å satse, samtidig som produksjonen av stresshormonet kortisol går ned, og gjøre oss mindre stresset i situasjoner.

I denne videoen fra nettsiden Ted.com kan du se hele forelesningen til Cuddy:

</p> </div>

Test ut dette

Gjør et godt inntrykk

Vis at du lytter

Hvis du ønsker å få andre til å prate åpent må du fokusere på den som snakker og ikke gjøre andre ting samtidig. Unngå å se på klokken, sjekke SMS, mail eller gi oppmerksomhet til andre enn den som snakker. Vend kroppen din og ansiktet mot vedkommende og opprett øyekontakt. Len deg litt fremover, legg hodet litt på skakke eller nikk anerkjennende.

For å oppmuntre til samarbeid må du bryte med barrierer

Fysiske hindringer er spesielt ødeleggende for effektivt samarbeid om du jobber i team.Ta kaffepauser sammen, men vær bevisst måten du bruker kroppsspråk på. Hold kopp og hender lavt, dette viser en trygg og åpen holdning.

Håndhils for å oppnå god kontakt

Berøring er den sterkeste form for ikke-verbal kommunikasjon. Å berøre en annens arm, hånd eller skulder i en brøkdel av et sekund skaper bånd. I arbeidslivet er håndtrykk den mest etablerte tradisjonen av fysiske kontakt, men selv et håndtrykk gir ofte et varig positivt inntrykk ved et møte. En studie viser at når du møter noen med et håndtrykk, er det større sjanse for at de husker deg i ettertid.

Smil for å bringe frem gode følelser

Et ekte smil stimulerer ikke bare vår egen følelse av velvære, det forteller også de rundt oss at vi er åpne og mottakelige. Et ekte smil utvikler seg sakte fra munnen til øynene og lyser opp ansiktet og forsvinner sakte.

Styrk det du sier ved og bruk hendene

De områdene i hjernen som vi benytter når vi snakker er også aktive når vi bruker hendene. Studier har vist at når vi bevisst bruker håndbevegelser i en tale styrker vi tankene våre, uttrykker oss klarere, bruke kortere setninger og et mer meningsfylt språk.

Føttene avslører deg

Når vi prøver å skjule eller kontrollere kroppsspråket konsentrerer vi oss gjerne om ansiktet, hendene og kroppsholdningen. Føttene befinner seg stort sett er under bordet og får liten oppmerksomhet, men det er de som forteller sannheten. Under stress viser man nervøsitet eller angst ved økte fotbevegelser, tvinner de rundt hverandre eller stolbena. Etter en stund vil du føle trang til å strekke og krølle på føttene, de vil helst løpe avgårde. Derfor er det lettere å se hvilken emosjonell tilstand mennesker er i når vi ser hele kroppen.

Om du vil fremstå myndig - hold stemmen i et lavt toneleie

Før du skal holde en tale eller ta en viktig telefonsamtale, tren på å holde et lavt toneleie og ikke gå opp i tone mot slutten av setningen.

(Kilde: amanet.org.)

I følge Medlemsorganisasjonen HR Norge, viser undersøkelser at kroppsholdning har mye å si for selvtilliten.

På hjemmesiden sin skriver organisasjonen at man kan teste ut dette ved å for eksempel sitte bakoverlent med armene bak hodet og bena på bordet, eller stå med armer og ben ut fra kroppen i et par minutter.

Dette skal stimulere produksjonen av testosteron som igjen vil påvirke følelsen av styrke, og gjelder for begge kjønn.

HR Norge støtter også Cuddys teori om at mengden av stresshormonet kortisol vil minke slik at du vil føle sterk og rolig.

Kommunikasjon er makt

Paal Leveraas er kommunikasjonsansvarlig i HR Norge, og er også utdannet og praktiserende coach.

Han mener selv at dette temaet er hans "hjemmebane".

- Vi mennesker er kommuniserende vesener, og det vi kommuniserer har en påvirkning på omverdenen. Kommunikasjon har innsatt og avsatt keisere, presidenter og statsministre. Kommunikasjon har startet og stoppet kriger. Kommunikasjon skaper fysiologiske endringer i andre mennesker, bringer fram aggresjon eller medmenneskelighet, sorg eller glede. I vårt samspill med andre mennesker programmerer vi kontinuerlig hverandres hjerner, slik at det faktisk skjer kjemiske endringer, sier Leveraas til Kvinneguiden.

Han mener dermed at kommunikasjon definitivt kan endre verden, ikke bare i abstrakt betydning, men høyst konkret.

- Det er ingen grunn til å tro at det ikke skulle ha den samme effekten på den som kommuniserer som på de det kommuniseres til, sier coachen videre.

- Vi lytter med øynene

Leveraas mener at ordløse signaler utgjør en stor del av vår kommunikasjon, mange mener det er den største delen.

- Tillit skapes ikke først og fremst gjennom det som høres, men gjennom det som syns. Noen ganger har vi denne følelsen av at et annet menneske ikke er til å stole på. Analyserer du slike situasjoner, vil du ofte finne at den manglende tilliten kommer av manglende samsvar mellom det som sies og hva kroppsspråket forteller.

- Vi lytter like mye med øynene som med ørene, mener coachen.

Han er ikke i tvil om at Amy Cuddy har helt rett i at måten vi sitter, står og går på skaper kjemiske endringer i kroppene våre.

- Jeg bruker selv dette bevisst i mange sammenhenger, ikke minst når jeg skal holde foredrag eller møte klienter til coaching. Mitt lille triks er nettopp en "power pose" som Cuddy snakker om - strekke armene mot himmelen, hodet opp og åpne opp kroppen, sier Leveraas og fortsetter:

- Så forestiller jeg meg en omvendt "lysfontene" som går fra der ute et sted og inn i mitt hjerte, mine armer, ben og kropp. Hvis omgivelsene tillater det, tar jeg også et løvebrøl, et primalskrik. Så setter jeg ord på den atmosfæren jeg ønsker å bringe inn i salen eller samtalen jeg skal ha. Skal jeg gå inn i det med respekt, kjærlighet, nysgjerrighet, samarbeidsvilje, eller noe helt annet?

Hvilke hormoner som styrkes og dempes i disse prosessene, har ikke coachen fundert så mye på, men han er likevel overbevist om at det virker.

- Amy Cuddy's "fake it til you make it" har jeg selv brukt som rettesnor i veldig mange sammenhenger.

Leveraas forteller at kroppssholdning i møte med andre mennesker betyr ekstremt mye.

- Du tar eller gir fra deg kraft med måten du står og går på. Denne kraften er jeg overbevist om at er reell, fysisk tilstedeværende, og viktigst av alt: vi kan velge til enhver tid. Du blir hva du tenker, så det handler om å tenke rett.

Les også:

Disse menneskene er best likt

Sørg for at kollegaene digger deg

Få den andre til å føle seg viktig

Sosial angst kan vare hele livet

Så enkelt jobber du deg nedover

Denne saken ble første gang publisert 18/01 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også