Barnehagebarn er faktisk oftere syke enn de som ikke går i barnehage, og det blir mange dager hjemme for en syk liten kropp.

Forkjølelse, halsbetennelse og ørebetennelse er nesten dobbelt så vanlig hos yngre barnehagebarn som hos barn som ikke går i barnehage. Mage- og tarminfeksjoner er opptil tre ganger så vanlig hos barnehagebarn.

I tillegg kommer utbrudd av blant annet hodelus, barnemark, brennkopper og skarlagensfeber.

- I barnehagene er det mange barn samlet på ett sted, og barn har tett omgang med hverandre. Dessuten har barn en del å lære om hygiene. Barn er også mer mottagelige for luftveis-, mage- og virusinfeksjoner enn voksne,  forteller smittevernoverlege i Bergen kommune, Øystein Søbstad.

Allmenntilstanden avgjør

Mange barnehager har en regel om at barnet må være hjemme fra barnehagen én dag etter at de er feberfrie. Men må de det?

- Det kommer an på hva som feiler barnet. Mange sykdommer har egne retningslinjer som sier noe om hvor mange dager barnet bør holdes hjemme for å unngå smitte. Men dersom det er snakk om lett forkjølelse og feber, så kan barnet godt gå i barnehagen så fort feberen er borte og allmenntilstanden tilsier det, råder Søbstad.

Helsesøster Sidsel Kløverød er enig.

- Et slapt barn trenger et fang å sitte på, og vi pleier å si at barnet kan være i barnehagen når det er så opplagt at det orker å delta i de vanlige aktivitetene.

Hun mener det er viktig at foreldre rådfører seg med personalet i barnehagen når de er usikre.

- Etter en lengre periode med sykdom kan det også være riktig å la barnet være i barnehagen i kortere tid de første dagene.

For å sjekke allmenntilstanden kan du se om barnet har feber, er trøtt, har merkbart nedsatt appetitt og er slapt, sutrete eller isolerer seg.

15 sykdommer og hva du bør gjøre

Her er femten sykdommer barnet ditt kan rammes av, og hvor lenge de bør være hjemme fra barnehagen:

1. Feber: Barn med feber bør først og fremst av hensyn til seg selv holdes hjemme til de er feberfri.

2. Diaré: Barn med akutt diaré kan vende tilbake til barnehagen to døgn etter at de er blitt symptomfrie.

3. Forkjølelse: Barnet kan gå i barnehagen så fort allmenntilstanden er god nok. Barn har seks til åtte forkjølelser i året, mens voksne har to til åtte forkjølelser per år. Barn fra ½ til 3 år rammes spesielt ofte.

4. Influensa-lignende symptomer: Barn som har influensa kan vende tilbake til barnehagen når allmenntilstanden tilsier det. Ved influensapandemi kan det være aktuelt å holde barnet hjemme lenger.

5. Hoste: Ved hoste uten feber kan barnet vende tilbake til barnehagen så snart allmenntilstanden tilsier det.

6. Rotavirusinfeksjon: Dette er viruset som fører til omgangssyke. Barnet kan vende tilbake til barnehagen to døgn etter symptomfrihet.

7. Ørebetennelse: Barn med ørebetennelse, gjerne i mellomøret, kan gå i barnehagen når allmenntilstanden tilsier det.

8. Norovirusinfeksjon: Smitterisikoen er størst mens man har symptomer med oppkast og diaré, og barn bør holdes hjemme i denne perioden. Du bør vente 48 timer etter opphør av diaré og oppkast før barnet sendes i barnehagen.

9. Øyekatarr: Barnehagebarn med mild øyekatarr behøver ikke å holdes hjemme. Bare ved kraftig øyekatarr med rikelig pussdannelse bør barnet holdes hjemme inntil pussdannelsen har avtatt. Dette behandles vanligvis med antibiotika i form av dråper eller salve.

10. Brennkopper: Barn med brennkopper kan gå i barnehagen når utslettet er under kontroll. Så lenge det ikke er fare for at smitteførende sårsekret kan påføres andre barn, direkte eller indirekte gjennom kontaktpunkter, kan barnet gå i barnehagen. Ved få og små sår vil dette kunne ivaretas gjennom god tildekking.

11. Hodelus: Hvis det oppdages hodelus hos barn i barnehagen, er det ikke nødvendig å sende barnet hjem. Barnet kan fortsette i barnehagen som normalt etter så raskt som mulig å ha begynt på lusekur.

12. Kikhoste: Ved behandling tidlig i sykdomsforløpet med kikhoste blir pasienten vanligvis smittefri fem dager etter igangsatt behandling, og barn bør derfor holdes hjemme fra barnehagen i denne perioden. Ved behandling senere i sykdoms-forløpet vil smittsomheten være betydelig mindre, og barn kan derfor gå i barnehagen dagen etter igangsatt behandling.

13. Barnemark: Barnet kan gå tilbake til barnehagen etter igangsatt behandling for barnemark.

14. Meslinger: Barn som får meslinger kan returnere til barnehagen tidligst fire dager etter at utslettet dukker opp, dersom allmenntilstanden ellers er god.

15. Vannkopper: Barnet kan vende tilbake til barnehagen når utslettet fra vannkoppene har begynt å tørke inn.

Vanskelig å unngå smitte

Barnehagestyrer Marion Røysland Våge i Finnås barnehage på Bømlo sier det er viktig å være oppmerksom på smittefare.

- I perioder med kraftige spyrunder er det jo trasig hvis et barn som har kastet opp dagen før, kommer i barnehagen dagen etter.  Det er fint å vise hensyn. Samtidig må vi være åpne for at det er foreldrene som kjenner barnet best, og som må se an allmenntilstanden, sier hun.

Mange virusinfeksjoner smitter mest akkurat før og like etter at sykdommen har brutt ut. Ofte har barnet derfor allerede smittet lekekameratene sine når det oppdages at det er sykt. Da er smittespredning vanskelig å unngå.

Overlege Tone Bruun i Folkehelseinstituttet understreker at dette avhenger av hva barnet feiler.

- Etter en forkjølelse kan du sende junior til barnehagen så fort han eller hun er oppegående nok til å delta i normale aktiviteter, men ved for eksempel diaré bør du holde barnet hjemme noen ekstra dager for å unngå smittespredning.

Mens du sitter hjemme med en syk 1-, 2- eller 3-åring, kan du alltids trøste deg med at forskning viser at barn i aldersgruppen 4 til 6 år som har gått i barnehage, er mindre syke enn barn som ikke har gått i barnehage.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!