Uansett hvor renslige vi tror vi er, omgir vi oss med millioner av patogener hver dag. Mange av disse finner veien til kjøkkenet - og deretter maten vår - om vi ikke har gode hygienerutiner.

Selv om noen bakterier er såkalt "snille", kan andre være direkte skadelige.

- Vær forsiktig

Kjøkkensjef Britt Strand ved Radisson Blu, advarer mot ukritisk bruk av kjøkkenhåndklær.

- Kjøkkenhåndklær skal en være forsiktig med å bruke, fordi de ofte blir liggende i flere dager og brukt til veldig mye forskjellig, som å tørke oppvask, tørke hender, tørke benker, ta ut mat av ovn, og så videre. Jeg ville heller brukt kjøkkenpapir som kan kastes etter bruk, selv om det ikke er så miljøvennlig, sier Strand.

- Er det flere i husholdningen vet man ikke alltid hva håndkleet har blitt brukt til. Noen tørker kanskje over benken med det, andre tørker hendene sine på det. I disse tilfellene bør håndkleet byttes ofte.

Kan holde en uke

Hvor ofte du bør bytte eller vaske kjøkkenhåndklærne, er altså avhengig av hva du bruker dem til - og hvor god oversikt du har over hva andre i husstanden bruker dem til.

- Bruk "sunn fornuft" og bytt etter behov. Brukes det kun til å tørke ren oppvask og det henger til lufting eller tørk mellom hver gang, kan det holde en ukes tid. Men det kommer selvsagt an på hyppigheten av oppvask, sier Malin Skaar, leder Forbrukerservice Lilleborg og ekspert på plusstid.no.

De fleste har oppvaskmaskin og bruker kun håndkle til det som ikke går i maskinen.

- Da kan man nok ha cirka en uke som "hovedregel".

Illustrasjonsfoto: Colourbox.no hygiene, kjøkkenhåndkle, oppvask, håndkle, kjøkken

Illustrasjonsfoto: Colourbox.no hygiene, kjøkkenhåndkle, oppvask, håndkle, kjøkken © Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Fargekoding funker

Strand mener fargekoding er et godt hygienetiltak.

- Skal en bruke kjøkkenhåndklær bør ein ha ein del regler, og man kan bruke fargekoder for forskjellig bruk. Hos oss har vi fargekoder på kluter som blir brukt i Housekeeping, kjøkken, frokostsal, og så videre, for å skille på bruken og slippe kryssforurensing.

Fargekoding av kjøkkenkluten kan også være lurt.

- Usikker på hvordan folk flest har det hjemme, men jeg regner med at veldig mange bruker forbrukskluten til det meste. Som tørking av bord, vasking av oppvaskkum, tørke oppvask, vaske skap og slikt. Det greit å ha ein klut, men da bør en passe på skifte ofte og huske på kva kluten har blitt brukt til.

Det kan være du bør bytte kjøkkenkluten fire ganger i uka, hvis du bruker den mye.

De vanligste tabbene

Den vanligste hygienetabben ved bruk av kjøkkenhåndklær, er i følge ekspertene å tørke hendene på det etter vask, eller å tørke kjøkkenbenken med det. Dette gjør at de samme bakteriene kan gro i håndkleet, som i kjøkkenkluten.

- Det er mange bakterier som har gode forutsetninger for å vokse og formere seg i kjøkkenkluter. Alle bakterietyper som har gode vekstvilkår ved fuktighet og temperaturer på opptil 60 grader vil også trives i kjøkkenklutene, har Mattilsynets Ellen Christine Sjølie tidligere uttalt til Klikk.

Studier viser forøvrig at å tørke seg med håndkle etter håndvask, ikke er det beste.

- Tørker man hendene på det, er det viktig å ha det i bakhodet med tanke på hvor ofte det byttes ut.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.no hygiene, kjøkkenhåndkle, oppvask, håndkle, kjøkken

Illustrasjonsfoto: Colourbox.no hygiene, kjøkkenhåndkle, oppvask, håndkle, kjøkken © Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

"Klissete" håndklær må på vask

Det er flere tegn du kan se etter, som forteller deg om håndkleet må byttes.

- Hvis håndkleet virker "seigt" , det er synlige flekker eller dersom man er usikker på hva det har blitt brukt til siden sist gang man tørket oppvasken, bør du ta et nytt eller rent håndkle, mener Skaar.

- Du både lukter og ser når du bør bytte, sier Strand.

Gode råd for å sikre bedre hygiene

I tillegg til å fargekode kjøkkenhåndklær og -kluter, deler hygieneekspertene disse gode rådene:

* Kjøkkenhåndklær er å foretrekke for å tørke oppvask.

* Vær bevisst på er at oppvaskhåndkle kun skal brukes til oppvask. Ha tørkepapir eller et eget håndkle til hendene. Ha egen klut eller wipes til tørk av bord/kjøkkenbenk.

* Papir for å tørke opp søl

Bakterier i oppvaskkluter og -håndklær

  • Bakterier trenger næring (f. eks. matrester), fuktighet, tid og riktig temperatur for å formere seg. På oppvaskkluten (eller i håndkleet) finner de alt de trenger.
  • I romtemperatur fordobler bakteriene seg i antall hver halvtime. En klut eller et håndkle kan derfor inneholde millioner på millioner av bakterier.
  • En oppvaskklut eller et håndkle full av bakterier vil forurense alt den/det kommer i kontakt med på kjøkkenet. Hender, kjøkkenutstyr, bord, og benker blir smurt inn av bakterier.
  • For å få en oppvaskklut eller et håndkle ren/rent i bakteriologisk forstand, må den/det kokvaskes.
  • Vri opp kluten/håndkleet og heng den til tørk når den/det ikke er i bruk.

Kilde: Anticimex

De fleste ulykker skjer ..

På et storkjøkken der det er mange mennesker som får servert mat fra et høyt antall servitører, er hygiene ekstra viktig. Derfor brukes kjøkkenhåndklærne på Radisson Blu bare èn gang før de byttes.

- Vi bytter ved hvert bruk. Så det går en del. Papir blir også brukt. Her er det alltid viktig å ta forhåndsregler. Vi serverer mange gjester i løpet av dagen og HMS er veldig viktig for oss. Derfor er det også stort fokus på hygiene, som det skal være på eit storkjøkken, sier Strand.

- Men det er også veldig viktig at en tar visse forhandsregler da de fleste tilfellene av matforgiftning skjer i hjemmet. For eksempel kan man tørke av benken med en skitten klut og så smøre på ei brødskive på samme benk.

Les også:

17 grunner til at barnet kaster opp

Mattabbene som gir magetrøbbel

Sjekk holdbarheten på disse matvarene

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!