Hudtyper

Se hvilken hudtype du har

En kvise på haka betyr ikke at du har fet hud.

ULIKE HUDTYPER: Hudtyper kan deles inn på flere måter, men den vanligste inndelingen er tørr, normal, kombinert og fet hud.
ULIKE HUDTYPER: Hudtyper kan deles inn på flere måter, men den vanligste inndelingen er tørr, normal, kombinert og fet hud. Foto: FOTO: Thinkstockphoto.com.
Publisert Oppdatert

For å få en ren, klar og vakker hud må du vite hva slags hudtype du har. Og sannsynligvis tar du feil.

- Mange feiltolker hva slags hud de egentlig har. Man var kanskje tidligere plaget med urenheter og tror fortsatt at huden er uren og bruker produkter for fet eller uren hud, noe som forverrer tilstanden, forteller Hilde Børset fra hudpleiekjeden Wahwah.

- Et typisk eksempel vi ofte ser er bruk av mattende produkter fordi man er redd for å bli blank, eller bruker utørrende renseprodukter fordi de har litt hudormer, dette gjør det bare verre. Andre er redd for aldringstegn og begynner med dyre antiaging produkter, det er penger ut av vinduet, forklarer hun.

Hudtyper kan deles inn på flere måter, men den vanligste inndelingen er tørr, normal, kombinert og fet hud.

Hudtypen din er genetisk, og du kan derfor ikke endre denne, men behandler du hudtypen din på riktig måte vil du få en finere, renere og klarere hud.

Forskjell på hudtype og hudtilstand

De forskjellige hudtypene trenger ulik pleie, og bruker man produkter ment for en annen hudtype kan man i verste fall oppleve kviseutbrudd eller flassende tørre flekker. Derfor er det viktig at du er klar over hva huden din har behov for, før du går til innkjøp av kremer og renseprodukter.

- Jeg vil gjerne skille mellom hudtype og hudtilstand. Hudtypen er genetisk, mens hudtilstanden er rett og slett en tilstand huden er i. Det er mye lettere å gjøre noe med en hudtilstand enn en hudtype, forteller Yvonne Palacios, daglig leder ved Norsk Hudpleieskole.

- I tillegg er det viktig å presisere at alle hudtyper kan være dehydrerte, og er det ofte også. Spesielt gjelder dette i den sesongen vi går nå inn i, når man fyrer inne og har et dårligere inneklima enn om sommeren med mye utlufting. Sitter du mye foran en PC-skjerm vil dette også påvirke fuktnivået i huden i negativ retning, sier hun videre.

At huden føles tørr og stram betyr altså ikke nødvendigvis at du har en tørr hudtype som trenger fett. Du kan like gjerne ha en kombinert, dehydrert hud, som trenger fukt, men ikke fett.

- De aller fleste blir stramme i maska etter å ha dusjet, og man tolker dette som om man har en tørr hud. Kjøper man da en krem for tørr hud vil denne gi huden næring og ikke fukt, som er det man egentlig trenger. Kremen blir rett og slett for fet, og man får atter en gang kviser, sier Palacios.

En kvise på haka betyr ikke at du har fet hud

- Og omvendt - man har ikke nødvendigvis en fet hudtype selv om man tidligere har vært plaget med urenheter, eller man føler at huden blir blankere utover dagen. Sannheten er at veldig få har en fet hud i klimaet vi lever i, legger Børset til.

Det støtter Palacios, som mener vi bør slutte å se ned på huden vår.

- Vi har dessverre en tendens til å oppfatte huden vår verre enn den egentlig er. Har man en liten kvise på haka, så er det jo ikke ensbetydende med at man har en fet hud. Hvis man da bruker produkter for en fet hud, så tørker man ut huden sin. Talgkjertlene vil da kompensere for dette, og øke talgproduksjonen. Og da får man enda flere kviser, advarer hun.

Felles for alle hudtyper er at du som et minimum bør bruke rens og krem, men hva skal man velge?

- Det finnes kremer for alle hudtyper og tilstander, og siden det er en jungel av produkter der ute vil jeg anbefale at man tar en hudanalyse hos en hudterapeut for å finne riktige produkter, sier Børset.

- Man er aldri påtvunget til å kjøpe noe, gode råd er gratis, understreker hun.

Her er hudtypene:

Tørr hud

IKKE SIKKERT HUDEN ER FET: Selv om du får en kvise her og der, er det slett ikke sikkert at du har en fet hudtype.
IKKE SIKKERT HUDEN ER FET: Selv om du får en kvise her og der, er det slett ikke sikkert at du har en fet hudtype. Foto: FOTO: Thinkstockphoto.com.

Mangler fett. En tørr hud har lav talgproduksjon, som regel små eller usynlige porer, kan ha et "tynt" utseende, og kjennes stram ut. Man vil også få linjer tidligere, spesielt i mimikkområdene, dersom man har tørr hud. Andre kjennetegn er at man kan få tørre flekker, og couperose, en tilstand som kjennetegnes av rødhet i ansiktet, spesielt ved nesevingene og i kinnene.

En tørr hud kan ofte være sensitiv, og trenger derfor milde hudpleieprodukter som også bør gi fett og næring til huden.

Normal hud

En hud som har jevn overflate, ingen store porer, og sjeldent urenheter. Verken en tørr eller fet overflate. De som er velsignet med "babyhud" i ansiktet har som regel en normal hudtype. Det er viktig å huske på at selv om de med en normal hudtype normalt sett ikke har store utfordringer vil også denne hudtypen kunne oppleve hudtilstander som krever ekstra oppmerksomhet.

Denne hudtypen trenger et renseprodukt som ikke tørker ut huden, og en krem som gir huden det den trenger avhengig av årstid. Det betyr at du sannsynligvis trenger en rikere krem på vinteren enn på sommeren.

Kombinert hud

Den vanligste hudtypen her til lands. Har man kombinert hud har man som regel en normal hud i kinn og på halsen, og en fetere t-sone der man kan få en kvise i ny og ne.

Da vil det som hovedregel være fornuftig å bruke en rens som fjerner fett, og bruke en krem som gir fukt uten at den er fettrik. Får du tørre flekker i kinn og på hals kan det være fornuftig å bruke et fuktserum eller en rikere krem på disse partiene.

Fet hud

Grove porer, ofte med komedoner, papler og kviser. Samtidig er det viktig å huske på at man kan en fet hud også uten kviser. De med fet hud får linjer og rynker sent, siden den høye talgproduksjonen gir nok fett til huden. Hudoverflaten på en fet hud er ofte blank og glinsende.

Her bør man bruke gode renseprodukter som fjerner fett og urenheter, og kremer uten fett. Kremer med salisylsyre vil være et godt valg for mange.

Les også:

Slik tar du knekken på kvisene

Dette skader huden din

Du forverrer hudproblemet uten å vite om det

Dette minimerer store porer

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning