Hvordan vet man at produktene er riktige?

Dette skjer når du velger feil krem

Velger du produkter som ikke passer din hud, vil det gjøre vondt verre.

BODYLOTION: - Om man har en god bodylotion som ikke er alt for fet, kan denne fint brukes i ansiktet. Det kommer an på hva man ønsker å oppnå. Hvis man bare ønsker fukt og fett, går dette helt fint, sier Kjersti Johansen.
BODYLOTION: - Om man har en god bodylotion som ikke er alt for fet, kan denne fint brukes i ansiktet. Det kommer an på hva man ønsker å oppnå. Hvis man bare ønsker fukt og fett, går dette helt fint, sier Kjersti Johansen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphoto.
Publisert Oppdatert
HUDANALYSE: Før du går til innkjøp av dyre produkter bør du finne ut hva slags hudtype og hudtilstand du har. På denne måten vil du kunne pleie huden med produktene som er riktige for deg.
HUDANALYSE: Før du går til innkjøp av dyre produkter bør du finne ut hva slags hudtype og hudtilstand du har. På denne måten vil du kunne pleie huden med produktene som er riktige for deg. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphoto.

Hvis du er plaget av kviser og hudormer som dukker opp på nese, hake, kinn og panne, er det naturlig å tro at du har fet hud.

Det er slett ikke sikkert at det er tilfelle.

Faktisk er det slik at de aller fleste av oss har tørr hud, men likevel bruker feile produkter som igjen forverrer tilstanden huden vår er i.

Slik reagerer huden

Så hvordan finner man ut at man bruker feil type produkter på huden sin? Jo, huden vil gi beskjed.

Kjersti Johansen, Cand. Scient. og nordisk fagsjef ved Dermanor forklarer:

- En godt behandlet hud likner på en normal hudtype med god fuktighetsbalanse, jevn hudtone, klarhet og glød, sier Johansen til Kvinneguiden.

- Ved feil bruk av produkter kan huden bli for tørr, for fet, få tette porer og urenheter. Mange med urenheter konkluderer med at de har fet hud og bruker derfor uttørrende hudpleieprodukter. Dette vil hos mange tørke ut huden for mye, og huden vil kompensere for dette ved å øke talgproduksjonen. Problemet blir altså forverret i stedet for å bli bedre.

Finn din hudtype

Har du lyst å få huden din i skikkelig balanse igjen, er det først og fremst nødvendig å finne ut hvilken hudtype du har.

Da bør du ta en hudanalyse, enten hos hudpleier eller hudlege.

- Det er helt nødvendig. Det å sitte hjemme og gjette kan fort bli feil. Selv trodde jeg alltid at jeg hadde fet hud og behandlet huden deretter. En hudpleier fortalte meg at huden min er kombinert og veldig sensitiv. Ikke rart at alt jeg gjorde med huden min ble feil. Med produkter tilpasset en sensitiv kombinasjonshud har jeg fått en mye mer balansert hud, sier Johansen.

Under en hudanalyse finner man ut hvilken hudtype man har og også hvilken hudtilstand man har.

Her kan du lese om forskjellen på hudtype og hudtilstand.

En normal hudtype han ha tilstanden tørr på grunn av feil hudpleie, for eksempel.

Det har Yvonne Palacios, daglig leder hos Norsk Hudpleieskole i Oslo, tidligere fortalt til Kvinneguiden.

- Mange tror de har en helt annen hud enn de faktisk har. Da kjøper man gjerne feil produkter, og forbrukeren føler de har kjøpt "katta i sekken" siden man ikke får resultatene man forventer seg, sier hun.

At huden begynner å vise tegn til tørrhetslinjer betyr at du bør tilføre fuktighet, men ikke nødvendigvis fett.

- Er du i tyveårene og har en normal hud bør du derfor droppe å kjøpe fete antiage-produkter ment for en eldre hud med flere behov. Disse produktene inneholder aktive ingredienser som vil gå til spille dersom huden din ikke har behov for dem, sier hun.

Forebygging for normal hud

Man skulle tro at man ikke behøver å gjøre noe med en hud som er i normal tilstand og som føles frisk og fin. Johansen mener at dersom man ikke bruker noe sminke, og ikke oppholder seg i områder med forurenset luft, vil det ikke være nødvendig å rense huden så ofte.

- Da vil man kunne klare seg uten kremer. Men de fleste kvinner bruker makeup som bør fjernes på kvelden, og med makeupen fjernes også en del av fettet i huden. Forurensning i byer er også en god grunn til å rense huden hver dag. Kremer inneholder fett- og fuktstoffer som gjenoppretter balansen i huden, men også aktive ingredienser som forebygger og motvirker hudaldring, sier hun.

Dersom du ønsker å fukte huden din som er i en normal tilstand, kan du faktisk bruke bodylotion også i ansiktet.

- Om man har en god bodylotion som ikke er alt for fet, kan denne fint brukes i ansiktet. Det kommer bare litt an på hva man ønsker å oppnå. Hvis man bare ønsker fukt og fett, går dette helt fint, sier Johansen og fortsetter:

- Er det mer avanserte effekter man er ute etter, kan en bodylotion komme til kort. Noen få vil nok være fornøyd med å bruke bodylotion over alt, mens andre har funnet ut at ansiktshuden har litt mer sofistikerte behov enn resten av kroppen. Vi anbefaler jo både serum, krem og solbeskyttelse daglig for optimal effekt. Dette gjelder fra rundt 20-25 år. For barn og unge er det ikke så farlig, så lenge bodylotionen ikke inneholder så mye fett at det oppstår urenheter.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning