Slik smelter du sjokolade

Slik smelter du sjokolade

Alle som liker sjokolade må kunne dette.

SMELTE SJOKOLADE: Det er lett å svi sjokoladen, men ikke med denne metoden.
SMELTE SJOKOLADE: Det er lett å svi sjokoladen, men ikke med denne metoden. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

I de aller fleste oppskrifter på sjokoladekaker får du beskjed om å smelte sjokoladen. Gjør du det feil ender du opp med en tørr, kornete klump som ikke kan brukes til noe.

Share

Saken er at sjokolade smelter allerede ved ca 32 grader. Altså lavere enn vår kroppstemperatur som betyr at den, bokstavelig talt, smelter i munnen.

Vannbad - hva er det?

Om du har sjokolade direkte i en kjele som du setter på plata blir det veldig fort for varmt. Derfor anbefales det alltid å smelte sjokolade i et vannbad.

Vannbad? Da jeg begynte å lage mat og kom til ordet "vannbad" i oppskriftene hoppet jeg raskt og elegant til neste. Jeg synes det hørtes komplisert ut.

Der tok jeg feil.

Et vannbad er en kjele som står oppi en annen kjele med varmt vann ("vannbad" brukes riktignok også om former som settes i langpanner som fylles med vann før de bakes i ovnen, men det er altså i prinsippet det samme).

Om det står bain marie i noen oppskrifter betyr det vannbad.

Lav temperatur

Poenget med en vannbad er å ha bedre kontroll på temperaturen. Vann blir som kjent aldri mer enn 100 grader. En kjele som settes i 100 graders vann blir derfor ikke mer enn 100 grader.

Men, sjokoladesmelter allerede på 32. Den kan bli 40 og helt opp til 45 grader, men blir den varmere klumper den seg (sjokolade skiller seg på omtrent 54 grader). Det betyr at du fortsatt må passe på. Det viktigste er at du rører hele tiden. Omtrent slik:

Nå som du kan smelte sjokolade kan kose deg med denne utrolig kule desserten av bare sjokolade og vann. Vi har også nylig funnet fram til den perfekte oppskriften på langpannesjokoladekake.

Vi har også testet 33 mørke sjokolader. Her er de beste.

SJOKOLADESAUS: Med litt sjokolade, vann og noen isbiter kan du lage en fantastisk sjokoladedessert.
SJOKOLADESAUS: Med litt sjokolade, vann og noen isbiter kan du lage en fantastisk sjokoladedessert. Foto: Foto: Erik Hannemann

Les også:

Prøv det nydelige focaccia-brødet

Her er de ti beste pappvinene

Slik blir brokkoli godt

Slik lager du perfekte brownies

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning