Marit Røttingsnes Westlie er ute med ny kokebok. Den heter "Elsker deig".

I bakesammenheng er Marit ingen hvemsomhelst. Hun blir stadig omtalt som "Norges bakedronning".

Nå har hun gitt ut syv bøker - de fleste om baking. Det får meg til å lure på hvorfor hun laget nettopp denne kokeboka?

- Elsker Deig er en bok hvor jeg har samlet mange spennende oppskrifter. Siden jeg begynte å bake for alvor har jeg samlet og bearbeidet, knadd om du vil, mange oppskrifter som jeg har hentet fra fjern og nær. Selv om du finner oppskrifter på gode, grove brød vil du garantert finne oppskrfiter du ikke kjenner fra før også.

- En bok for viderekomne?

- Nja, ikke nødvendigvis for viderekomne. Kan du bake boller og brød er det iikke vanskelig å bake de andre tingene i boka mi. Men du finner en del andre bakeoppskrifter med litt anderledes teknikker og noen andre ingredienser i boka mi.

Du får lov til å velge ut tre oppskrifter fra boka di, hvilke velger du da?

- Det er dårlig gjort å spørre om det!

- Jeg vet det, men du må svare...

Favorittoppskrift 1

- Det er ikke lett, men siden jeg er en superfornuftig matmor er den første oppskriften jeg tenker på "Grovbrød uten elting". Det brødet er mange glad i. Denne versjonen er enda litt grovere enn tidligere. Brødet er superenkelt å lage og det beste er at du slipper å elte!

Favorittoppskrift 2

- Den andre oppskriften er "Conchas" - de meksikanske bollene. Conchas ser innmari kule ut og smaker supergodt. Når du steker dem i ovnen blåser de seg opp og så blir skorpen sprø og knasende. Maken til bakverk!

Favorittoppskrift 3

- Den tredje må bli focaccia. Det er også veldig lett å bake. Focaccia kan kalles "langpannebrød". Det er vanlig å blande en masse ingredienser i en deig, for eksempel tørket frukt eller urter, og bake det i ovnen. Enkelt og helt herlig.

Her er oppskriftene!

Fru Timian

Grovbrød uten elting

Disse brødene er veldig fine å lage for deg som ikke har miksmaster. Du kan røre deigen kjapt sammen for hånd.

Ingredienser:

0,5 pk gjær(fersk eller tørr)

7,5 dl vann(romtemperert)

5 dl melk(romtemperert)

600 g sammalthvetemel, grovt eller fint

700 g hvetemel

100 g solsikkekjerner

50 g linfrø, knuste

1 ts salt

Høyde (px): Bredde (px):

Conchas

Marit Røttingsnes Westlie gir oss oppskriften på conchas! Deilige, søte, mexikanske boller som ser veldig morsomme ut.

Ingredienser:

Deigen

700 g hvetemel

0,5 ts salt

0,5 ts kanel

100 g sukker

1 pk gjærfor søte deiger, fersk eller tørr

1 bokser viking melk(4 desiliter), 37 grader

30 g smør, helt mykt

2 stk egg, romtempererte

Sukkertoppingen

125 g hvetemel

125 g sukker

125 g smør, romtemperert

1 ss kanel

1 ss kakaopulver

Høyde (px): Bredde (px):

Focaccia med tørket frukt (langpannebrød)

Det er mange overraskende ingredienser i dette brødet. Oppskriften tilhører Marit Røttingsnes Westlie.

Ingredienser:

100 g tørket aprikos

100 g rosiner

4,5 dl vann

8 g ferskgjær(eller to gram tørrgjær)

450 g hvetemel

1 ts sukker

1 ts salt

0,25 ts kanel

4 ss olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!