Oppskrift på egg i form

Slik lager du egg-i-form

En fransk fastfood-klassiker...

OPPSKRIFT PÅ EGG I FORM: En liten herlig pariserrett med egg i form.
OPPSKRIFT PÅ EGG I FORM: En liten herlig pariserrett med egg i form. Foto: Foto: Clotilde Dusoulier
Publisert Oppdatert

Clotilde Dusoulier

Clotilde Dusoulier lever av å blogge om mat.

Hennes personlige fortellinger om livet som matelsker i Paris har skaffet henne flere utmerkelser. Hun har også fått en europeisk bloggpris.

Clotilde deler sine parisiske matgleder med Klikks lesere i mange måneder framover.

Hun har gitt ut to matbøker.

Hennes nettsider heter Chocolate and zucchini

Franske Clotilde Dusoulier er bosatt i Paris og har en veldig populær matblogg. Med ujevne mellomrom deler hun sine oppskrifter på Klikk.no. Denne gangen handler det om klassikeren oeuf cocotte, egg-i-form. Er du glad i oppskrifter med egg finner du en perfekt omelett, egg bakt i paprika her - og hvordan du lager eggerøre her.

Da jeg var ni år gammel gikk jeg siste året av småskolen, mens storesøster gikk på ungdomsskolen. På onsdager hadde jeg ingen skoletimer, men det hadde hun. Foreldrene mine mente at vi var gamle nok til å klare oss uten dagmamma, så jeg måtte lage min egen lunsj. Kanskje jeg husker feil, men jeg mener å huske at det involverte masse ravioli med oksekjøtt på boks som ble varmet opp i en stekepanne. Nå og da ble det svidd ravioli i stekepanne, prisen å betale for å blir for opphengt i papir-klipping-aktiviteter eller noe slikt.

Omtrent på denne tiden skaffe foreldrene mine seg en mikrobølgeovn. Og jeg ble merkelig fascinert av den. Jeg husker klart og tydelig hvor fabelaktig det var å få et glass med vann til å koke, og advarselen om å aldri la det gå tomt eller legge noe av metall der - og panikken som bredte seg når jeg uheldigvis gjorde det (kanskje en boks ravioli?) og mini-fyrverkeriet som startet i kjøkkenet...

Så kom mikroen

Jeg husker at det fulgte med et lite oppskriftshefte med mikrobølgeovnen. Jeg visste ingenting om matlaging den gangen, men leste hefte nøye og merket meg den ene tingen som virket gjennomførbar: En oppskrift på Oeuf Cocotte - egg i form. Og det er grunnen til at Oeuf Cocotte kom inn blandt de faste innslagene på onsdager - og holdt raviolien med selskap.

Oeuf cocotte lages ved å bake ett egg i en ildfast form. Under egget ligger det noen andre ingredienser, gjerne skinke og crème fraîche, og gjerne med litt revet ost på toppen. "Cocotte" er et søtt ord for høne og også et gammeldags slang

"Cocotte" er en søt ord for en høne, og er også et gammeldags klengenavn - som kan virke nedlatende, avhengig av tone - for en jente.

Min første rett

Og dette var, faktisk, det aller første oppskriften jeg fulgte. Den første retten jeg lagde fra bunnen på egen hånd. Selvsagt ble eggene i mikroen håpløst gummiaktige og noen ganger sank de bare sammen fordi jeg kokte dem for lenge. Men, stoltheten jeg følte over å ha laget noe selv mer enn veide opp for miseren.

Og så vokste jeg opp og ga meg i kast med andre gastronomiske utfordringer. Og oeuf cocotte gikk i glemmeboken. Inntil forrige uke. Jeg kjøpte en pakke med Boursin - en mykost med hvitløk og urter. På lokket var det er enkel oppskrift på oeuf cocotte - bakt i ovnen. Og det er det vi hadde til middag her om dagen - med herlige, enkle og fornøyde resultater. Og dessuten: alt som serveres i en ildfast form får automatisk fem ekstra poeng av meg...

Oppskriften finner du nedenfor!

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (4900 mennesker tar ikke feil...)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du pesto

10 oppskrifter med kjøttdeig

Smaken av Mexico på rekordtid

Snickerskake: Bedre enn snickers...

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!Clotilde Dusoulier

Egg i form - Oeuf Cocotte

Her er Clotilde Dusouliers herlige, lille oppskrift på klassikeren Oeuf Cocotte. Oppskriften kan varieres etter hva man finner på kjøkkenet.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Egg

1 ss Crème fraîche

Salt og pepper

Paprikapulver

1 skiver Skinke

1 neve Tomat

1 neve Muskat, revet

1 ts Urter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning