Før var de gørr kjedelige - nå er plug-in noe av det beste du kan kjøpe
Utvalget av oppladbare hybridbiler har eksplodert.

Det begynner å bli noen år siden både Toyota og Opel nærmest samtidig lanserte sine oppladbare hybrider - henholdsvis Prius og Ampera.
Begge bilene var banebrytende, og på sett og vis også spektakulære fiaskoer. Toyota-modellen var for dyr og hadde egentlig ikke en elektrisk rekkevidde som gjorde at den reelt sett kunne fungere som en elbil på småkjøring.
Opel Ampera var på sin side et venstrehåndsprosjekt fra GM, der Europa måtte vente leeenge etter USA-lanseringen. Da den først dukket opp, ble den ytterligere kraftig forsinket fordi batteriene kunne ta fyr. Siden forsvant den inn i glemselen, og ble etter hvert trukket fra markedet. Når GM nå kommer med 2. generasjon av bilen, ser det ikke ut til at de tar seg bryet med å lansere den i Europa.
Mange andre har kommet til
Om Toyota kommer med en oppladbar versjon av neste generasjon Prius gjenstår å se, men i mellomtiden har en rekke andre produsenter kastet seg på løsningen.
En gjennomgang Side3 har gjort av norske bilprodusenter, viser at det nå er 16 forskjellige bilmodeller som er tilgjengelig som oppladbar hybrid og som har en elektrisk rekkevidde på minimum tre mil.
Oppladbare hybrider på det norske markedet strekker seg nå fra VW Golf til BMW X5 - og til den hinsides Porsche 918 Spyder. Og for enkelte modeller er
Audi A3 e-tron

Audis storselger for tiden, med en samlet effekt på 218 hestekrefter, har på papiret en elektrisk rekkevidde på fem mil. Når prisen starter på rundt 330.000 kroner, er det vanskelig å argumentere for å kjøpe noen annen A3-modell.
Test: Audi e-tron
Audi Q7 e-tron

Med en 3-liters V6-motor skulle man tro at dette var en miljøversting, men Q7 e-tron har et oppgitt forbruk på 0,17 liter per mil og en total motorytelse på 373 hestekrefter.
Å si at den er direkte billig er å dra det langt, men den starter på 940.000 kroner - over 100.000 kroner billigere enn den billigste bensin-utgaven av modellen.
Test: Audi Q7 7-seter 2. generasjon
BMW i8

Med en pris på 1,3 millioner kroner er ikke BMW i8 den billigste hybridbilen på markedet, og det er definitivt ikke den mest praktiske. Skal vi være brutalt ærlige kommer du heller ikke til å se et forbruk på 0,21 liter per mil i praksis - men dette er virkelig en av de mest oppsiktsvekkende bilene på markedet.
Dessuten er den fantastisk å kjøre.
BMW X5 xDrive40e

På grunn av svært fordelaktig avgiftssystem, er nå den desidert billigste måten å skaffe seg en BMW X5 på, å velge den 2,25 tonn tunge utgaven med 279 hestekrefter som har fått navnet xDrive40e. Legger du 40.000 kroner ekstra på bordet, får du den med 313 hester i stedet.
Skal du ha tilsvarende effekt fra en bensinutgave, havner du på nordsiden av millionen før ekstrautstyret er montert.
Les også: BMW X5 xDrive40e blir klassens rimeligste bil
BMW i3 PIH

Denne bilen er en litt annen typen enn resten av modellene på denne listen. i3 er i utgangspunktet en fullblods elbil, men den kan leveres med en bitteliten bensinmotor som fungerer som en batterilader - eller rekkeviddeforlenger.
Motoren er en 2-sylindret 0,6-liters tass, som får drivstoffet sitt fra en 9-liters bensintank. Motoren benyttes utelukkende til å lade batteriene hvis det er behov.
Med en startpris på rundt 330.000 kroner, er det en av de billigste oppladbare hybridene du kan få.
Les også: Nå kommer BMW i3 Plug-in hybrid til Norge
Mercedes C350e

Først lanserte Mercedes den meget, meget gode nye C-klasse - og så bestemte de seg for at de like gjerne kunne utstyre den med en oppladbar drivlinje.
Med 279 hestekrefter og en startpris på like over en halv million kroner for stasjonsvognutgaven, er det ikke den billigste C-klassen du får tak i, men definitivt den mest attraktive.
Test av C-klasse: En perfekt innertier
Mercedes GLE 500e

Med mindre du skal ha den nye GLE i en undermotorisert dieselutgave, er det nå hybrid som gjelder for alle pengene. En V6-motori kombinasjon med en 116-hestekrefters elmotor gir bilen totalt 442 hestekrefter og en elektrisk rekkevidde på 30 mil.
Les også: Her får du Superkrefter "på tilbud"
Mercedes S500e

Mercedes' beste modell er utvilsomt S-klassen, og kjøper du den i oppladbar hybrid-utgave får du også den lange versjonen med ekstra mye plass i baksetene.
Drivlinjen er den samme som i GLE, men utstyret i denne luksusbilen gjør at du uansett må opp på over 1,2 millioner kroner for å få den med deg hjem.
Test: Mercedes S500e Plug-in-hybrid
Mitsubishi Outlander PHEV

Mitsubishi startet langt på vei trenden med oppladbare SUV-er, og har hatt enorm salgssuksess med konseptet.
Den oppladbare modellen starter på under 400.000 kroner, yter 202 hestekrefter og skal i alle fall i teorien la deg kjøre over fem mil på ren batteridrift.
Test: Mitsubishi Outlander PHEV
Porsche 918 Spyder

OK, til 8 millioner kroner er ikke dette en bil for massene. Dette er Norges desidert dyreste listeførte bil, men det er da også en bil som konkurrerer med LaFerrari og McLaren P1.
887 hestekrefter, firehjulsdrift og 0-100 på 2,6 (!) sekunder. Og en elektrisk rekkevidde på 31 kilometer.
Les også: Clarkson, Hammond og May har startet innspilling av ny serie - mens Top Gear blir helt forandret
Porsche Cayenne S E-Hybrid

Cayenne var i flere år nærmest definisjonen på meningsløs overflod, med ytelser og utslipp som begge var hinsides. Men når du plutselig nå kan få en 416-hestekrefters utgave som kan gå 36 kilometer på strøm, har et oppgitt forbruk på 0,34 liter per mil - og unnagjør 0-100 på under 6 sekunder - da er det håp for dem som ønsker en børstraktor også i fremtiden.
Prisen på 1,15 millioner er faktisk det billigste du kan få hvis du ser bort i fra dieselutgavene, noe som blir veldig feil på en Porsche.
Les også: Dette er SUV-ene som er dyrest å eie
Porsche Panamera S E-Hybrid

Den samme drivlinjen som sitter i Cayenne er også tilgjengelig i Panamera, og også her er den oppladbare hybridutgaven (nesten) den billigste om du ser bort ifra dieselutgavene. Samtidig er effekten nesten på linje med en rå GTS-utgaven.
Prisen er praktisk talt identisk som en BMW i8, med 1,3 millioner.
VW Golf GTE

Norges uten sidestykke mest solgte oppladbare hybrid er mer eller mindre identisk som Audi A3 e-tron. Nesten like mye effekt som en Golf GTI, 150.000 kroner lavere pris.
VW Passat GTE

VW har nå puttet den samme drivlinjen som de benytter i Golf GTE og Audi e-tron inn i sin nye Passat. Det gjør den til en slags folkelig versjon av Mercedes C300e
Snittforbruket er oppgitt til 0,17 liter per mil, og VW hevder batteriet holder til at bilen kan gå 50 kilometer på ren strøm.
Les også: Passat GTE er perfekt timing for Volkswagen etter deres egen diesel-skandale
Volvo V60 D5/D6 Twin Engine

Volvo V60 er hakket mindre enn Passat, men til gjengjeld gir Volvo deg mulighet til å velge to forskjellige utgaver av bilen - og ikke minst med firehjulsdrift. Bilen er forøvrig den eneste på listen som benytter diesel fremfor bensinmotor i kombinasjon med elektisitet.
Les også: Da denne bilen kom, var den umulig å få tak i
Volvo XC90 T8 Twin Engine

Store SUV-er ser ut til å være stedet der plug-in virkelig passer inn, og går du for den virkelige toppmodellen av Volvos XC90 får du en bil som unnagjør 0-100 på 5,6 sekunder, har et dreiemoment på 640 Nm og 400 hester. Samtidig koster betydelig mindre enn en vanlig T6 - og har et forbruk på en brøkdel.
Ryktene fra forhandlerapparatet skal derimot ha det til at om du bestiller den i dag, får du den levert om 17 (!) måneder.