Hjemmelaget skjønnhetspleie

Hudpleien fra kjøkkenbenken

- Ja, det virker, sier ernæringsterapeuten. Så enkelt lager du den selv.

HJEMMELUKSUS: Alle har godt av å unne seg noen rolige minutter av og til.
HJEMMELUKSUS: Alle har godt av å unne seg noen rolige minutter av og til. Foto: Illustrasjonsfoto: CRESTOCK.
Publisert Oppdatert

I vintersesongen skriker huden etter næring, og trenger sårt litt ekstra drahjelp for å gå våren friskt i møte.

Men du syns kanskje det er for dyrt å prioritere huden din?

Neida, bare bruk det du har på kjøkkenet!

Mat på huden

Det er nemlig mye av matvarene vi bruker i hverdagen som gjør seg like godt på huden som i magesekken.

Og i følge naturopat hos Gimle økologiske parfymeri i Oslo, Gunn-Turi Bennerholt, er det slett ingen myte at man kan bruke matvarer som hudpleie.

- Det kan absolutt fungere. Vi blir hva vi spiser, og jeg mener vi også blir hva vi smører på huden. Forskning har vist at opp til 60-70 prosent av det vi smører på huden trekkes inn i kroppen. Det man smører på huden vil altså kunne ha en god virkning lokalt, på samme måte som at mange matvarer også er nyttige for kroppen når de spises, sier Bennerholt til Kvinneguiden.

Også i produktene

Selv om mange hudpleieserier skal være fulle av avansert teknologi og vanskelige formler ser vi samtidig at helt vanlige matvarer fortsatt er en stor del av ingredienslistene.

- Mange produkter har kjente og kjære matvarer i seg. For eksempel ser vi at blåbær brukes for å styrke kapillærene, olivenolje brukes for å tilføre næring, og spirulina skal virke utrensende, forteller Bennerholt.

Er det produkter du er fornøyd med kan det derfor være en ide å sjekke ingredienslisten.

Kanskje er det en matvare du kan bruke som erstatning for kremen i perioder når økonomien ikke helt strekker til?

Husk også på at nok søvn er viktig for hudens helse.

Gode råvarer

VELVÆRE: Å pleie kroppen trenger ikke å være dyrt.
VELVÆRE: Å pleie kroppen trenger ikke å være dyrt. Foto: Crestock

Vi har blitt flinkere til å velge gode råvarer når vi skal lage mat.

Men også huden bør få næring av samme kvalitet, mener naturopaten.

- Hvis man først skal smøre inn huden med en olje eller andre matvarer syns jeg det er viktig at man bruker gode produkter. Og god kvalitet for meg er rene og økologiske produkter. Skal du for eksempel smøre inn hele kroppen med olivenolje anbefaler jeg at den er av god kvalitet, sier Bennerholt.

Å smøre inn huden med olivenolje kan kanskje virke fremmed for mange, men mange kan faktisk ha god nytte av det. Og når det gjelder hjemmepleie spiller ofte olivenolje en viktig rolle.

- Olivenolje kan brukes både på kroppen og i ansiktet. Den passer kanskje ikke så godt for de som ikke tåler olje i det hele tatt, men fungerer veldig fint for de som har blandingshud. Olivenolje nærer, men virker også bakteriehemmende, og kan derfor også brukes på fete partier, sier Bennerholt.

Lag selv

De fleste har som regel de viktigste basisvarene og litt frukt og grønt på kjøkkenet sitt. Det gir den perfekte basen for litt billig velvære. Vi har tatt utgangspunkt i noen av de mest vanlige matvarene som kan gi deg mye hudpleie for pengene. Her får du noen oppskrifter du enkelt og raskt mikser selv.

Ole Henriksens coffee bean body scrub

Den verdenskjente hudpleieguruen Ole Henriksen begynte selv sin karriere ved å mikse naturlige ingredienser ved kjøkkenbenken. I dag får du luksusproduktene hans på lekre krukker, men han har ikke glemt verdien av de enkle oppkriftene som gjorde at han fikk øynene opp for hudpleie. Denne kroppsskrubben skal både rense, eksfoliere og bedre teksturen i huden din. Sukkeret eksfolierer, og kaffebønnene skal bidra til å redusere synligheten av cellulitter.

Ingredienser:

 • 150 ml finkvernede kaffebønner (Du kan bruke rester.)
 • 50 ml fint, brunt sukker
 • Sesamolje

Slik gjør du:

Miks ingrediensene med nok olje til å lage en tykk, men myk paste som tillater en enkelt påføring. Fukt huden i dusjen og skru deretter av vannet. Masser inn kroppen med blandingen ved å begynne på føttene og masser oppover i faste, sirkulære bevegelser. Skyll godt. Påfør deretter et tynt lag med honning på hele kroppen. Skyll av etter fem minutter og påfør din beste body lotion.

(Kilde: olehenriksen.com)

Jordbærpeeling til hender og føtter

Denne jordbærpeelingen med god duft skal ha deilig, mykgjørende effekt for hender og føtter. Jordbær inneholder naturlig syre som skal bidra til å løse opp det øverste hudlaget, derfor skal de være supre å bruke i en peeling.

Ingredienser:

 • 8-10 jordbær
 • 2 spiseskjeer aprikosolje, eller olivenolje
 • 1 teskje grovt salt (havsalt)

Slik gjør du:

Mos jordbærene, og bland dem med olje og salt. Smør inn hendene og føttene dine og masser blandingen godt inn i huden. Skyll godt av og tørk. Ta gjerne et fotbad først. Da vil du få enda bedre effekt.

(Kilde: feelings.no)

Agurk- og avokadomaske

Dette er en oppfriskende ansiktsmaske som skal passe alle hudtyper. Masken skal tilføre masse fuktighet og huden vil føles frisk og ren.

Ingredienser:

 • Agurkskiver
 • Avokado
 • Honning

Slik gjør du:

SKRUBB: Grovt salt fungerer bra som peeling. Kombiner det gjerne med andre, pleiende ingredienser.
SKRUBB: Grovt salt fungerer bra som peeling. Kombiner det gjerne med andre, pleiende ingredienser. Foto: Foto: CRESTOCK.

Bland sammen innmaten i avokadoen og honningen. Smør på et tynt lag i hele ansiktet, og la det virke i ca 5-10 minutter. Tørk masken av med agurkskivene. Eventuelle rester kan du skylle av med lunkent vann.

(Kilde: feelings.no)

Eksotisk enzym-maske

Har du som regel mye frukt på kjøkkenet kan dette være en god oppskrift for deg. Enzymer i papayaen skal aggressivt gå etter døde hudceller i overflaten av huden, mens avocado og havregryn vil beskytte, og gi næring til nye hudceller. (Passer ikke for sensitiv hud.)

Ingredienser:

 • 1 kopp havregryn
 • 1 kopp veldig varmt vann (ta rent kalt vann og kok det)
 • 1 papaya, skrelt og uten frø
 • 1 eple, med skall, men uten kjerne
 • 1/4 grapefrukt, skrelt og uten stener
 • 2 msk ananas (uten skall)
 • 1/2 avocado, skrelt
 • 1/2 sitron, skrelt og uten stener

Slik gjør du:

Rør inn havregryn i det varme vannet og la stå i 15 minutter. Bland alle de andre ingrediensene (ikke havregrynsblandingen) i en mikser. Kjøres i ca. 45 minutter på lav hastighet. Tilsett deretter havregrynsblandingen og rør i 20-30 sekunder ved medium hastighet. Når alt er godt sammenblandet, smøres blandingen over ansiktet. La virke i 20-30 minutter og fjern med et godt rensevann for sensitiv hud. Rester kan oppbevares i kjøleskap i maks to dager.

(Kilde: visagist.no)

Sitronmaske mot fet hud

Sliter du med fet hud skal denne masken være effektiv.

Ingredienser:

 • 1 egg
 • 1/2 sitron

Slik gjør du:

Bruk eggehviten av ett egg og pisk det til det blir hvitt og fast. Bland inn 5-10 dråper med sitronsaft, rett fra en skåret sitron. Påfør blandingen på ansiktet og la virke i cirka et kvarter. Skyll av med vann.

(Kilde: kjerringrad.com)

Les også:

Derfor er huden hennes strålende vakker

Våre aller beste skjønnhetstips

Se hvilken hudtype du har

Dette hjelper deg å sove bedre

MATGLAD HUDPLEIE: Også anerkjente hudpleiemerker bruker matvarer i sine produkter. Her ser du eksempler fra The Body Shop, Dermalogica, Darphin, Neal's Yard Remedies og Linda Johansen.
MATGLAD HUDPLEIE: Også anerkjente hudpleiemerker bruker matvarer i sine produkter. Her ser du eksempler fra The Body Shop, Dermalogica, Darphin, Neal's Yard Remedies og Linda Johansen. Foto: Foto: PRODUSENTENE.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning