Dårlige bruktbiler

De dårligste bruktbilene

Noen bilmodeller holder seg dårlig, både i tilstand og pris. Her kan du enten gå i fella, eller gjøre et kupp.

BILLIG: Peugeot 307 er en såpass attraktiv bil, at det kan være verdt å finne et godt eksemplar blant mange dårlige.
BILLIG: Peugeot 307 er en såpass attraktiv bil, at det kan være verdt å finne et godt eksemplar blant mange dårlige. Foto: Terje Bjørnsen
Publisert Oppdatert

img Del på FacebookNormalt sett går vi gjennom bruktbilundersøkelser på jakt etter de tryggeste bruktbilkjøpene.

Denne gangen har vi i stedet sett etter de bilene du i utgangspunktet skal holde deg unna. De som kommer aller dårligst ut i Dekras årlige bruktbilundersøkelse.

Dekra er det største av kontrollorganene som foretar den såkalte "Hauptuntersuchung" (tysk EU-kontroll) og gjør det på cirka 15 millioner kjøretøy i året.

Med sedvanlig tysk grundighet samler Dekra inn resultatene fra de tekniske kontrollene, organiserer og kategoriserer dem, slik at vi som forbrukere kan få solid innsikt i hvordan ulike bilmodeller tåler bruk og tidens tann. Resultatene finner på nettsiden for Dekras bruktbilrapport.

Det store antallet kontrollerte biler, gjør at det statistiske grunnlaget blir godt: Har man ikke sjekket 1000 biler eller mer, blir det ikke oppgitt resultater for bilmodellen innen det aktuelle kilometerintervallet. Dekra oppgir resultater for 0-50 000 km, 50-100 000 km og 100-150 000 km.

Er det så slik at du for enhver pris skal unngå bilene som havner nederst på bruktbilundersøkelsen?

Ikke nødvendigvis, for selv om de har større potensial for feil og reparasjoner enn bilene som gjør det bra, er det fortsatt mulig å finne godt vedlikeholdte utgaver. Ofte er de upopulære bilene betydelig rimeligere enn tilsvarende populære biler. Og da kan du faktisk gjøre et kupp.

Forutsetningen er at du kontrollerer bilen svært grundig før kjøp. En uavhengig verksteds- eller NAF-test er etter vår mening obligatorisk på modellene med store feilrater.

IKKE HELT BMW: Den første utgaven av nye Mini får ikke mye skryt i Dekras bruktbilundersøkelse.
IKKE HELT BMW: Den første utgaven av nye Mini får ikke mye skryt i Dekras bruktbilundersøkelse. Foto: Wikipedia Commons

Mini med mye feil

Man skulle tro at første generasjon av nye Mini (2001-2006) ville være en solid og feilfri bruktbil. Det er tross alt BMW som står bak de nye Mini-versjonene.

Men ifølge feilstatistikken til Dekra, er ikke det tilfellet: Blant biler med 100-150 000 km, er det bare 47,9 % som går gjennom den tekniske kontrollen uten anmerkning. Hele 28,1 % av bilene har større mangler.

Oljelekkasje fra motor/girkasse, bremser og bremseledninger er viktigste årsaker til at Mini havner langt nede på listen i småbilklassen.

Problemfylte Punto

Det begynner å tynnes i rekkene blant brukte Fiat Punto på det norske bruktmarkedet. Og skal man tro Dekras feilstatistikk, er det ingen grunn til å sørge over det.

Modellen som gikk fra 2000-2005 får Dekras dårligste karakter, ikke så rart når bare 39,3 % av bilene passerer kontrollen uten anmerkninger, mens 34 % har større feil.

Her må du sjekke stort sett "alt", men verst er det med motor og drivverk, der halvparten av bilene har feil. Litt trøst til Fiat-entusiastene: Grande Punto som kom i 2006, har feilkvote på gjennomsnittet for småbilklassen.

Null hurra for Hyundai

Andre utgave av Hyundai Accent (2000-2005) var en enkel og rimelig småbil. Her leter du forgjeves etter noe form for raffinement, men billig - det er den. Og med Dekras feilstatistikk i minnet, må nok prisen være lav om noen skal la seg friste av en brukt Hyundai Accent.

Bare 39,9 % av bilene går gjennom den tekniske undersøkelsen uten feil, mens nesten like mange (35,6 %) har større mangler. Bremsene er desidert største feilkilde: Her har hele 54,2 % av bilene mangler, mot 22,6 % for småbilklassen i snitt.

Kritisk til Corsa

Det finnes et vell av gamle Opel Corsa på det norske bruktmarkedet, og det er modellen fra 2000-2006 som peker seg negativt ut i Dekras bruktbilstatistikk.

46 % av bilene er uten feil, mens 31,2 % har større feil. Det er spesielt løse stag og fester i hjulopphenget foran som plager Corsa, samt skade på drivakselmansjetter og fjærer. Oljelekkasje fra motor/girkasse hører også med til de vanlige feilene.

Kompaktbiler

SKINNET BEDRAR: Morsomt retroutseende til tross, VW Beetle får svak karakter hos Dekra.
SKINNET BEDRAR: Morsomt retroutseende til tross, VW Beetle får svak karakter hos Dekra. Foto: Egil Nordlien HM Foto

Nissan Almera var i utgangspunktet verken spesielt god eller spennende da den andre generasjonen kom på markedet i 2000. Den gjorde ingen store innhogg i salgsstatistikken i Norge, og kommer du over et av de relativt sjeldne eksemplarene på bruktmarkedet skal du sjekke bilen grundig.

Ifølge Dekra har drøyt en fjerdedel av bilene med 100-150 000 km større feil. Det er spesielt bremser og alt elektrisk som får anmerkninger.

Peugeot 307, obs-obs

Peugeot 307 finnes i stort antall på det norske markedet. Det er en bil med attraktive egenskaper; de kjører fint og spesielt SW-versjonen (stasjonsvogn) har mye plass til en liten familie.

Men obs-obs - kvaliteten er ikke på toppnivå. 27,4 % av bilene med 100-150 000 km har større feil, der hjuloppheng, fjærer, bremser og elektrisk anlegg er obligatoriske sjekkpunkter.

Bom med Beetle

Koreanskproduserte Chevrolet Nubira finnes i et relativt lite antall som årsmodell 2005-2009 i Norge. Her får du en billig brukt stasjonsvogn; ikke uten grunn ifølge statistikken til Dekra:

FAREOMRÅDE: En brukt Chrysler Voyager må sjekkes opp og i mente. I følge Dekras bruktundersøkelse kryr det av feilkilder.
FAREOMRÅDE: En brukt Chrysler Voyager må sjekkes opp og i mente. I følge Dekras bruktundersøkelse kryr det av feilkilder. Foto: Wikipedia Commons

27,4 % av bilene med 100-150 000 km har større feil, der motorområdet er spesielt utsatt med nesten tre ganger så høy feilrate som gjennomsnittet. Også styring, understell, bremser og elektrisk anlegg skal du passe ekstra på om du likevel lar deg friste av Nubira.

Man skulle tro at VW Beetle hadde et plettfritt rykte som bruktbil, den er tross alt basert på den relativt solide VW Golf IV. Men den første generasjonen (1998-2011) skal man nærme seg med varsomhet, ifølge Dekra. 26,9 % har større feil eller mangler med kilometerstand 100-150 000. Eksosanlegg, oljelekkasje fra motor/drivverk, bremser og hjuloppheng er største problemområder.

Familiebiler

Renault Laguna i andre utgave fra 2001-2007 har ikke gjort bruktbilryktet i Renault noen tjeneste. Den suser inn i helt feil ende av resultatlisten for biler med 100-150 000 km: Hele 31,4 % av bilene har større mangler, mot gjennomsnittet for mellomklassen på 17,2 %.

Varsellampene blinker spesielt for hjulopphenget, her har 40,9 % av bilene problemer. Er du på jakt etter Laguna, skal du heller se på modellen som kom høsten 2007. Den er på langt nær like plaget med feil.

Pass på Passat

VW Passat har en lang historie, men i Dekras feilstatistikk utpeker modellen fra 1996-2005 seg som et problembarn. Biler med 100-150 000 km på telleren får dårligste karakter.

Bare litt over halvpartene av de kontrollerte bilene går gjennom kontrollen uten feil, og 22,4 % har større mangler.

Her er det drivakselmansjetter, med følgeskader på drivledd som står for mange av feilene. Innfesting av styrestag er også en gjenganger.

Ikke prima Primera

Nissan Primera fra 2002-2008 gjør det svakt i Dekras bruktbilkontroll. Omtrent halvparten av modellene med 100-1 50 000 km får anmerkning, der 26,3 % er av en mer alvorlig karakter.

Hjuloppheng og styring er det feil med på 28,3 % av bilene, og det er nesten tre ganger så ofte som gjennomsnittet i klassen. Også elektrisk anlegg er en gjenganger, med feil på 43,1 % av bilene, mot 22 % for klassesnittet.

Voyager imponerer ikke

Chrysler Voyager er etter hvert blitt en relativt sjelden sak på bruktmarkedet i Norge. Dekra har nå statistikk for fjerde generasjon Voyager (2001-2007), og den er ikke spesielt imponerende.

Bare 40,8 % av bilene med 100-150 000 km går gjennom kontrollen uten feil, og 31,7 % har større feil. Feil på bremseskiver og -ledninger er hyppig utbredt (47,1 % av bilene), i tillegg er det problemer med stag i hjulopphenget.

Legg til lekkasjer på motor/girkasse og at 57,6 % av bilene har feil på lys eller elektrisk anlegg, så skjønner du hvorfor Voyager er en bil man godt kan overse på bruktmarkedet.

img Del på FacebookLes også:

Stramt bilbudsjett? Her er billig-bruktbilene som holder lengst

99,2 prosent av bilene ble registrert uten feil

Her er årets beste sommerdekk - billidekk imponerer

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning