Hudpleie etter sommeren

Derfor er huden hennes strålende vakker

- Jeg garanterer at mange nå har en "møkkabrun" hudfarge og smålinjer etter soling og dårlig stell, sier Linda Johansen.

VAKKER HUD: Linda Johansen (45) mener at det viktigste er å skrubbe huden godt og legge fuktmaske jevnlig etter sommeren.
VAKKER HUD: Linda Johansen (45) mener at det viktigste er å skrubbe huden godt og legge fuktmaske jevnlig etter sommeren. Foto: Foto: LINDA JOHANSEN.
Publisert Oppdatert

Mot sliten hud

Hudpleier Yvonne Palacios sier at det finnes mye bra som motvirker sliten hud:

 • Det meste går på kurer. Man får et bedre resultat hvis man tar visse behandlinger 2-3 ganger i uken cirka 8-12 uker.
 • Oksygenmaskin( såkalt Madonna maskin) er meget bra.
 • Diverse galvanisk apparat som går på å sluse fuktighet (eller andre aktive ingredienser) inn i huden.
 • Syrebehandling.

- Men når høsten er her, trenger du slettes ikke pakke bort solpudderet. La det forbli en del av makeupen gjennom høsten også. Det skal ikke mye til før man ser smashing ut, tipser Palacios.

Syrebehandling

Glykolsyre og alfa-hydrokssyrer:

 • Glykolsyre virker i det øverste cellelaget i huden (stratum corneum). De svekker bindingene mellom hudcellene i overhuden og gir en lett avskalling av huden (peeling). Dette fjerner det øverste hornlaget og gir en glattere, renere, strammere og mer glinsende hud.
 • De med tydelig solpåvirket hud har generelt svært god effekt av fruktsyrer.
 • Glykolsyre er generelt mest effektivt i en konsentrasjon mellom 10-20%.

A-vitaminsyre:

 • A-vitaminsyre øker produksjonen av nye celler og fører til utstøtelse av gamle.
 • A-vitamin kan brukes for å jevne ut hudfargen, redusere fine linjer og pigmentflekker, bedre solpåvirket hud, redusere store porer og motvirke kvisedannelse.
 • A-vitamin skal ikke brukes av gravide og ammende, og med forsiktighet hos de med eksem eller rosacea (couperose). Full effekt av A-vitamin ses etter 6-12 måneders regelmessig bruk.

L-askorbinsyre:

 • Vitamin C skal redusere antall "solbrent celler" i huden med 40-60%, og reduserer UV skade på arvematerialet (DNA) med 62%.
 • Vitamin C er også anti-inflammatorisk og reduserer irritasjon og betennelse i huden.
 • Vitamin C kremer i konsentrasjon 10-20% er foretrukket for å oppnå ønsket effekt, og jo høyere konsentrasjon man bruker desto mer virkningsfulle er produktene.

Salisylsyre:

 • Salisylsyre er spesielt effektivt mot uren hud da oppløsningen trenger ned i talgkjertlene.
 • Hjemmeprodukter inneholder salisylsyre i konsentrasjon 2-5 % som kan brukes 1-2 ganger daglig. Salisylsyre skal ikke brukes av gravide og ammende.

Les mer om syreprodukter her.

(Kilde: Oslo Hudlegesenter)

Sol og sommer gjør sitt til at huden i ansiktet blir slitt, tørt og linjete.

Likevel er ikke dette noe man merker med én gang da man ofte føler seg freshere med brunfarge, samt at man ser mer våken ut om sommeren.

Det er først når høsten og vinteren er godt i gang at man ser sporene av dårlige pleievaner og lite beskyttelse på sommeren.

Bygg huden opp igjen

Solen, sjøvind og saltvann gjør huden grovere og tørrere enn vanlig.

Kjersti Johansen, Cand. Scient. og Nordisk fagsjef ved Dermanor AS, forteller at det absolutt viktigste å fokusere på nå i høst er peeling.

- Vi anbefaler å være nøye med eksfoliering via peeling både før, under og etter soling. Nå når gammel hud må av, kan man kjøre enda kraftigere på. Men for å unngå flassing og uttørking, må huden også få tilført nærende fettstoffer, fuktighetsfaktorer og antioksidanter, sier Kjersti Johansen til Kvinneguiden.

Hun forteller at grundig skrubb/eksfoliering to ganger i uken etterfulgt av en fuktighetsgivende og nærende, fettrik kroppskrem rik på antioksidanter bør gjøre susen.

På høsten kan huden virke mer sliten og man ser gjerne trøttere og mindre opplagt ut.

Dette er også derfor hudpleierutinene bør være forskjellige sommer og vinter;

- På vinteren kan man klare seg med ukentlige peelinger. Huden utsettes ikke for sol, slik at laget med døde hudceller ikke er fullt så tykt som om sommeren. Tørr luft på vinteren gjør at man trenger mer fukt enn fett.

Syrebehandling

Kjersti Johansen mener at høsten er riktig tid for fruktsyrepeeling;

- Dette fjerner døde hudceller og stimulerer nydannelsen av hudceller, slik at huden fornyes. Dette vil bringe tilbake gløden som kan bli litt borte etter at brunfargen har bleknet.

- Dette er behandlinger som utføres i salong. En kur med C-vitamin kan også gi tilbake både glans og glød. En slik kur kan du kjøpe og gjøre hjemme, forteller hun.

Også hudpleier og daglig leder ved Norsk Hudpleieskole i Oslo, Yvonne Palacios, sier at huden fortykkes om sommeren.

- Dette gjør huden for å beskytte seg mot solen, så mange opplever å få en mer ru hud etter sol og sommer, sier Palacios til Kvinneguiden.

Hudpleieren anbefaler derfor at man etter sommeren tar seg en syrekur.

- En syrekur er veldig bra for å fjerne "ekstra lag" og super for fuktighet i huden. Fukt er noe alle hudtyper trenger.

Men bruker du feil type produkter, kan disse gi deg kviser.

- Det er delte meninger om syrer. Jeg mener en fin regel er at man kun skal bruke syrer i måneder med bokstaven R i seg, slik som januar, februar, mars og så videre. Da utsettes vi ikke like sterkt for UV-stråling. Huden blir nemlig tynnere av syrebehandlinger og det er lettere å få pigmentflekker, sier Palacios.

"Møkkabrun" farge må bort

Linda Johansen, skjønnhets-og hudpleiegründer, forteller at man bør fokusere på å bygge opp igjen kollagenet og dempe pigmentflekker etter sommeren.

- Etter uker med sol brytes hudens spenst ned på grunn av UVA-stråler og små inflammasjoner som oppstår i solbrent hud. Fra og med september er det på tide å hente frem antiage produktene som bygger opp kollagenet og demper pigmentflekker, sier Johansen til Kvinneguiden.

- Tiden er inne for ansiktspeelinger med for eksempel Kojic-syre eller Idebenone. Merk at ansiktspeelinger er forbeholdt vinterhalvåret da huden blir mindre motstandsdyktig mot sol om sommeren, sier hun.

Når høsten er godt i gang, blir man gjerne seende trøtt og sliten ut i ansiktet.

Linda Johansen mener hun har svaret på problemet:

- Finn frem ansiktsskrubben og ansiktsmasken. Jeg garanterer at mange nå har en "møkkabrun" hudfarge og smålinjer etter soling og dårlig stell. Skrubb huden godt og legg en fuktmaske. Voila! Det skal ikke mer til, ivrer hun.

- Kvinner overdriver

Yvonne Palacios synes det samtidig er viktig å få frem at svært mange kvinner har en tendens til å overdrive når det gjelder sin egen hud.

- Dermed kjøper vi feil type produkter, vi tenker gjerne at huden er " kvisete, uren, rynkete og pigmentert". Så går vi ut og kjøper det sterkeste på markedet for disse problemene, sier hudpleieren mens hun understreker:

- Men hvis man ikke har så uren hud og likevel har kjøpt seg en veldig utrensende serie, så blir jo huden mye verre.

Palacios mener at det samme skjer hvis man er for ung og kjøper seg en antirynkekrem; denne har da for mye næring i seg til en ung hudtype slik at man kan få kviser i stedet.

- I tillegg glemmer mange øynene! Er man gammel nok til å sminke seg, så er man gammel nok til å begynne med øyekrem, sier hudpleieren.

Les også:

Derfor ser hun alltid bra ut

Disse damene har skjønt det

Quiz: Vet du hva dette er?

PLEIE: Ansiktsrens fra Dr. Hauschka, 145 kr, serum fra Dr. Hauschka, 519 kr, fuktighetskrem fra Elixir Cosmeceuticals, 690 kr, øyekrem fra Exuviance, 405 kr, rens fra MD Formulation, 480 kr.
PLEIE: Ansiktsrens fra Dr. Hauschka, 145 kr, serum fra Dr. Hauschka, 519 kr, fuktighetskrem fra Elixir Cosmeceuticals, 690 kr, øyekrem fra Exuviance, 405 kr, rens fra MD Formulation, 480 kr. Foto: Foto: PRODUSENTENE.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning