Oppskrift på beurre blanc

Sauseskolen IV: Beurre blanc

Mer klassisk saus skal du lete lenge etter. Her er oppskriften.

OPPSKRIFT PÅ HVIT SAUS: En hvit saus kan bli superkul med litt oppfinnsomhet. Her er forslagene du trenger.
OPPSKRIFT PÅ HVIT SAUS: En hvit saus kan bli superkul med litt oppfinnsomhet. Her er forslagene du trenger. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Sjekk termostrikset som gjør beurre blanc enklere

Dersom vi bestemte oss for å aldri lage nye oppskrifter og se bakover på alle sausene som historien har gitt oss, ville vi sagt: - Beurre blanc er en av de aller største sausene vi har.

Beurre blanc er en saus som passer utmerket til grønnsaker og er selvskreven til hvit fisk.

En beurre blanc er superenkel å lage. Likevel er det forbløffende få som gjør det.

Les også: Ny ukemeny med billig mat

Jeg tipper det er på grunn av stavemåten og tilhørende usikkerhet omkring uttale. Skal du snakke om denne fantastiske sausen, så snakk om BØRRBLA. Det er slik det uttales.

Da var første hinder fjernet.

Skremt av smør?

Noen blir kanskje skremt av smørmengden. Dere kan jeg dessverre ikke hjelpe. Dette er nemlig en saus som nesten i sin helhet består av - nettopp - smør. Riktignok er det litt sjalottløk, litt eddik og kanskje litt hvitvin, men dette er en fyldig saus.

Når det gjelder spørsmålet om fløte i en beurre blanc er det to leire: Ja og nei. Årsaken til at man har fløte er at sausen ikke så lett sprekker.

I boka "Bone in the Throat" leverer den amerikanske kokken og matskribenten Anthony Bourdain sitt utvetydige innlegg i debatten: "There is no, I repeat, no, cream in a real beurre blanc ... You see any mention of cream in there? No ... you put cream in there, it ain't a beurre blanc." (Se wikipedia)

Og han har rett. Om du har i fløte er det strengt tatt ikke lenger en beurre blanc. Da har du laget en beurre nantais (Nantes-smør, altså smørsaus som de lager det i byen Nantes).

Man trenger autoritære kilder når man skal ha en oppskrift på en så staut klassiker. Ifølge Larrouse Gastronomique (se nedenfor) lages den med fiskekraft. Fiskekraft kan man bytte ut med en annen kraft eller også utelate helt og holdent (og justere forholdet mellom smør og væske deretter).

Erik Hannemann

Beurre blanc

Dette er oppskriften som gjør det enkelt å lage beurre blanc.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

0.5 stk Sjalottløk

1.5 dl Hvitvin, tørr

2 ss Hvitvinseddik

250 g Smør, romtemperert

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning