Oppskrift på andeconfit

Slik lager du andeconfit

Neida, det er ikke bare på restaurant du skal spise confit.

ANDECONFIT: Det blir best om man tørrsalter andelårene først.
ANDECONFIT: Det blir best om man tørrsalter andelårene først. Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert

Andeconfit er noe av det beste jeg vet om. Sist jeg var i Frankrike kjøpte jeg med meg 21.6 kilo. Hvordan hun lot meg slippe å betale overvekt er en annen historie, men jeg vil ta sjansjen neste gang også.

Del

And har noe litt eksotisk og spennende over seg her i landet. Det har begynt å dukke opp i butikkene (og her kan du se hvordan du steker andebrystet perfekt).

Hva er andeconfit?

Andeconfit er simpelthen andekjøtt som blir stekt (strengt tatt bakt) i eget fett. Det betyr at andekjøttet, som regel andelåret, dekkes med andefett og settes i ovnen på 80 grader i mange timer. Det vanligste er å servere andeconfit med en spennende potet- og sellerirotstappe, god linsepuré, eller en kul brokkolioppskrift (jepp, de finnes).

Bare på restaurant?

Da jeg for alvor begynte å interessere meg for mat følte jeg alltid at andeconfit var noe man enten kjøpte i Frankrike eller bestilte på restaurant. Riktignok kunne man også kjøpe fransk hermetikk i Norge også, men alltid til en ublu pris. Ikke sjelden koster det i overkant av 300 kroner for noen andelår. Det er praktisk å kjøpe med seg på hyttetur fordi det strengt tatt bare er å varme opp.

Lage det hjemme?

Andeconfit var så vanskelig tilgjengelig at det skapte et slør av mystikk. Jeg var egentlig fornøyd med å la andre servere det til meg. Det var liksom ikke mat jeg kunne lage.

ANDECONFIT: Bruk en høy form om du ikke skal lage mye.
ANDECONFIT: Bruk en høy form om du ikke skal lage mye. Foto: Foto: Erik Hannemann

Hørt på makan til sludder? Selvfølgelig kan man lage det hjemme. Det er ikke vanskelig engang.

Det som kan være en utfordring er å skaffe det du trenger: andelår og andefett. Siden vi ikke har så mange som produserer and her i landet (Holte og Gårdsand og Stange er de mest kjente) kan det hende du må lete litt. Andelår er det enkleste. Fett er det verre med. Selv pleier jeg å kjøpe med meg andefett når jeg reiser (jepp, det høres corny ut). Det koster lite i vanlige butikker i Danmark, Frankrike og England, for eksempel. De glassene som selges på gourmetbutikkene er ofte tullete dyre. Den gode nyheten er at dette fettet kan fryses og brukes flere ganger.

Slik lager du andeconfit

Når du har fett og lår er resten ganske enkelt: Det vanligste er å salte andelårene først. Dekk dem med salt og sett i kjøleskapet natten over.

Det du trenger nå er en ildfast form. Fettet skal dekke lårene helt. Og dersom du bare skal lage to eller fire lår er det lurt å ha en liten form, slik at du ikke trenger altfor mye fett.

Nå kommer det enkleste: Sett ovnen på 80 grader og vent i fire, fem, seks timer.

Opprinnelig var dette en konserveringsmetode. Da la man kjøttet ned på sterile glass (tenk Norgesglass), fylte opp med fett og forseglet. Fordi kjøttet er saltet, fettet ikke så legg oksiderer og glasset er potte tett, holder kjøttet seg i mange, mange måneder.

Urter?

Noen liker å la andelårene ligge sammen med urtene i saltet (hvitløk, laurbær, timian, rosmarin, pepper etc). Det har selv ikke fått noen særlig effekt av. Det som imidlertid kan være en god idé er å la ha det i fettet mot slutten av stekeprosessen. Og dersom du lager det for å konservere er det også en god idé.

Rett før servering er det en god idé å ta ut kjøttet, la det renne av seg og gi det noen minutter under grillelementet.

Oppskriften finner du nedenfor!

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her

Les også:

Er dette Norges beste viltgryte?

Slik saltbaker du fisk

- Sjokoladekaker blir ikke bedre enn dette

Slik blir kyllingen skikkelig saftig

Her kan du søke blant 5.000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Andeconfit (confit de canard)

Andeconfit er mye enklere enn du tror. Du trenger bare tre ingredienser.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 stk Andelår

0.5 kg Salt

3 dl And

Denne saken ble første gang publisert 05/10 2010, og sist oppdatert 27/06 2017.

Les også