Irriterende ting ved partneren

Dette irriterer oss ved partneren vår

Surmulig og latskap topper listen av irritasjonsmomenter.

IRRITASJON: Joda, både kvinner og menn har flere ting de irriterer seg over ved egen partner.
IRRITASJON: Joda, både kvinner og menn har flere ting de irriterer seg over ved egen partner. Foto: Illustrasjonsfoto: CRESTOCK.
Publisert Oppdatert
FAMILIETERAPEUT: Britt Elli ved Elliconsult.
FAMILIETERAPEUT: Britt Elli ved Elliconsult. Foto: Foto: PRIVAT.

Dette irriterer kvinnfolka

Hva irriterer deg mest med partneren din?

Slik svarer kvinnene:

1. At han er lat - 25.67%

2. At han er sur eller gnålete - 17.06%

3. At han ikke rydder etter seg - 14.48%

4. At han har stygg figur - 10.72%

5. At han er gjerrig - 6.06%

6. At han snorker - 4.21%

7. At han kler seg stygt - 4.14%

8. At han prater for høyt - 1.31%

9. At han fiser usjenert - 1.12%

10. At han går på do med døren åpen - 0.64%

1563 av Victoria Milans norske medlemmer har svart.

(Kilde: www.victoriamilan.no)

Dette irriterer mannfolka

Hva irriterer deg mest med partneren din?

Slik svarer mennene:

1. At hun er sur eller snålete - 39.47%

2. At hun maser - 13.15%

3. At hun er lat - 7.89%

4. At hun ikke rydder etter seg - 7.11%

5. At hun har dårlig hygiene - 5.59%

6. At hun fiser usjenert - 5.26%

7. At hun går på do med døren åpen - 5.08%

8. At hun har for mye kroppsår - 4.34%

9. At hun kler seg stygt - 2.63

10. At hun er gjerrig -1.97%

1563 av Victoria Milans norske medlemmer har svart.

(Kilde: www.victoriamilan.no)

De aller fleste som bor sammen med sin kjære, kan kjenne seg igjen i den rosenrøde og lykkelige starten av forholdet; alt er fint og flott, men over tid begynner man gjerne å irritere seg over ting partneren gjør.

Faren for at én fjær blir til fem høns er underliggende dersom man ikke tar tak i irritasjonsmomentene og forsøker å ta det opp med partner, men også gå i seg selv.

Nettstedet VictoriaMilan som ble introdusert i Norge i 2010, utvidet til andre land i Norden samt Sør-Europa, har i internasjonale medier blitt kjent som "utroskapssiden".

Siden som nå har over 1,3 millioner medlemmer i 17 land, inkludert Australia og Sør-Afrika, gjennomførte nylig en undersøkelse blant sine medlemmer i Norge hvor de spurte om hva som irriterer dem mest med sin partner.

Noe nettsiden mener kan være den underliggende årsaken til at medlemmene tok til internett for å søke en affære.

Kroppshår og promping

I følge undersøkelsen plages kvinnene mest med at deres ektefeller eller samboere er late, mens mennene synes det er verst at konen eller samboeren klager eller er sur.

Andre ting som plager både kvinner og menn er trivielle ting som for mye kroppshår, at ens partner er gjerrig, har dårlig hygiene, går på toalettet med døren åpen, ikke rydder opp etter seg selv eller fiser usjenert.

- Denne undersøkelsen er nyttig lesestoff for alle som bor sammen med noen. Det er en enkel måte å unngå å gjøre ting som irriterer andre. Ofte er vi for høflig til å si til partneren vår at de skal slutte å pille i nesen, men i hemmelighet irriterer det oss så mye at det kan være den siste dråpen som gjør at vi velger å være utro, sier Dominika Peczynski, kommunikasjonsdirektør i Victoria Milan, i en pressemelding.

Ta en titt på deg selv

Selv om vi alle kan være flinke på å finne små skavanker og irriterende attributter ved vår egen partner, mener likevel Britt Elli, familieterapeut ved Elliconsult, at man må gå i seg selv før man går til angrep på partner.

- Hvis jeg skal se noen varsellamper fordi man støtt og stadig lar seg irritere av partneren, er det i så fall hos meg selv jeg skal se dem, fordi det er min irritasjon det gjelder, og den er bare min. Når jeg er irritert, kan det være av én eller flere årsaker. Det kan ha med mitt eget stressnivå for øyeblikket, eller andre ting som gjør meg irritabel, sier Elli til Kvinneguiden.

Parterapeuten mener dermed at man først må finne ut om ens egne reaksjoner konkret har med ens partner å gjøre.

Da kan det være flere alternativer:

- Man kan vurdere om det er ting man med fordel kan la være å bry meg om, og velge å "spare" sitt misnøye til viktigere ting. Det viktigste er at man ikke går så lenge med en sak at man går og irriterer seg på sikt, men gir uttrykk for partneren for hva man sliter med. For det er jo den ene som sliter med ting den andre gjør når man går og er irritert, den andre er som oftest lykkelig uvitende inntil den ene har sagt noe om det, mener Elli.

Hun råder videre at det er lurt å spørre partneren om han/hun kan hjelpe deg med det som irriterer en ved å tenke over om det er nødvendig, slik har man et konstruktivt utgangspunkt.

- Enkelte ting må vi bare innse at vi er forskjellige på, tillate at den andre er forskjellig og gjør ting annerledes enn en selv ville ha gjort.

- Ofte er utgangspunktet for at den ene går og irriterer seg over den andre, at den har problemer med å skille mellom de to som selvstendige personer.

- Det er ikke den andres "kall" i livet å gjøre den ene tilfreds eller etterkomme hans eller hennes ønsker for ting. Vi er nødt til å gi hverandre rom i parforholdet til å være individer, det vil føre til mindre irritasjon over den andre, sier parterapeuten.

Mangel på spenning

Når man irriterer seg over partneren over lengre tid, kan det som regel føre til kjedsomhet og lite spenning i forholdet.

Og det er nettopp mangel på spenning i forholdet utroskapsnettstedet mener er en av hovedårsakene til at mange velger å være utro mot sin partner.

- Selv om kulturene er svært forskjellige, er utroskap og mangelen på spenning i ekteskapet den samme over hele verden. Flere enn 40 ut av 100 medlemmer på vanlige datingsider er gifte eller i et forhold, men oppgir å være single. Når de kommer til oss, kan de være ærlige om utroskapen sin, sier Sigurd Vedal, administrerende direktør og grunnlegger av VictoriaMilan, videre i pressemeldingen.

Nettsiden markedsfører seg selv på en svært kontroversiell måte gjennom å hevde at siden er laget spesielt for rmennesker som søker en affære på en diskrét og effektiv måte.

- Internett er den nye arenaen for utroskap, mener Vedal.

Dette ødelegger

IKKE GI OPP: Det er mye dere kan gjøre hver for dere og sammen før det går så langt at dere bryter opp, mener terapeuten.
IKKE GI OPP: Det er mye dere kan gjøre hver for dere og sammen før det går så langt at dere bryter opp, mener terapeuten. Foto: Illustrasjonsfoto: CRESTOCK.

Det er derimot ekstremt mye man kan gjøre selv og sammen før en eller begge velger utroskap som en trøst i hverdagen.

Ja, dersom den ene parten i forholdet støtt og stadig får kjeft og må tåle sur og sint oppførsel fra den andre, blir han eller hun tidsnok lei og tenker gjerne på å bryte opp.

Likevel kan man takle dette sammen, mener Elli.

- Hvis jeg befinner meg i et forhold der jeg stadig får kjeft og må "tåle sur og sint oppførsel" fra den andre, er det destruktivt og dysfunksjonelt. Da er det viktig at jeg selv rolig, gjennom "jeg-budskap" - gir uttrykk for hva det gjør med meg at den andre kjefter og er sint, råder parterapeuten.

Dette bør man helst gjøre når begge to har roet seg, og ikke midt i en konfliktsituasjon.

- Det kan kanskje være på sin plass med en prat om hva som gjør den andre sint, om det kan være stressfaktorer som gjør at følelsene "koker over" for partneren i stedet for å bli plassert der de hører hjemme, sier Elli og tpser videre:

- Man kan tilby seg å bli med partneren på stresshåndteringskurs, det finnes mange av dem. Det kan alltid være nyttig for begge uansett.

Les også:

Så stor er faren for at du skiller deg

Sextørken trenger ikke vare lenge

Slik blir du super-elskerinnen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning