Holdbarhet på hjemmelaget Waldorfsalat

Du har vel ikke tenkt å fryse den?

Så lenge er hjemmelaget Waldorfsalat spiselig.

HVORDAN HOLDER DEN SEG BEST? Waldorfsalat egner seg ikke til frysing, men kan holde seg i to-tre dager i kjøleskapet.
HVORDAN HOLDER DEN SEG BEST? Waldorfsalat egner seg ikke til frysing, men kan holde seg i to-tre dager i kjøleskapet. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

- Dette er veldig vanskelig å svare på, sier seniorrådgiver i Mattilsynet, Einar Strand.

Årsaken til at det ikke finnes noen fasit, eller snarere årsakene - for det er mange ting, har både med det å gjøre at den er hjemmelaget, men også selve innholdet i salaten byr på problemer

Kan ikke fryses

Waldorfsalat inneholder som du kanskje vet, både krem, majones, druer, ananas og mye annet godt. Derfor kan den ikke fryses, forklarer Åse Kringlebottn i Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

- Hjemmelaget waldorfsalat er ikke egnet for å fryse. Den vil skille seg etter tining og frukten vil få en slapp konsistens, sier hun.

- Den er best når den er nylaget, men rester kan settes i kjøleskapet.

Det er alltid viktig for holdbarhet i kjøleskap at man dekker til overflaten av maten, så den ikke trekker smak fra andre matvarer med sterk lukt. Og for at maten ikke skal tørke eller få "snerk".

Ingen faste hygienerutiner

I tillegg til at du ikke kan fryse den på grunn av ingrediensene, har kjøkkenhygienen mye å si for hvor lenge en matrett er holdbar i etterkant.

- Det blir for vanskelig å skulle anslå holdbarhet på en hjemmelaget matrett, ettersom man ikke vet noe om hygienerutinene eller hvordan de ulike ingrediensene er håndtert, tillegger Strand.

Selv om man generelt har en god kjøkkenhygiene, kan det være småting man ikke tenker over at man gjør, som kan forringe holdbarheten på maten.

Lukte og smake først

Det er ikke bare i fryseren det kan skilles ut ekstra væske.

- Det kan komme noe ekstra væske når den settes i kjøleskapet også, men da er det bare å helle av væsken, sier Kringlebotn.

Fordi salaten har mange ulike ingredienser, bør du uansett kontrollere at den er i orden før du spiser den.

- Man må først lukte, og deretter smake på litt av dressingen. Denne kan bli sur etter to-tre dager, men neppe farlig å spise, - bare ikke like delikat, mener Kringlebotn.

Les også:

Så lenge holder maten i fryseren

Enkelte bakterier kan gi dødelig utfall

Restene kan bli bedre dagen derpå

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning