pms - premenstruelt syndrom

Hva er egentlig PMS?

Dette er symptomene på PMS, og hvordan du kan behandle det.

PMS: Blir du irritert av alt og alle, uten å vite hvorfor? Kanskje er du kvalm og oppblåst i tillegg. Da kan det være PMS. FOTO; Getty Images.
PMS: Blir du irritert av alt og alle, uten å vite hvorfor? Kanskje er du kvalm og oppblåst i tillegg. Da kan det være PMS. FOTO; Getty Images.
Sist oppdatert

Har du bare lyst til å gråte eller til å slamre med nærmeste dør?

Se på kalenderen og sjekk om det er PMS som plager deg.

Hva er PMS?

Premenstruelt syndrom, forkortet som PMS, er navnet på en samling symptomer som inntreffer fra én til to uker før du får mensen. Så snart menstruasjonen er på plass, begynner de å avta. Når menstruasjonen din er over skal også symptomene være helt borte.

Spesialist i gynekologi og overlege ved Regionssykehuset i Trondheim, Mette Haase Moen, sier at de typiske tegnene på PMS er humørforandringer, hodepine, oppblåst mage og hevelser i ben på grunn av vannansamlinger.

- Du kan også få ømme bryst og endret appetitt, og noen kvinner kan for eksempel få lyst på helt andre matvarer enn ellers, sier Moen.

Symptomer på PMS

Symptomene minner mye om forandringer som inntreffer i kvinnekroppen i forbindelse med tidlig graviditet.

- PMS skyldes jo også hormonforandringer i kroppen, de samme forandringene som opptrer i et svangerskap, sier overlegen.

Hun anbefaler kvinner som plages av PMS til å oppsøke lege.

- Hvis det blir et problem for familieliv eller arbeid må kvinnen overveie om hun skal oppsøke lege. Det er opp til kvinnen selv, det er hun og hennes omgivelser som må definere om det er et problem, sier Moen.

Øvrige symptomer på PMS er hodepine, brystspreng, følelse av å være oppblåst, irritablititet, nedstemthet, gråting og appetittveksling.

Depresjon av PMS

Ifølge Store Norske Leksikon anslås det at 85 % av kvinner har noen plager før menstruasjon, mens 5 % har så kraftige plager at de defineres som PMS.

I verste fall kan utslagene være så kraftige at kvinnen får store psykiske plager når hun er premenstruell.

- Det har hendt at kvinner er blitt lagt inn på grunn av selvmordstanker som har oppstått som følge av PMS. Virkningene kan være så alvorlige at kvinnen kommer i en psykotisk tilstand, sier Moen.

Les også: Tipsene som hjelper mot menstruasjonssmerter

Oppsøke lege ved kraftig PMS

Moen opplyser at 5 % av alle kvinner søker medisinsk hjelp for PMS. For å påvise at kvinnen lider av premenstruelt syndrom, må det fastslås at plagene er relatert til hormonforandringene som skjer etter eggløsning.

Er det lett å forveksle andre lidelser med PMS?

- Andre årsaker til psykiske problemer kan selvsagt forveksles med PMS. Fordøyelsesbesvær også. Hodepine kan man selvsagt ha uten at det er PMS, både migrene og stresshodepine, sier spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, Britt-Ingjerd Nesheim.

Nettopp derfor er det viktig å oppsøke lege slik at riktig diagnose kan stilles.

- Det som er viktig for å stille diagnosen PMS, er at disse plagene er sykliske; de dukker opp i dagene før menstruasjonen og forsvinner i løpet av et par dager når menstruasjonen har begynt. Mellom menstruasjonene er det en periode som er fri for plagene. Med andre ord: enhver form for surhet og dårlig humør er ikke PMS, sier Nesheim.

Er plagene premenstruelle?

En mye brukt metode for å finne ut om plager som irritabilitet og hodepine skyldes PMS, er at kvinnen selv fører dagbok over i hvert fall en tre måneders periode. Da er det mulig å se om de samme symptomene kommer igjen og igjen på omtrent det samme tidspunktet i måneden. Gjør de det, er det svært trolig at plagene er premenstruelle.

Det finnes få eller ingen sikre behandlingsformer. Blant de mest brukte medikamentene for å dempe på plagene er antidepressiva.

- Antidepressiva kan være til stor hjelp, og kan tas akkurat dagene da det står på som verst. Normalt tar det en god stund før antidepressiva virker på depresjon, men når det gjelder PMS kommer virkningen med det samme. Det tyder på at det er andre mekanismer som ligger bak PMS enn bak «vanlig» depresjon, sier Nesheim.

Les også: Derfor har du uregelmessig menstruasjon

Behandle PMS med p-piller

- Det har også vist seg at det kan hjelpe å ta noen p-pilletyper, men dette varierer fra kvinne til kvinne, sier Moen.

Hun legger til at for noen svært få kvinner har bruk av enkelte p-pillemerker hatt den uheldige bivirkningen at perioden med symptomer har blitt forlenget, og blitt til en konstant plage.

I Norge som i mange andre land, har det vært stor interesse rundt bruk av progesteronkrem som et medikament i behandling av PMS-plager.

- Imidlertid er det ikke i vitenskaplige studier påvist at progesteronkrem har effekt ved premenstruelt syndrom, sier Moen som utdyper dette blant annet i en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening.

- Det er dårlig med behandlingsalternativer. En rekke muligheter har vært lansert, men de færreste står seg når de blir undersøkt vitenskaplig, sier Nesheim som også viser til at p-piller kan hjelpe for noen, men slettes ikke alle.

Det kan virke som om kvinner er forskjellige, også når det kommer til hvordan de takler PMS.

Moen viser til at det i perioder av livet kanskje er lettere å tolerere PMS-plagene mer enn i andre, avhengig av andre stressfaktorer.

Lette til moderate PMS-plager

Plages du av symptomer som minner om PMS, men ikke så sterkt at du føler at du må oppsøke lege, er dette ekspertenes råd til selvhjelp:

- Forsøk å fokusere på noe annet, råder Britt-Ingjerd Nesheim, og legger til:

- Man kan gjøre noe man liker, enten det er trening, en tur på kino eller teater, eller hva det nå måtte være som er hyggelig og tar tankene vekk fra en selv.

Mette Moen sier at det kan virke som at en del kvinner reagerer positivt på fysisk aktivitet når de er premenstruelle.

- God søvn i denne perioden er også viktig. Samt ikke å påta seg mye for mye dersom man har mulighet til det, råder hun.

Hva kan omgivelsene gjøre hvis de forstår at en datter, partner, venn eller kollega lider av PMS?

- Omgivelsene kan lette plagene ved å vise forståelse og overbærenhet. Det er viktig å huske at det er hormonene som svinger i denne perioden, sier Moen. For en del kvinner kan det være nok at omgivelsene er støttende og hjelpsomme. For andre er problemene langt mer alvorlige.

Denne saken ble første gang publisert 19/02 2013, og sist oppdatert 24/10 2017.

Les også