Slik velger du riktig partner

Har du valgt riktig partner?

- Stiller du deg selv det spørsmålet ofte, er svaret antakeligvis, nei.

- Å få noen til å forandre personlighet er et håpløst prosjekt. Er dere ulike, vil dere nok alltid være det, sier Kirsten Frøstrup Øye.
- Å få noen til å forandre personlighet er et håpløst prosjekt. Er dere ulike, vil dere nok alltid være det, sier Kirsten Frøstrup Øye. Foto: Illustrasjonsfoto: CRESTOCK.
Sist oppdatert

Å velge livspartner er ett av de største valgene vi tar i løpet av livet. Noen får det til på første forsøk, mens andre gjerne må prøve noen ganger før de får det til å funke.

Men hvordan kan man egentlig vite om man har valgt riktig?

Når tok du valget?

Selv om forelskelsen er herlig berusende kan den også by på enkelte utfordringer. Dømmekraften din kan for eksempel bli litt dårligere. Valgte du partner mens du var i forelskelsesrus er det derfor større sjanse for at valget kan ha blitt feil, mener Kirsten Frøstrup Øye, familieterapeut og psykiatrisk sykepleier.

- Når man er i den rosa skyen er man nær en psykoselignende tilstand og man ser mest likheter og positive sider ved partneren. Vent med å ta valg til dere er forbi dette stadiet, anbefaler hun.

Det er nemlig etter forelskelsen har lagt seg noe at ulikhetene kommer tydeligere fram. Og kjenner du at du stadig tar deg selv i å tenke at du er usikker på forholdet ditt, er det antakelig en grunn til det, mener Øye.

- Når man har valgt riktig partner føler de aller fleste en ro, og man kan kjenne at dette er riktig, mener hun.

Forarbeidet er viktig

Psykolog Andreas Løes Narum tror også at forelskelsesrusen kan være roten til trøbbel i mange forhold.

- Den vanligste feilen man gjør er å la tilfeldighetene råde. Det blir fort problemer hvis ting "bare blir sånn". Tar man avgjørelser mens man er forelsket, kan løpet være kjørt, forteller han til Kvinneguiden.

Han mener at du må begynne prosessen allerede før du har møtt en potensiell partner.

- Er du singel og på jakt etter en partner, vet du at ting kan skje. Da må du være forberedt og ha gått noen runder med deg selv i forhold til hva som vil være bra for deg. Du bør ha stilt deg selv de viktige spørsmålene, forteller Narum.

Ønsker du deg barn? Hvor vil du bo? Liker du rolige helger, eller trives du best med store sosiale lag hver helg? Slike spørsmål er det viktig å stille seg selv før du velger deg en partner. Har du ikke gjort det, er sjansen større for at du velger feil, mener psykologen.

Ha realistiske forventinger

Dette ser vi etter

At en person er snill og hyggelig er noe av det viktigste for oss når vi er på sjekker'n. Det viser en fersk, landsdekkende undersøkelse, gjennomført av Respons Analyse, på oppdrag for Jordan.

En deilig kropp kommer langt ned på listen, men et pent utseende er fortsatt viktig for oss. Her ser du hva vi er mest opptatte av når vi ser etter ny partner:

1. Snill og hyggelig: 71,1%

2. Felles interesser: 39,3%

3. Et vinnende og sjarmerende smil: 35,7%

4. Et pent utseende: 29,9%

5. Morsom: 23,2%

6. Deilig kropp: 11%

7. Annet: 5,3%

Men er du usikker på om du har valgt riktig behøver det ikke nødvendigvis å bety kroken på døra for forholdet ditt. Det handler også mye om hva man selv bringer med seg.

- Forhold som går bra, er sjelden perfekte. Det handler om å ha realistiske forventninger til hva et forhold er, sier Øye.

Går man inn i et forhold med den troen om at man skal få den samme oppmerksomheten og bekreftelsen for all fremtid, vil man bli skuffet, mener hun.

Det er heller ingen god idè å satse på at partneren skal endre personlighet.

- Å få noen til å forandre personlighet er et håpløst prosjekt. Er dere ulike, vil dere nok alltid være det. Men er kommunikasjonen mellom dere god, kan dere allikevel klare å løse utfordringer, sier Øye.

Da gjelder det å snakke om problemene når temperaturen ikke er på det høyeste.

- Ta opp problemer når dere ikke krangler og ha en voksen og moden samtale om det. Møter partneren din deg i det du sier og ønsker å jobbe med problemene, er det større sjanse for at dere klarer utfordringene, mener familieterapeuten.

Lag en ukeplan

En annen måte å kartlegge hva som gjør at du føler deg usikker er å lage en ukeplan over hvordan du har det med partneren din, mener Narum.

- Lag deg en ukeliste hvor du noterer alle hverdagssituasjoner som er viktige for deg. Skriv opp hvilke situasjoner dere er gode på og hvilke som ikke er så bra. Da er det enklere å få en oversikt over hva som faktisk ikke fungerer. Det er også enklere å ta opp problemer når du har helt konkrete situasjoner å vise til, sier han.

Har du laget deg en ukeplan som er full av negative opplevelser kan det være at du bør tenke deg om.

- Ryker man i tottene på hverandre i 8 av 10 situasjoner, kan det være at man bør hoppe på neste tog, sier Narum.

Bruk familie og venner

Syns du det er vanskelig å vite hva du trenger for å ha det bra? De som kjenner deg godt kan være gode hjelpere i å finne svar på om du har valgt riktig.

- Spør noen som er nær deg hva de tror du trenger i en partner. Det kan åpne øynene dine for hvordan du ser på deg selv også, sier Narum.

Sier for eksempel en venninne at du trenger en person som ikke er like hissig som deg, kan det hjelpe deg å se deg selv i et nytt lys. Kanskje du ikke var klar over at andre så på deg som hissig, forklarer han.

Får du råd fra en venninne som peker på noe som gir deg et stikk i magen, kan det være en god indikasjon på at hun har rett, mener Øye. Men pass på så du ikke lar familie eller venner ta kontrollen over dine valg, anbefaler hun.

- De har et annet utgangspunkt enn deg og vil se ting på en annen måte. Det de ser kan være langt fra virkeligheten. Det viktigste er å stole på seg selv.

Les også:

Få folk til å like deg

Derfor er sexpauser sunt

Dette gjør forholdet sexy

Unngå hverdagskrangelen

Denne saken ble første gang publisert 09/09 2012, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også