Test vinterdekk 2011 2012

Her er de beste vinterdekkene

Continental og Michelin vinner våre tester av vinterdekk.

TEST: Årets store vinterdekktest viser at dyrest er best.
TEST: Årets store vinterdekktest viser at dyrest er best. Foto: Lasse Allard
Publisert Oppdatert
BEST AV PIGGDEKKENE: Continental Conti Ice Contact.
BEST AV PIGGDEKKENE: Continental Conti Ice Contact.
BEST AV DE PIGGFRIE: Michelin X-Ice XI2
BEST AV DE PIGGFRIE: Michelin X-Ice XI2

OPPDATERT: Denne testen er gammel. Test av vinterdekk for sesongen 2012/2013 finner du her.

Stor test av vinterdekk

NAF-bladet Motor har testet 19 nordiske vinterdekk i utfordrende øvelser. Det vanskeligste underlaget er fortsatt snø og is.

Mange hevder at de kjører mest på saltet tørr eller våt asfalt om vinteren. Men det er når isen plutselig er der eller når våt snø laver ned og kjøres hard og glatt, at vinterdekkene virkelig viser hva de duger til.

Det er først og fremst snakk om sikkerhet - om evnen til å stoppe bilen raskest mulig. Og hvor gode de er til å holde bilen stabil sideveis, slik at du unngår å komme over i motgående kjørebane i en sving.

I tillegg er det selvfølgelig fint om dekket sørger for å ta deg opp den bratte bakken hjemme og støyer så lite som mulig. Men for de fleste er ikke dette kritiske egenskaper. Uansett hvilke egenskaper du setter høyest, kan du gå inn i testen og finne de dekkene som passer dine behov best.

Dyrest vinterdekk er best

De beste dekkene er også de dyreste. Årets store vinterdekktest viser at det er Michelin, Nokian, Goodyear og Continental - i den rekkefølgen - som topper blant de piggfrie. Continental, Nokian Bridgestone og Pirelli er toppdekkene med pigger.

Alle er såkalte premium dekk og prises deretter. Men i testen vil du også finne rimeligere dekk som kan gi deg bra og sikre prestasjoner i vinter.

Vi oppgir ikke priser på dekkene i testen. Årsaken er rett og slett at de prisene som dekkimportørene oppgir ofte er mer "villedende" enn "veiledende". Det er stor forskjell på de rabattene de enkelte dekkforhandlerne får fra importøren. Dermed blir det stor forskjell på hvilke priser de kan gi deg som kunde.

Den riktige prisen finner du bare ved å sjekke prisen hos to-tre forhandlere. Prisvariasjonene er store. Det er ikke uvanlig at du kan spare 1000-1500 kroner på en slik ringerunde.

Storselgende vinterdekk er med

Denne gangen har vi med de mest solgte dekkene i Norden.

Savner du noen dekk, kan du gå inn på www.naf.no og finne testene fra tidligere år. I fjor hadde vi blant annet med flere kinesiske billigdekk i testen.

Vi testet også slitte pigg- og piggfrie dekk for å se hvordan egenskapene forandrer seg etter hvert som dekkene slites. Konklusjonen var at et piggfritt dekk beholder de gode egenskapene sine lenger enn et piggdekk.

Piggdekk (klikk på hvert enkelt dekknavn for å se detaljer, poengscore og konklusjon).

Piggfrie vinterdekk (klikk på hvert enkelt dekknavn for å se detaljer, poengscore og konklusjon).

Testbil: Ford Focus 2,0 Dekkdimensjon: 205/55 R16

Hele testen finner du på naf.no

RESULTAT:

Liten tabell? Klikk her for å se STOR versjon.

Hele testen finner du naf.no

Les også:

Kjendis-modeller kler seg nakne for Pirelli-kalenderen

Slik fungerer de nye fotoboksene

Her kommer det nye fotobokser før vinteren

- SUV-er er ikke gode vinterbile r

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning