Oppskrift på panert fisk

Slik steker du torsk

En eldgammel teknikk kan redde middagen.

Publisert Oppdatert

Om du ikke steker torsken riktig og ikke behandler den med tilstrekkelig respekt, svarer den med å gi deg et kjipt måltid.

Den er real på den måten, torsken. Du får som du fortjener.

Jeg vil gjerne slå et slag for en utskjelt og upopulær måte å lage fisk på: panering.

Det er overhodet ikke noe i veien for å bake laks i ovnen (med sennep og nøtter). Men, det du vinner i kontroll over temperaturen taper du i form av en den sprø, gode skorpen paneringen gir.

Mistet sin storhet

Hvorfor har paneringen mistet sin gamle storhet og appell til spisende mennesker? Jeg tror skylden må fordeles jevnt mellom 1) veikroene og 2) frossenfisk-industrien.

Da frysedisken og serveringsstedene langs E6 overtok panerings-hegemoniet ble det vanskelig å påstå at fisk med brødsmuler er kult.

Men, la oss gå tilbake til før-panerings-kommersialiseringen. Da var det husmødrene som rådet grunnen. Da likte alle panert fisk.

Paneringens skjebne

Jeg mener at panert fisk har lidd samme skjebne som så mange andre gode, retter. Vi kan identifisere tre viktige steg i en matretts degraderingsprosess:

  1. Det store flertallet er bevisst eller ubevisst enig om at en matrett er god. Retten er allemannseie.
  2. Kommersielle aktører kommer på banen. Matretten industrialiseres gjennom masseproduksjon og/eller bred utbredelse på lav-kvalitets-spisesteder (veikroer etc).
  3. Matretten strippes for identitet og mister sin opprinnelige identitet. Den blir uhipp og har ikke lenger noen av de opprinnelige, positive konnotasjonene.

(Høres det ut som jeg har gått på Blindern?)

Egentlig blåser jeg i om det er hipt eller ikke. Det viktigste er jo at du liker det.

Teknikken er enkel: Dypp fisken i mel, pensle med egg og dypp den i brødsmuler. Så steker du den. (Se nøyaktig oppskrift nedenfor).

Skorpen danner et beskyttende lag som gjør at det er mindre sjanse for at fisken blir tørr. Du må selvsagt ikke steke den for lenge. Fisk behøver faktisk ikke bli mer enn 50 grader, selv om mange vil at den skal bli 60 grader.

Tilbehør?

Med fisk er det alltid fristende til å holde seg til den vinnende formula: Stek løk og hvitløk, ha i hvitvin, kok inn, ha i fløte, kok inn - smak til med urter (estragon, timian, rosmarin...). La noen grønnsaker trekke i sausen (sukkererter, asparges og små gulrotbiter).

Det er standard. Men, det er også fristende å servere med enkel remulade (to ingredienser!). En deilig gulrotsalat med valnøtter gjør susen. Det Er du på det sunne sporet kan du prøve en ny måte å lage brokkoli på. Eller kan sopprisotto være fint å servere fisken på.

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook

 

Les også:

Her finner du de beste tapasene

Slik blir kyllingen skikkelig saftig

Er dette Norges beste viltgryte?

Ti middager på ti minutter

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Panert torsk

Panert fisk er ikke populært lenger, men stadig like godt.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Egg

2 skiver Torsk

3 ss Brødrasp

Salt og pepper

2 ss Hvetemel

Smør/olje

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning