Kommunikasjon i senga

10 ting menn hater å høre under sex

“Hva er det du holder på med?” og 9 andre ting du bør unngå å si i senga.

HOLD MUNNEN LUKKET: Det er ikke alt du bør fortelle han mens dere har sex. - Ikke ta opp problemer mens dere har sex, men vent til et passende øyeblikk kommer, råder sexolog Siv Gamnes. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
HOLD MUNNEN LUKKET: Det er ikke alt du bør fortelle han mens dere har sex. - Ikke ta opp problemer mens dere har sex, men vent til et passende øyeblikk kommer, råder sexolog Siv Gamnes. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Kommunikasjon og hvordan dere kommuniserer er viktig for hvordan forholdet og ikke minst sexlivet fungerer. Å snakke sammen er essensielt for å utvikle forholdet og opprettholde gløden på soverommet.

Riktig kommunikasjon

Kommunikasjon er helt nødvendig når det gjelder sex. Men du er nødt til å tenke deg om når du tar opp ting, og ikke minst hvordan du uttrykker deg. Du bør unngå å uttrykke deg for dømmende, men vær tydelig med å vise hvor dine egne grenser går.

Kilde: Sosionom, rådgiver og samlivsterapeut ved Relasjonell KBT, en kognitiv atferdsklinikk i Stockholm, Malin Drevstam.

Unngå kritikk

Og ikke minst er det viktig å tenke på hvordan du kommuniserer i senga, for ikke å fornærme eller skremme partneren din. Å kritisere partneren din når dere har sex er en av de største tabbene du kan gjøre i senga.

- I stedet for å kritisere er det derfor viktig heller å snakke med partneren din om alt det fantastiske dere allerede har gjort i senga. Fortell nøyaktig hva det var du likte, sier Maria K. Ebbestad, nettredaktør og presseansvarlig for Kondomeriet.

Dette vil styrke partnerens selvtillit og befester deres seksuelle historie.

- Par som er flinke til å snakke om alt det fine de har, er ofte lykkeligere enn par som ikke gjør det, sier Ebbestad.

Sexolog ved Sex og Samfunn i Oslo, Siv Gamnes er enig.

- Er du kritisk, betyr det at du har negative tanker. Hvis du gir uttrykk for at du er negativ, vil akten også ødelegges for partneren din. Om du ikke ønsker å ødelegge sexen der og da, bør du holde negative tanker for deg selv, eller aller helst - skyve dem unna til etter sexen.

Men dersom du kjenner disse tankene komme igjen og igjen, og det demper din egen lyst til å ha sex, er det på tide å ta det opp. I en annen setting.

- Ikke ta opp problemet mens dere har sex, men vent til et passende øyeblikk kommer. Forsøk å fortell ham det på et positivt vis, og kom med forslag om hvordan det kan bli bedre. Ikke kritiser han, men oppmuntre han til at dere skal få det best mulig sammen. Å gi riktig veiledning er nøkkelen, sier Gamnes.

Slipp fantasien løs

Har du noen gang tenkt på helt andre ting mens dere har sex? På hva du skal ha til middag, når neste frisørtime er, eller hvorfor han bruker akkurat den bokseren? Å tenke på andre ting mens dere har sex legge en demper -, ja, faktisk ødelegge hele akten, mener sexolog Gamnes.

- Å ha sex handler om å være i følelsene sine og å kjenne på tenningen i kroppen. Sex handler om å slippe kontrollen!

- Rasjonelle temaer tanker samtidig med sex går ikke. Begynner du å tenke på andre ting forsvinner fantasien og du mister bare tenningen og lysten, så tenking er egentlig litt forbudt, sier Gamnes.

Kommunikasjon og kommunikasjonstabber i senga

Maria K. Ebbestad fra Kondomeriet har sammen med tre andre samlivseksperter sett på 10 ulike setninger menn hater å høre i senga og forklart hvorfor. Kildene er psykolog og samlivsekspert Peder Kjøs, Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving og daglig leder ved Sex og Samfunn i Oslo og samlivsterapeut Kate Elin Søyland som driver den private praksisen Åpen Dialog i Sandnes. I tillegg har sosionom, rådgiver og samlivsterapeut ved Relasjonell KBT, Malin Drevstam, kommet med forslag til hvordan du kan formulere setningene annerledes.

Bla deg igjennom artikkelen for å lese videre.

Hva holder du på med?

Ikke kritiser parneren din.

NEGATIVE VIBBER: Skjønner du ikke hva partneren din holder på med? Forsøk å fortell han det på en positiv måte. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
NEGATIVE VIBBER: Skjønner du ikke hva partneren din holder på med? Forsøk å fortell han det på en positiv måte. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Maria K. Ebbestad:

- Ikke kritiser det partneren din gjør i senga. Om du ønsker at han gjør ting annerledes, bør du foreslå noe nytt på en hyggelig måte. Vis til noe du likte veldig godt en tidligere gang, eller veiled på en vennlig måte. Om tonen dere i mellom blir negativ kan man fort miste sexlysten eller skape prestasjonsangst. Husk at god sex handler om samspill og kommunikasjon, ikke enkeltprestasjoner. Ikke forvent at han "fikser" orgasmene. Denne gjelder for begge. Mange gutter tenker på, eller snakker om, at de ikke klarte å gi henne en orgasme. Siden dette er så godt innarbeidet på folkemunne, forventer også mange kvinner at han skal gi orgasme. Det er ikke slik det er. Alle er ansvarlig for egen orgasme. Med det menes det at du kjenner din egen kropp, vet hva som tenner deg og vet hva som skal til for å oppnå klimaks. Målet er å oppnå klimaks sammen.

Siv Gamnes:

- Dette er nærmest en krigserklæring. I en seksuell situasjon bør du ikke uttrykke deg kritisk (om du ikke vil at sexen skal opphøre). Hvis partneren din selv opplever at sexen er bra, og at det han gjør er riktig, så vil en slik kommentar bli negativt oppfattet. Isteden for å fortelle partner om hva som er feil, så kan du ha en mer positiv tilnærming med å be han gjøre mer av det du liker at han gjør. Gi ham "riktig" veiledning i stedet for å kritisere det han gjør feil.

Si heller dette: "Når du gjør slik, føler jeg det sånn..."

Les også:

Samlivstipsene du ikke bør gå glipp av

Metoden som restarter sexlivet

Triksene som gir menn sterkere orgasme

Nei. Jeg er ikke sånn.

Sett heller ord på følelsene dine.

Maria K. Ebbestad:

ULIKE MENINGER PÅ SOVEROMMET: Han er ikke en tankeleser. Fortell klart og tydelig hva du mener, så det ikke oppstår misforståelser. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
ULIKE MENINGER PÅ SOVEROMMET: Han er ikke en tankeleser. Fortell klart og tydelig hva du mener, så det ikke oppstår misforståelser. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Når du sier dette putter du partneren din i bås og hentyder at det han ønsker å gjøre er unormalt. I stedet bør du heller gå frem på en litt snillere måte. Kanskje komme med et kompromiss. Eller rett og slett tørre å prøve noe nytt. Kanskje finner dere en ny favorittstilling, et leketøy dere ikke vil være uten eller opplever en enda sterkere orgasme.

Peder Kjøs:

- Dette kan oppleves som feil fordi man kan synes det er kjedelig med begrensninger når man har lyst til å utforske noe nytt. Det ligger fortsatt til de tradisjonelle kjønnsrollene at menn skal være oppfinnsomme og presse grenser, mens kvinner helst skal være litt mer prektige og sette grenser, men samtidig skal hun ikke være "kjedelig". Kjønnsrollene har en innebygget ambivalens, et paradoks som kan være ganske vanskelig for kvinner å håndtere: de skal være "gode i senga", men ikke "horete". Dette kan bli ganske vrient!

- Jeg er opptatt av at både kvinner og menn må ha lov til å si "nei" til noe de ikke har lyst til. Det kan være spennende å utforske grenser, men ikke å bli presset. Men likevel, når du sier "jeg er ikke sånn" innebærer dette samtidig en indirekte kritikk av den andre, som da tydeligvis "er sånn". Jeg foreslår at du i stedet sier "nei, det har jeg ikke lyst til", og så må den andre akseptere det.

Kate Elin Søyland:

- Mennesker kan ha ganske ulike preferanser for hva man tenner på seksuelt. Det eneste du oppnår med å reagere slik, er at din kjæreste vil kunne føle seg unormal og holde tilbake sin naturlige seksualitet. Oppmuntre han heller til å fortelle om sitt naturlige tenningsmønster selv om det kanskje ikke føles like naturlig for deg. For de fleste er et velfungerende sexliv viktig om forholdet ikke skal gå ut på dato. Da er det like greit å sjekke det før det blir alvor.

Si heller dette: "Hva mener du med det der?"

Les også:

Samlivstipsene du ikke bør gå glipp av

Metoden som restarter sexlivet

Triksene som gir menn sterkere orgasme

HÆ? Tenner du på DET?

Alle har forskjellige fantasier...

Maria K. Ebbestad:

- At partneren din tar steget og forteller deg om sine fantasier og hva han tenner på bør du se på som en tillitserklæring. Husk at alle tenner på og fantaserer om forskjellige ting, og at i fantasiens verden er det ingenting som er rart eller uvanlig. Det er ikke alltid like lett å åpne seg om sine innerste følelser selv for egen partner. Det er viktig å holde en åpen dialog, prøve seg sakte frem, slappe av og ha det gøy. Fortell om noe som pirrer fantasien til hverandre, snakk om det dere liker og ikke liker, uten å fordømme eller å presse hverandre.

ULIKE SEX-ØNSKER: Liker han noe du ikke kan fordra, bør du godta det. Men det betyr ikke at du kan kritisere det han tenner på. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
ULIKE SEX-ØNSKER: Liker han noe du ikke kan fordra, bør du godta det. Men det betyr ikke at du kan kritisere det han tenner på. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Peder Kjøs:

- Det er helt greit å si at man ikke har lyst til en eller annen fiks variant, men det er ikke nødvendig å kritisere den andre.

Si heller dette: "Oi, det er interessant at du tenner på det, men jeg vet ikke helt hva jeg synes."

Les også:

Samlivstipsene du ikke bør gå glipp av

Metoden som restarter sexlivet

Triksene som gir menn sterkere orgasme

Ikke stopp!

Fortell og gi riktig veiledning i stedet for å være for brå. Han kan ikke lese tankene dine.

Maria K. Ebbestad:

- Dropp "Du holder aldri på lenge nok når du gir meg oralsex", men prøv heller " Jeg elsker at du gir meg oralsex. Kan du gjøre det lenger av gangen, for av og til føler jeg at jeg må skynde meg?". I tillegg må du også ha respekt for at partneren din også kan bli sliten og kanskje trenger en liten pause før han fortsetter. Du kan også gi tips om andre metoder som får deg til å vippe over kanten. Kyss, blås og slikk.

I mange tilfeller kan det hende at han ikke har lyst til å innrømme det, men han er avhengig av at du tar styringen litt. Han vil ha veiledning og ønsker å gi deg nytelse, men har ikke lyst til å spørre fordi han er redd for å virke dum. Både med hensyn til hans eget selvbilde og av et reelt ønske om å tilfredsstille deg, vil alle menn ønske å være den beste elskeren du har hatt.

UKLARE SIGNALER: Sett ord på følelsene dine. Et utsagn som ""Ikke stopp!"" gir han ingen forklaring eller veiledning på hva han kan gjøre for at du skal få det bedre. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
UKLARE SIGNALER: Sett ord på følelsene dine. Et utsagn som ""Ikke stopp!"" gir han ingen forklaring eller veiledning på hva han kan gjøre for at du skal få det bedre. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Det er smart å være en diskré veileder i starten, da selvbildene er på sitt skjøreste. En enkel metode er å pakke det inn i komplimenter. Sørg for å fortelle ham at du nyter det, men legg samtidig hånden din over hans for å guide. Ikke stopp det han gjør for å fortelle at det er feil, men gi heller tydelige signaler og led ham inn på rett spor. På den måten slipper han å føle at han ikke får det til. Husk også å gi klart uttrykk for hva som virkelig føles godt.

Les også:

Samlivstipsene du ikke bør gå glipp av

Metoden som restarter sexlivet

Triksene som gir menn sterkere orgasme

Penisen din er nesten perfekt.

Eller andre kommentarer om utstyret hans.

Maria K. Ebbestad:

- Selv om utsagnet i utgangspunktet ikke er ment for å såre han, er det kanskje nettopp det den gjør og kan føre til mindre sexlyst og usikkerhet. For menn er trøtthet, dårlig kroppsbilde og jobb det som påvirker sexlivet negativt. Ved å si at noe er nesten perfekt forsterker du hans dårlige kroppsbilde, eller skaper et, noe som legger en stor demper på sexlivet.

Kate Elin Søyland:

- En mann vil elske med deg, ikke ha en objektiv analyse av sine edlere deler. Dessuten kan du være sikker på at han selv vet hvordan den ser ut i minste detalj, så dette utsagnet er skikkelig turn-off! Han vil henge seg opp i at den er nesten perfekt, og kan fort komme til å gruble på hvilke andre peniser du har sett. Han liker ikke å bli sammenlignet med andre peniser. Han vil simpelthen bare at du skal syns den er helt perfekt akkurat slik den er. Da får du en fornøyd mann og bedre sex.

Si heller dette: "Så fin du er."

Les også:

Samlivstipsene du ikke bør gå glipp av

Metoden som restarter sexlivet

Triksene som gir menn sterkere orgasme

Er du ferdig snart?

Dette er bare stressende.

Maria K. Ebbestad:

- Ikke stress hvis han mister ereksjonen. Det skjer, og stress er ofte grunnen til det. Stresser man med det, kan det føre til en ond sirkel med ereksjonsproblemer fordi man får prestasjonsangst. Det at du maser stresser bare situasjonen enda mer. Prestasjonsangst er også en stor grunn til at ereksjonen kan svikte. Å føle at man må prestere noe kan være ødeleggende for sexlivet.

Peder Kjøs:

- Denne kommentaren bryter den felles boblen dere lager når dere er intime sammen. Du viser at du ikke er med, og det er ødeleggende. Partneren får følelsen av at du gjør ham en tjeneste, mens man ønsker at partneren skal være helhjertet med. Hvis du virkelig ikke har så lyst til å ha sex, er det mye bedre at du sier nei enn at du "går med på det" og lar partneren føle seg som en som en som har overtalt deg eller kjøpt deg. Dette er ikke bra.

SELVSIKKERHET I SENGA: Under sex er man sårbar, så vær forsiktig med hvordan du omtaler utstyret hans. Du vil styrke selvtilliten hans, ikke svekke den.
SELVSIKKERHET I SENGA: Under sex er man sårbar, så vær forsiktig med hvordan du omtaler utstyret hans. Du vil styrke selvtilliten hans, ikke svekke den. Foto: FOTO: Getty Images

Kate Elin Søyland:

HASTVERK?: ""Er du ferdig snart?"" oppfattes veldig stressende for han. Fortell i stedet hva som må til for at du også skal nyte sexen helt ut. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
HASTVERK?: ""Er du ferdig snart?"" oppfattes veldig stressende for han. Fortell i stedet hva som må til for at du også skal nyte sexen helt ut. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

- Dette spørsmålet indikerer at du kjeder deg, og hvem får tenning av det? Dette utsagnet vil såre en mann som prøver å tilfredsstille sin kvinne, og vil også si noe vesentlig om deres sexliv. Dessverre. Du nyter ikke og er bare opptatt av å få avsluttet akten. Som om det var en slitsom jobb. De fleste menn vil reagere på dette utsagnet.

Si heller dette: "Kan jeg ta på deg på noen måte?"

Les også:

Samlivstipsene du ikke bør gå glipp av

Metoden som restarter sexlivet

Triksene som gir menn sterkere orgasme

Hørte du babyen skrike? Vil du gå og sjekke?

Dette er iriterende, men må godtas.

Maria K. Ebbestad:

- Det er ingen stor mystikk rundt at parforholdet går inn i en ny fase når det ankommer en ny verdensborger. Likevel er det viktig å finne tid til hverandre og sette sex på timeplanen igjen. Menn kan også føle svekket sexlyst når barnet har kommet. Det er ofte et resultat av utmattelse og stress. Det er viktig å prate sammen om sine følelser, og hvis det er vanskelig å snakke om tapt sexlyst med sin partner, kan gode venner være et godt alternativ.

Peder Kjøs:

- Dette er irriterende, men må godtas! Dere vil helst gå fullt og helt opp i det når dere har sex, men dessverre trenger den ytre virkeligheten seg på noen ganger. Stå opp, sjekk, gjør det som må til, og prøv å komme tilbake i stemningen når det eventuelt blir mulig. Å ha barn forstyrrer sexlivet, men sånn er det bare.

Si heller dette: "Tror du at vi behøver å sjekke etter babyen?"

Les også:

NÅR BABYEN FORSTYRRER: Dette er irriterende, men kan skje alle småbarnsforeldre selv under den beste sex. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
NÅR BABYEN FORSTYRRER: Dette er irriterende, men kan skje alle småbarnsforeldre selv under den beste sex. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Samlivstipsene du ikke bør gå glipp av

Metoden som restarter sexlivet

Triksene som gir menn sterkere orgasme

Har du alltid hatt den føflekken?

Ikke helt riktig tidspunkt å ta opp dette.

Peder Kjøs:

- Her brytes stemningen ved å invitere til dødsangst, i tillegg til at du viser at du ikke er særlig fokusert på sex. Både kvinner og menn foretrekker at partneren er med på å lage den intime boblen der alle andre hensyn kommer ut av fokus.

Kate Elin Søyland:

- Dette er helt feil fokus. Sex og nærhet er ikke en "Finn 5 feil-lek". Sex handler om å være tilstede i nuet og å nyte. Klarer du ikke det, så hold i alle fall slike tanker for deg selv.

Siv Gamnes:

- Er du i en seksuell situasjon og blir opptatt av slike detaljer, viser du med det at du ligger og tenker på helt andre ting enn sex. Hvis du legger merke til noe sånt, så ta det heller opp etterpå. På den måten viser du også omsorg, og i alle fall ikke uinteresse i sexen dere har sammen.

Si heller dette: Det beste du gjør her er å ta opp dette på et senere tidspunkt.

FØFLEKK: Slik detaljer har ingenting med sexen dere har å gjøre. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
FØFLEKK: Slik detaljer har ingenting med sexen dere har å gjøre. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Les også:

Samlivstipsene du ikke bør gå glipp av

Metoden som restarter sexlivet

Triksene som gir menn sterkere orgasme

Vi snakker aldri sammen lenger...

Dårlig timing!

Maria K. Ebbestad:

- I stedet for å si alt man "aldri gjør" bør man heller ta initiativet til å starte selv. Er du usikker på hvordan du skal åpne samtalen kan det være lurt å gjøre det en dag dere begge er i godt humør og kjenner at livet smiler til dere. En samtale trenger ikke lede til krangling eller diskusjon, men rett og slett være utveksling av tanker og meninger. Det finnes ingen rett og galt i denne samtalen, det gjelder å finne ut hva begge liker og synes er spennende.

Peder Kjøs:

- Dette er det bedre å snakke om på et annet tidspunkt. Kommentaren bringer fokus bort fra sex, over på et problem som det er krevende å snakke om. Slike samtaler er viktige, det blir mye lettere å ha sex hvis dere ikke har et slikt tema liggende, men timingen er ikke så god.

Kate Elin Søyland:

- Dårlig timing! En mann kan fort oppleve det utsagnet som kritikk, og at han ikke er god nok. Ikke alle menn klarer å lese budskapet mellom linjene og kvinner kan også ha vansker med å uttrykke sine behov tydelig. Det kan fort bli en uheldig kombinasjon. Det kan ende opp med at mannen blir enda tausere eller at han bjeffer tilbake for å forsvare seg. I verste fall etterfulgt av sextørke. Prat heller mer direkte til han og gjerne når dere har det bra. For eksempel: "Jeg elsker når vi tar oss tid til å prate skikkelig sammen slik vi gjorde i sommer da vi var på seilferie. Jeg trenger gode samtaler for å kunne ha god sex, da føler jeg meg elsket".

Si heller dette: "Jeg skulle ønske at vi fant flere interessante temaer å snakke sammen om."

Les også:

KLASSISK FEIL: Å prate for sjeldent sammen kan være et stort problem, men det blir feil å ta opp dette mens dere har sex. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
KLASSISK FEIL: Å prate for sjeldent sammen kan være et stort problem, men det blir feil å ta opp dette mens dere har sex. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Samlivstipsene du ikke bør gå glipp av

Metoden som restarter sexlivet

Triksene som gir menn sterkere orgasme

Ser du at jeg har lagt på meg?

Dette er et skikkelig lurespørsmål. Og vil du egentlig ha svaret?

Maria K. Ebbestad:

- Dette er hva man kaller et lure-spørsmål. Han er dømt til å tape. Ikke sett han i denne situasjonen. Hvis du føler du har slurvet litt med de gode spisevanene i det siste og kanskje ikke vært like flink til å gå på trening, så vet du dette selv. Du trenger ikke sette han i en ukomfortabel situasjon av den grunn. Han elsker deg like høyt, selv med noen kilo ekstra, og om de plager deg er det kun du som kan gjøre noe med det.

Peder Kjøs:

- Dette ødelegger stemningen ved å vise at du ikke er helt med, at du er opptatt av noe annet, nemlig ditt eget utseende og partnerens oppfatninger rundt dette, og da med fokus på noe negativt. Hvis du vil snakke om kroppen er det bedre å ta opp noe som kan bli positivt og som tyder på at du er med, som for eksempel "Liker du puppene mine?" eller noe sånt.

Kate Elin Søyland:

- En kritisk bemerkning om ditt eget utseende kan fort ødelegge en fin intim stund, og han kan få en følelse av å være på Grethe Roede-kurs der alt skal veies og måles. I tillegg har menn en tendens til å svare direkte på spørsmål: "Ja, jeg ser at du har lagt på deg". Og dermed kan kvelden din være ødelagt. Menn elsker dessuten former. Dersom du elsker ham og dere har det fint sammen, ikke forstyrr han med slike utsagn på sengekanten, uansett om du har lagt på deg to kilo eller ikke. Sannsynligheten er stor for at han synes du er perfekt. Det kalles kjærlighet.

Siv Gamnes:

- Slike evalueringsspørsmål hører ikke sammen med sex. Dette er en type spørsmål som han helst ikke vil ha i det hele tatt. Ved å spørre om dette mens dere har sex, viser du at du fokuserer på noe helt annet enn dere og sexen. Ikke bland inn tanker som kan hindre de følelsene du egentlig bør ha. Det kan spolere akten ved at ingen av dere klarer å bli i nuet og tenningen forsvinner. Seksualitet og nærhet handler om følelser, og er på et annet plan enn tanker rundt for eksempel vekt. Sliter du med vekta så kan du finne ut hva du ønsker å gjøre med det, og legg fram planene når de er klare. Da gir du han noe konkret å kunne gi tilbakemelding på.

Si heller dette: En partner tenner mest på at du har selvtillit, så en kommentar som dette vil sende motsatte signaler.

EKSTRA KILO: Du har lagt på deg et par ekstra ""lovehandles"", men tror du virkelig at han tenker på det mens dere har sex? Neppe, mener sexeksperter. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
EKSTRA KILO: Du har lagt på deg et par ekstra ""lovehandles"", men tror du virkelig at han tenker på det mens dere har sex? Neppe, mener sexeksperter. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox Foto: Photographer: George Dolgikh

img Del på FacebookLes også:

Samlivstipsene du ikke bør gå glipp av

Metoden som restarter sexlivet

Triksene som gir menn sterkere orgasme

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning