En perfekt innertier, Mercedes!

Det er slik C-klasse virkelig skulle være.

C-klasse i sin beste variant: Stasjonsvogn, firehjulsdrift og kraftig dieselmotor.
Publisert

«The way it's meant to be played».

Slagordet over kommer egentlig fra et helt annet selskap, i en helt annen bransje. Likevel er det er en setning vi ikke klarer å få ut av hodet etter å ha testet den nye C-klasse stasjonsvogn med firehjulsdrift i C250-utgaven.

Rett nok er vår testbil utstyrt med litt ekstrautstyr, men så ender vi opp med en av de bedre bilene vi har testet i år.

Det er ikke så lenge siden vi testet den «vanlige» C-klasse stasjonsvogn, så vi skal ikke bruke så mye tid på plass og design. 

Les også: Her er bilkrigens store outsider

En perfekt motor for norske forhold

Forrige gang vi testet C-klasse, var det med en 1,6-liters dieselmotor under panseret, som vi klarte å irritere oss litt over at hadde et litt avslappet samarbeid med den automatiske girkassen.

Ved å bytte ut den motoren med en 2,2-liters turbodieselmotor på 204 hestekrefter forsvinner all irritasjon. I stedet kommer en følelse av at bilen er bygget for nettopp denne motoren.

For det første har motoren et massivt dreiemoment på 500 Nm fra 1600 RPM, som gjør at bilen alltid har masser av krefter. Trykker du på gassen, skjer det ganske mye - uavhengig av helling - og motoren ser heller ikke ut til å bry seg nevneverdig av om bilen fylles opp med ekstra vekt. Det er heller ikke å forakte om du skal koble på en henger.

Et skyv

I en bil som veier drøyt 1600 kilo oppleves drøyt 200 hestekrefter som veldig riktig. Du kan skyte fort ut av lyskryss, og gli smidig inn i trafikken om det plutselig dukker opp en luke. Samtidig føles det ikke overdådig, eller ubehagelig for passasjerer. 0-100 unnagjøres på fine 7 sekunder.

Med det ekstra dreiemomentet som ligger i motoren, virker også samarbeidet med den automatiske girkassen langt bedre enn i den forrige varianten vi testet. I komfortmodus er det relativt sedat, men behagelig og gode girskift som kommer når du har behovet for det. I sportsmodus virker det som bilen virkelig er på hugget - og det er engasjerende.

Sport - og sporty.

Mercedes C250T 4Matic Aut

Motor: 4-sylindret turbodiesel
Volum: 2,2/2143 ccm
Effekt: 204 HK v/3800 RPM
Dreiemoment: 500 Nm v/1600-1800 RPM
Girkasse: 7-trinns dobbelclutch automat
Drift: 4Matic
Størrelse: 4702/1810/1457 mm
Egenvekt: 1635 kg
Bagasjeplass: 490 liter
Hengerfeste: 1800 kg
Toppfart: 240 km/t
0-100: 7 sekunder
Forbruk: 0,5 l/mil
CO2: 131 g/km

Pris:
Modelltype:
504.900 kroner
Testbil: 790.000 kroner

Tosidighet

Dette er en form for tosidighet som går igjen på flere områder. Kjøremodusvelgeren, i kombinasjon med det adaptive understellet, gjør at bilen tilpasser seg humør, kjørestil og underlag.

Du kan sveve over elendig vei i komfortmodus - eller du kan føle grusen som ruller under hjulene i krappe svinger i sportsmodus. Den er moderat stiv når den skal være stiv, silkemyk når den skal være myk. Sedat når det skal være komfortabelt, og på hugget når du har det travelt.

Den dynamiske styreresponsen gir oss den samme tosidighetsfølelsen. Den kan både være svært lett og byvennlig i komfortmodus, eller du kan endre den til å være presis og sportslig.

Med Mercedes' hyperavanserte firehjulstrekksystem 4Matic, endres også kjøreegenskapene litt. Systemet har en individuell kontroll av alle de fire hjulene, og systemet hjelper det aktivt gjennom svinger. Når du virkelig presser på, kjennes det nesten som om du har bakhjulssving som hjelper på og holder bilen dønn stabil når du egentlig skulle tro grepet forsvinner.

C-klasse har ikke like mye bagasjeplass som noen av sine konkurrenter - men du finner mye ekstra om du løfter gulvet.

De justerbare luftfjærene har også evnen til å både være myke og sportslige - eller «Agility Control» som Mercedes liker å kalle det.

Skrur du av ESP-systemet, kan du samtidig ha det litt gøy...

Og alt dette kommer med et forbruk på en halvliter per mil.

Herlig førermiljø

Vi har tidligere omtalt interiøret på nye C-klasse som noe av det beste som er på markedet, og vår påkostede pressebil understreket dette igjen.

God sittekomfort, god ergonomi, vakre detaljer, brukervennlig - og en fantastisk lyd fra Burmester-lydanlegget er noen av høydepunktene. Så får vi bare igjen stille spørsmål ved om en ekstern skjerm.

Slik premium skal være

Etter å ha kjørt nye C-klasse i en lang rekke varianter, føler vi at vi nå har kommet oss ned til essensen av hva denne bilen skal være.

I stasjonsvognutgave med «riktig» motor og drift på alle fire hjulene, viser tyskeren seg fra sin aller beste side. Det er en side vi liker veldig godt - og ryktene skal ha det til at prisen nå er litt kunstig lav frem til 220-utgaven blir tilgjengelig.

Så skal man ikke helt hoppe bukk over at vår bil er utstyrt med ekstrautstyr for en pris som du enkelt kunne plukket opp en splitter ny bil for. Men en trenger ikke Burmester lydanlegg, head-up-display, 3-soners klimakontroll, flere forhåndsdefinerte seteinnstillinger, parkeringsvarmer, adaptive kjørelys og lignende om du ikke vil.

Smeller du på utstyr for 100.000 kroner, og automatgir, da er du i mål med det du trenger for en strålende bil. Resten har du bare lyst på.