Oppskrift med bønner

En bønn om tomater

Det er ikke lite karbohydrater som gjør at du skal spise denne...

OPPSKRIFT MED BØNNER: Det er ikke fordi det er sundt du bør spise bønner...
OPPSKRIFT MED BØNNER: Det er ikke fordi det er sundt du bør spise bønner... Foto: Foto: Erik Hanneman
Publisert Oppdatert

Bønner er undervurdert. Og da snakker jeg ikke om dens nyvunne image som gla'-karbo-kilde som har gitt bønnene et helt nytt publikum blandt helse-folket (se her for en ukemeny med lav-karbo-oppskrifter). Det vil sikkert mange som vil vite at blandt de vanligste typene er det den røde kidney-bønnen som har lavest karbohydratinnhold.

Jeg snakker heller ikke om alle de sunne mineralene de er proppfulle av, som jern, magnesium, pottasium, kalsium, sink, kobber og flere andre jeg ikke aner hvordan eller hvorfor er bra for menneskekroppen.

Bønnene forfølger meg

Nei, det er ikke derfor jeg vil slå et slag for bønnene. Det er fordi de er så gode!

Bønnene har alltid vært en naturlig del av kostholdet mitt. Jeg husker kokt kjøtt og brune best fra barndommen (hvor har det blitt av den retten?) og i studietiden levde jeg i noen perioder på tomatbønner og knekkebrød.

Franske bønner

I det siste har jeg spist mye cassoulet, den fabelaktige franske bønneretten med andeconfit. Det er simpelthen fordi jeg klarte å lure med meg 20 kilo hermetikk gjennom Charles de Gaulles-flyplassen ved siste reise.

Den tradisjonelle varianten er kanskje litt omstendig å lage hjemme fordi du må legge bønner i bløt over natten, koke dem, salte andelår og så bake dem i åtte timer i andefett i ovnen og... Ja, det er ikke umulig, men det krever litt planlegging. Da kan det være kjekt å ha en fornorsket variant med lammekjøtt i bakhånd som fungerer utmerket.

Tomatvariant

Denne gangen har jeg laget en variant med tomater. Ideen er å bake tomatene sønder og sammen og så lage en saus på dem sammen med løk, hvitløk og timian - og bønner.

Oppskriften finner du nedenfor. Har du lyst på flere oppskrifter med bønner? Sjekk vårt rikholdige arkiv her!

Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her

Les også:

Mindre mas: Ti mattips som gjør livet enklere

Slik lager du perfekt pizzabunn

Dette er verdens viktigste grønnsak

Matlaging: Unngå de vanligste feilene

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen