Hvordan lindre soleksem

Røde utslett og kløe?

Soleksem kommer raskt!

SOLEKSEM: Ser huden din slik ut etter at du har vært i sola, kan det hende du har fått soleksem. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
SOLEKSEM: Ser huden din slik ut etter at du har vært i sola, kan det hende du har fått soleksem. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Soleksem

Hva som skjer i huden når noen får soleksem eller solallergi er ukjent. Både UVA- og UVB-stråler kan lage reaksjoner i huden som fører til kjemiske reaksjoner som kroppen beskytter seg mot fordi den ikke gjenkjenner dette. Huden setter i gang en motreaksjon og det utvikles lokal betennelse. Huden blir rød, varm og litt hoven.

Kilde: Hudpleier i Oslo, Anne Kathrine Hansen

Slik lindrer du soleksem

- Det er viktig å holde seg unna solen etter et utbrudd. Kalde omslag kan lindre. Mot kløen kan du bruke allergimedisin eller kløestillende produkter. Kortison kan dempe utslettet og aloe vera lindrer, råder hudpleier Anne Kathrine Hansen.

Plages du av kløende og rød hud etter å ha vært i solen, kan det hende du lider av soleksem.

Allergi mot solen

- Soleksem kalles på fagspråket polymorf lysdermatose der det oppstår en forsvarsreaksjon i huden når du eksponeres for sollys. Ordet polymorf hentyder til at utslettet kan se veldig forskjellig ut fra person til person, sier hudlege Ellen Slevolden ved Oslo Hudlegesenter.

- Soleksem er en reaksjon i huden hvor den dannes kjemiske forbindelser som kroppen oppfatter som ukjent. Det oppstår en motreaksjon som forsvar som ender opp i lokal inflammasjon. En allergi mot solen, altså, sier fagsjef i Dermanor, Kjersti Johansen.

Kan ramme alle

Alle kan rammes av soleksem, men det er vanligere hos de med lys hudtype.

- Rundt 10-15 prosent av befolkningen i Norden har dette, og det er vanligere hos kvinner enn hos menn. Noen legemidler kan gjøre at du utvikler soleksem, så følg med om huden forandrer seg, sier Johansen.

- Unge i alderen 20-40 år er spesielt utsatt. Symptomene forsvinner som regel om vinteren, og kommer på våren når solen blir sterkere, forteller Slevolden.

- Antibiotika, A-vitamin og nervemedisin gjør huden mer solsensitiv, sier hudpleier i Oslo, Anne Kathrine Hansen.

Den eksakte årsaken til soleksem er fortsatt ikke kjent.

- Vi vet at ultrafiolette stråler utløser utslettet. Hvilke typer stråler du reagerer på kan variere fra person til person. Både UVA- og UVB-stråler kan gi eksemforandringer, sier hudlegen.

Røde utslett og kløe

Symptomene kommer kort tid etter at du har vært i sola.

- Varigheten fra eksponering til symptomer varierer, men kan være så kort som etter 20 minutter. I løpet av noen timer utvikler det seg et rødt utslett som kan inneholde blemmer, sier Slevolden.

Eksemen ledsages av kløe. Alvorlighetsgraden varierer fra person til person.

- Utslettet er vanligst på de områdene som eksponeres for sol, som armer og brystkasse. Utslettet går over i løpet av fire-sju dager så lenge du unngår sola så godt det lar seg gjøre, forteller hun.

- Symptomene pleier å bli bedre utover sommeren, etter hvert som huden herdes og soltoleransen øker.

Behandling

Soleksem vil som regel gå over av seg selv etter noen dager hvis du holder deg unna solen.

Hvordan vite at det er soleksem du har fått?

- Du ser det på at eksemet kommer kun på områder av huden som har blitt utsatt for sol. Ofte er ansiktet mer skånet, siden vi generelt får mer sol her og har derfor en hud som tåler mer. Vanlige områder er hals og bryst, hvor huden er tynn og lite eksponert for sol i løpet av vinteren, forteller fagsjef i Dermanor, Kjersti Johansen.

- Kalde, fuktige omslag kan brukes for å lindre kløe i huden. Reseptfrie allergitabletter vil også lindre plagene. På områder som har fått eksem kan du smøre på et tynt lag med kortisonsalve, råder Johansen.

- Du bør holde deg unna svært aktive hudpleieprodukter. Ved siden av kortison og aloe vera kan du bruke lett fuktighet om du føler behov for noe i tillegg, sier hudpleier Hansen.

Minimum solfaktor 15!

- Om du holder deg borte fra solen, eller bruker SPF 15 eller høyere, vil utslettet bli borte i løpet av fire-sju dager. Ved gjentatt soleksponering forlenges plagene, sier Johansen.

- Er du plaget av soleksem, bør du alltid starte solsesongen med SPF 15 eller høyere. Etter noen dager har huden begynt å produsere pigment som beskytter mot solstrålene, slik at du kan trappe ned på beskyttelsen.

Så mye solkrem trenger du.

Forebygging av soleksem

• Unngå å sole deg lenge av gangen den første tiden.

• Bruk en solkrem med høy solfaktor, minst faktor 15, og som har både UVA og UVB-filter. Det er også viktig at solkremen er fotostabil, det vil si at den har full effekt noen timer i sola.

• Smør deg inn 30 minutter før du skal ut i sola slik at solbeskyttelsen får tid til å trekke inn.

• Bruk nok solkrem. Voksne trenger en stor håndfull krem for å smøre inn hele kroppen.

• Gjenta smøringen så ofte som anbefalt på tuben og etter bading.

• Dekk gjerne til hudpartier som lett får soleksem med tettvevde klær. Tynne sommerklær kan slippe igjennom stråler, og er derfor ikke nok til å beskytte seg.

• Enkelte hudleger tilbyr herding av huden i spesielle solarier for de som har store plager. Vanlige solarium herder ikke huden og forebygger ikke soleksem.

Kilde: Apotek 1

Denne saken ble første gang publisert 15/07 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også