Bensinstasjonsmat

Neida, bilferie må ikke bety pølse hver eneste dag

Slik velger du sunn veimat.

FASTFOOD: Maten du får kjøpt på bensinstasjoner er veldig energitett. Selv om du spiser relativt små porsjoner, som en pølse eller et pizzastykke, får du i deg veldig mange kalorier uten å bli særlig mett.
FASTFOOD: Maten du får kjøpt på bensinstasjoner er veldig energitett. Selv om du spiser relativt små porsjoner, som en pølse eller et pizzastykke, får du i deg veldig mange kalorier uten å bli særlig mett. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Sist oppdatert

Fete burgere, baconsvøpte pølser i dryppende fett, brus og godteri er på bensinstasjonsmenyen når sultne bilister skal ha noe å bite i på reisen.

- For folk som ferdes mye på veiene har det alltid vært vanskelig å finne den sunne maten. Nå håper jeg at trenden med å servere kundene usunn mat snart er i ferd med å snu, sier Jeanette Roede, kommunikasjonssjef og ernæringsekspert i Grete Roede til magasinet Bedre Helse.

Det er ikke første gang ernæringsekspertene kritiserer maten som serveres langs norske veier.

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen har tidligere kritisert bensinstasjonene for å tilby nordmenn å "legge på seg til halv pris".

- Hva er egentlig problemet med tradisjonell bensinstasjonsmat?

- Den er veldig energitett. Det vil si at selv om du spiser relativt små porsjoner, som en pølse eller et pizzastykke, får du i deg veldig mange kalorier uten å bli særlig mett. Tilbudet om tre boller for prisen av to for eksempel, er det mange som lar seg friste av. For å forbrenne alle disse kaloriene må du faktisk gå en hel mil, sier Roede.

Se hvor mye - eller lite - godteri som skal til før du er oppe i 150 kcal.

Usunn mat

For noen år tilbake gjorde Forbrukerombudet en sjekk av matutvalget ved 49 av landets bensinstasjoner. Den viste at ingen av de utvalgte stasjonene kunne tilby sunn mat i sine hovedkampanjer.

Videre hadde samtlige stasjoner store plakater av usunn mat strategisk plassert ved inngangspartiet.

Mange ønsker sunnere mat på hurtigmatsteder.

Vil ha sunnere veimat

Seniorforsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), Annechen Bahr Bugge, gjorde en studie av nordmenns «mat-på-farten-vaner» i 2009. I utvalget, som var representativt for den norske befolkning, svarte 56 prosent at de sjeldent eller aldri spiste på hurtigmatsteder.

- De fleste begrunnet svaret med at det ikke var sunn nok mat å få kjøp her. Bare fem prosent svarte at de ikke mente det var behov for endringer, sier Bahr Bugge.

I studien kom det videre fram at svært mange ønsket et bredere og mer variert mattilbud hos hurtigmatstedene, som renere produkter av kjøtt og fisk, grovbakst og salatbarer.

- Her synes jeg dagligvarebutikkene har vært mer lydhør enn de såkalte hurtigmatstedene de siste årene. Sistnevnte er i utakt med forbrukernes preferanser og ernæringspolitiske mål, sier Bugge.

Hun presiserer at det er mest ungdom og menn som tyr til bensinstasjonsmaten.

Merker bedringer

En hyggelig trend er derfor at disse to gruppene viser en økende opptatthet av maten skal være så sunn som mulig.

- Dessuten ser vi nå at markedet stadig lanserer nye hurtigmatprodukter av det sunne slaget, også dette en positiv trend, mener Bahr Bugge.

- Inntaket av sukker og sukkerholdige leskedrikker er betydelig redusert. Folk spiser mer frukt og grønnsaker, laks, kylling, sushi og grove brød- og kornprodukter. For å nå den økende andelen helsebevisste forbrukere, må nok hurtigmatstedene i økende grad tilby sunnere alternativer. Fremdeles er det vanskelig å gjøre helseriktige valg på slike steder, påpeker hun.

Sure unger

- Vi har alle et kollektivt ansvar for å bremse utviklingen av overvekt, både blant barn og voksne. Bensinstasjonene bør være sin rolle og sitt ansvar bevisst, sier Jeanette Roede.

Hun minner om at usunn kosemat faktisk kan vise seg å bli en kortvarig fornøyelse, også for de aller minste i baksetet.

- Mat som er full av sukker og fett resulterer ofte i trøtte og sure unger. Blodsukkeret stiger raskt, for så å synke igjen. Barna får ikke den samme energien som god og sunn mat gir, sier hun.

- Shell ønsker at alle våre stasjoner skal ha gode, sunne alternativer, sier Alice Bergfall, kommunikasjonsrådgiver for salg, distribusjon og markedsføring i A/S Norske Shell.

- Vi må hele tiden tilpasse matutvalget vårt etter kundenes ønsker, og vi jobber kontinuerlig for å bedre tilbudet vårt. Dette gjelder både varm og kald mat, drikke og sunnere alternativer. Selv om etterspørselen på sunnere mat er økende, selger vi fortsatt absolutt mest av den «tradisjonelle» bensinstasjonsmaten. Da er det naturlig at disse produktene får mest plass i våre butikker. Samtidig har vi en rekke sunne alternativer på våre stasjoner, som salater, nøtter, frukt, gresk yoghurt og kyllingspyd, påpeker Bergfall.

Matpakke

Jeanette Roede mener det er greit med ei pølse i ny og ne. Det hun reagerer på er den utstrakte markedsføringen av usunn mat ved landets bensinstasjoner og det faktum at nesten ingen av dem tilbyr sunn mat i sine hovedkampanjer.

- Prioriter å stoppe innom bensinstasjonene som har et godt utvalg av sunne matvarer når du er ute på veiene. Det er min klare oppfordring, sier Jeanette Roede.

- Alternativet er selvsagt å smøre med seg en god matpakke med både frukt og grønt. Det kan lønne seg økonomisk, men også med tanke på kaloriregnskapet, råder hun.

Noen tips på veien

Klinisk ernæringsfysiolog Randi Vassbotn Norheim i matfordeg.no og ekspert hos vektkonsulentene.no, har disse tipsene for mat på reisen:

  • Drikk vann for å slukke tørsten. NB: Ett av de første tegnene på dehydrering er sult, og kan lett feiltolkes.
  • Grove baguetter med proteinrikt pålegg.
  • Salater, ferdigpakket eller fra salatbar, uten fet dressing og med mye proteiner.
  • Ferdigpakkede matpakker eller sandwicher, grov type
  • Må du velge pølse kan du med fordel velge lompe fremfor brød, og velg en mager type.
  • Alle typer frukt og bær.
  • Spis en slangeagurk, en boks cherrytomater eller andre tomater, en paprika, gulrøtter, noen reddiker eller sukkererter.
  • Yoghurtvarianter med lite sukker, som yoghurt naturell og gresk yoghurt med nøtter eller korn.

  • En liten neve nøtter og litt rosiner. 20 gram nøtter pr. dag er midt i blinken.
  • Grove knekkebrød. Ha gjerne på proteinrikt pålegg slik at det metter litt lenger.
  • Fiskekaker + kyllinglår eller karbonadekaker, varme eller kalde. Bruk maten i en grov wrap eller lompe for bedre metthet.
  • Sushi/sashimi - TOPP mat i farten! Sleng på litt grønt, så metter det lenge.
  • Cottage cheese, gjerne en type med nøtter eller smak av pære og vanilje
  • Ferdig havregrøt med bær og korn
  • Skyr har masse proteiner og metter godt
  • Serranoskinke, eller vanlig skinke og litt ost
  • Smoothie. Bare pass på at det ikke blir for mye av denne drikken.

Les også:

Derfor gir søvn økt forbrenning

15 mellommåltider under 150 kalorier

Drikk dette hvis du vil bli tjukk

Denne saken ble første gang publisert 24/07 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også