SUV

700 nordmenn har bestilt den usett

Opel sliter med å selge biler. Men forhåndsbestillingene tyder på at mange vil bli Mokka-menn- og kvinner.

SELGER: Forhåndsbestillingene på Mokka lover godt for Opel. Foto: GM
SELGER: Forhåndsbestillingene på Mokka lover godt for Opel. Foto: GM
Publisert Oppdatert

- Vi har allerede rundt 700 bil i ordresystemet, sier Helene A. Formo, PR-sjef Opel Norge.

BIilen kommer til Norge i oktober med en startpris på 239 000 kroner. Det gjør den 4, 28 meter lange mini-SUV-en konkurransedyktig - i hvert fall på pris.

Opel Mokka kommer både med bensin- og dieselmotorer. Bensintilbudet består av en 1,6 liter med 115 hk, samt en 1,4 liters turbo med 140 hk og 200 Nm. Det kommer også en 1,7-liters turbodiesel med 130 hk og 300 Nm. Bilen kan leveres med både for- og firehjulstrekk.

- Det er dieselmotoren på 1,7 liter og bensinmotoren med turbo som selger best, begge med firehjulstrekk, sier Formo om forhåndssalget. Hun har sterk tro på at Mokka vil selge bra.

Bensinmotoren med turbo er det moderne bensinalternativet. Det er slike motorer som skal få kunder til å vurdere bensinmotor igjen, og politikere til å bli mindre bistre når det er snakk om lokal forurensning. Her skal du få krefter og bensinkomfort, uten at forbruket løper løpsk.

Vi har testet den vesle turbomotoren i Opel Zafira med automat, og synes da den var for tørst. Mokka er imidlertid en mindre bil.

- Den blir et viktig bidrag til vår allerede brede og spreke line-up. Vi har store forventninger til bilen, sier Formo.

MINI-SUV: Opel Mokka er 4,28 meter lang. Foto: Opel
MINI-SUV: Opel Mokka er 4,28 meter lang. Foto: Opel

Trenger en salgssuksess

Og Opel kan saktens trenge en salgssuksess. På registreringsstatistikken til Opplysningsrådet for Veitrafikken må vi helt ned på 47. plass før vi finner en Opel. Med 704 solgte biler er Opel Astra bilmerkets mest solgte modell i år. Til sammenligning er det solgt 2994 modeller av konkurrenten Ford Focus.

Opel Insignia, som ble kåret til Årets bil i Europa i 2009, ligger på 55. plass med 504 solgte biler.

Forhåndsbestillingene antyder imidlertid at Opels vesle kompakt-SUV kan bli en salgssuksess. Det er ikke bare i Norge at bilen er etterspurt. Ifølge Opel har selskapet fått inn 25 000 ordrer på Mokka i Europa, med en spesiell interesse i land som Tyskland, Russland, Italia og Storbritannia.

- Mokka åpner et nytt kapittel i vår produktoffensiv, og forhåndsbestillingene viser at vi har truffet blink. Teknologien, fleksibiliteten og den modige designen appellerer til våre kunder, hevder Alfred E. Rieck, visepresident i Opels salgs- og markedsføringsdivisjon.

Knallhard konkurranse

PLASS: Mokka har en lasteplass på 1372 liter med setene nedfelt. Foto: GM
PLASS: Mokka har en lasteplass på 1372 liter med setene nedfelt. Foto: GM

Mokka møter imidlertid tøff konkurranse i det voksende markedet for kompakt-SUV. Mazda CX-5 har allerede rukket å markere seg, og ny Honda CR-V og Mitsubishi Outlander kommer i likhet med Opel Mokka i oktober. I tillegg kommer nye Ford Kuga i november.

For kort tid siden kom Citroën C4 Aircross på markedet med en startpris på 259 900 kroner for versjonen med 1,6-liters bensinmotor, 117 hk og forhjulsdrift. I tillegg er Citroëns-SUV-ens søstermodellen, Peugeot 4008 på markedet. Den fåes kun som firehjulstrekker og koster fra 339 900 kroner for en godt utstyrt versjon.

Tør du velge litt annerledes er det ingen som er billigere enn Nissan Juke med forhjulstrekk og 117 hesterkrefters bensinmotor. Prisen starter på 200 000 kroner.

Salgsleder imidlertid VW Tiguan med 2644 solgte biler så langt i år. Det gjør den til Norges mest solgte SUV.

Les også:

Quiz: Kjenner du igjen SUV-ene?

ROM: Bilen skal ha hele 19 oppbevaringsrom, ifølge Opel. Foto: Axel Wierdemann
ROM: Bilen skal ha hele 19 oppbevaringsrom, ifølge Opel. Foto: Axel Wierdemann

Quiz: Hvilke SUV-er ser du her?

Pris USA: 330 000 kroner - pris Norge: 1,8 millioner kroner

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning