Sjalusi i forholdet

Så lett blir det ubalanse i forholdet

Det er en grunn til at den ene er sjalu mens den andre ikke er det.

UBALANSE: Om man setter sin partner på en pidestall og trekker seg selv ned, blir det raskt problematisk i forholdet.
UBALANSE: Om man setter sin partner på en pidestall og trekker seg selv ned, blir det raskt problematisk i forholdet. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.
Publisert Oppdatert
GIR RÅD: Solveig E. Vennesland, samlivsterapeut.
GIR RÅD: Solveig E. Vennesland, samlivsterapeut. Foto: Foto: PRIVAT.
GIR RÅD: Stefan Hedman, terapeut.
GIR RÅD: Stefan Hedman, terapeut. Foto: Foto: PRIVAT.

Det er merkelig, og veldig typisk: Om den ene parten i et forhold er sjalu og utrygg, er den andre som oftest avslappet og trygg.

Det er sjelden at begge to er like utrygge og sjalu på hverandre.

Men hva er det egentlig som gjør det?

Vanligst i starten av forholdet

Solveig E. Vennesland, samlivsterapeut, mener at det som regel handler om historien til en av partene.

- Personer som er mest utsatt for sjalusi er de som har fått erfare utroskap eller annen type svik tidligere. Men sjalusien kommer ikke frem med en gang når man er forelsket i hverandre, dette er noe som blir tydelig etter en stund når man har utviklet et sterkere forhold til hverandre, sier Vennesland til Kvinneguiden.

Samlivsterapeuten møter svært ofte par som først og fremst sliter med dette problemet.

Hun forteller at tidligere svik-opplevelser ofte styrer mye av en person.

Det som er ekstra vanskelig er at den sjalu personen kan drive partneren til vannvidd.

- Sjalusien har ikke så mye med alder å gjøre. Det handler mer om hvordan man er skrudd sammen som person. Og det handler om tidligere erfaringer. Men man ser at unge mennesker i dag, de på 25 år og yngre, skifter partnere oftere enn de over 30, og dermed kan sjalusi lettere oppstå hos den yngre generasjonen, sier Vennesland videre.

Visste du forresten at frykt kan utløse forelskelse?

"Konge på haugen"

Stefan Hedman, terapeut ved Forbedring.no, tror at man ser en viss ubalanse i starten av et forhold fordi den ene gjerne "hauser" den andre mer opp.

- Hvis den ene parten har satt den andre på en pidestall, da har man samtidig gjort seg selv mindre og blir da redd for at den andre istedet er på vei til noen som er bedre enn seg selv. Slik blir den andre sett på som "konge på haugen", sier Hedman til Kvinneguiden.

Man kan lett glemme hvor verdifull man faktisk er som menneske.

- Så lenge man prioriterer å sammenligne seg selv med andre og glemmer å se at man selv er verdifull, vil man føle en indre usikkerhet, sier han videre.

Kjønnsforskjeller

PARANOID: - Det blir usunt når de to forholder seg til hverandre på vidt forskjellig måte hvor den ene for eksempel klamrer seg til partneren, mens den andre holder mer avstand, sier Vennesland.
PARANOID: - Det blir usunt når de to forholder seg til hverandre på vidt forskjellig måte hvor den ene for eksempel klamrer seg til partneren, mens den andre holder mer avstand, sier Vennesland. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.

Sjalusi og ubalanse i et forhold trenger slett ikke vare evig.

Man kan kjempe for å løse problemet, da kan det hjelpe å vite når denne ubalansen mellom partene virkelig blir usunn.

- Det blir usunt når de to forholder seg til hverandre på vidt forskjellig måte hvor den ene for eksempel klamrer seg til partneren, mens den andre holder mer avstand, sier Vennesland videre.

Hedman mener at det alltid er usunt å gjøre andre viktigere enn seg selv:

- Det er alltid usunt å gjøre andre viktigere enn seg selv. Det er en sikker måte å lage problemer for seg selv, sier han.

Det som er ekstra interessant, er at denne utryggheten og sjalusien oppstår oftere hos jenter og kvinner enn hos gutter og menn, ifølge Vennesland.

- Vi ser tydelige kjønnsforskjeller hvor det er kvinnene som oftere viser usikkerhet og redsel. Dette kan bunne ut i tidligere kjønnsrollemønstre hvor mor var den som var hjemme med unger og husarbeid mens far var ute. I tillegg er kvinner mer omsorgsorienterte mens menn gjerne er mer aksjonsorienterte, noe som igjen kan gjøre at kvinner føler mer på sjalusien, sier hun.

Også i langvarige forhold

Som regel klarer begge parter å kvitte seg relativt mye med usikkerheten etter flere år som et par.

Likevel kan det oppstå en annen type ubalanse enn sjalusi selv når man kjenner hverandre godt og er trygge på hverandre.

- Ubalansen mellom personene gjelder da ofte økonomi. Den som tjener mest i forholdet har gjerne den største makten, sier Vennesland.

Om noen jobber deltid, tar mest ansvar for barna og husarbeidet, er det som oftest kvinnen.

- Om hun da føler at mannen ser ned på henne og ikke føler seg respektert, vil det skape enda mer ubalanse.

Samlivsterapeuten oppfordrer par til å støtte hverandre og sørge for å skape trygghet for den andre.

- Da handler det blant annet om å snakke hverandre opp, sier hun.

Løsning på problemet

Vennesland mener at første trinn mot en løsning på ubalanse-problemet er å erkjenne at denne ubalansen faktisk eksisterer i forholdet.

- Det er problematisk dersom den ene føler seg underlegen i forholdet. Har man dårlig selvtillit må man ta tak i det, fortelle om dette til sin partner, lese om problemet eller oppsøke profesjonell hjelp, sier hun.

Hedman mener at det finnes konkrete teknikker for å forbedre sin egen selvfølelse.

Det handler om å bli likestilt med den andre.

- Da blir man "like bra som den andre" og kan føle seg "bra nok" og trygg, sier han.

Men her må også den trygge partneren stille opp:

- Det kan være like usunt for forholdet å "se ned på sin partner". I et bra forhold må selvfølgelig begge parter være viktige for hverandre, sier han videre.

Dette støtter Vennesland:

- Den parten som føler seg sikker på seg selv, bør støtte opp og for eksempel si: "jeg kan ikke løse din utrygghet, men jeg lover deg at jeg skal være lojal mot deg og du kan stole på meg", sier Vennesland.

Les også:

Slik onanerer du

Er du en premenstruell møkkakjerring?

Her blir han tatt på fersken

Dette irriterer oss ved partneren vår

Få gnisten tilbake i forholdet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning