Treningstabber

Treningstabber kvinner gjør

Her er treningstabbene du bør unngå.

GJØR DETTE: Selv om du er jente trenger du ikke å være redd for vektene. Her er treningstabbene mange kvinner begår.
GJØR DETTE: Selv om du er jente trenger du ikke å være redd for vektene. Her er treningstabbene mange kvinner begår. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
Publisert Oppdatert

Når det kommer til trening er det en del typiske feil vi kvinner gjør, uten av vi selv er klar over det. Fra styrketrening til kosthold, her er fem vanlige feil mange kvinner gjør når det kommer til trening...og hva du heller bør gjøre.

Line Marion Nielsen Kjøniksen er personlig trener og livsstilcoach i Gympartner.no. Hun forklarer til Kvinneguiden at noen av de vanligste feilene hun ser blant kvinner som ønsker å komme i form eller gå ned i vekt er:

1. Å spise for lite

- Dette er kanskje den aller vanligste feilen på kostholdsfronten - det er i hvert fall min erfaring, sier den personlige treneren.

- Mange jenter nærmest sulter seg «i form», men i realiteten tærer det bare på kroppen som da blir dvask og tynn. Ønsker du en spretten rumpe, faste lår og sterke armer hjelper det ikke å avstå fra å spise. Det handler heller om hva du spiser og det totale inntaket kontra forbruk.

Ved å spise for lite, vil ifølge Nielsen Kjøniksen forbrenningen din også skrus ned, noe som igjen gir motsatt effekt av det du ønsker.

- Få heller hjelp til å sette opp et balansert og sunt inntak av mat som passer deg og ditt aktivitetsnivå. Mange jeg hjelper opplever å spise mer enn de noen gang har gjort fordi du også over tid klarer å øke forbrenningen.

2. Kun gjøre kondisjonstrening

PERSONLIG TRENER: Line Marion Nielsen Kjøniksen.
PERSONLIG TRENER: Line Marion Nielsen Kjøniksen. Foto: Foto: ANDERS ELLEFSEN, STILLFOTO.

Ifølge livsstilscoachen i Gympartner er dette en klassiker.

- Alle tredemøllene er fylt opp av jenter som løper til de stuper i håp om å få den stramme kroppen de drømmer om. Men sannheten er at du må trene styrketrening og øke muskelmassen din for å «stramme opp» kroppen i kombinasjon med kondisjonstrening og et fornuftig kosthold.

Hun supplerer med at forskning har også vist at en av de mest effektive treningsformene med tanke på å endre kroppssammensetning, det vil si bygge muskler og samtidig forbrenne fett, er sirkeltrening/styrketrening med få/korte pauser.

- Så erstatt noe av tiden i kondisjonsavdelingen med studiotrening.

3. Løfte svært lette vekter hvis du først trener styrke

Selv om du er jente trenger du ikke å være redd for vektene.

- Du blir ikke en stor og kraftig bodybuilder over natten, eller om fem år for den saks skyld, understreker Nielsen Kjøniksen.

- Kvinner har cirka 1/20 av mengden testosteron sammenlignet med en mann, noe som er svært vesentlig når det gjelder muskelbygging. Derfor skal det ekstremt mye til for å utvikle store muskler som kvinne. Ikke vær redd for å ta i, det er faktisk da du får en spenstig kropp,

4. Kun trene i sal

IKKE OPTIMALT: Er du relativ fersk når det kommer til trening har du også større behov for veiledning veiledning i teknikk, noe du sjelden får på en saltime.
IKKE OPTIMALT: Er du relativ fersk når det kommer til trening har du også større behov for veiledning veiledning i teknikk, noe du sjelden får på en saltime. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos

- Å trene i sal kan være vel og bra, spesielt om du er nybegynner vil du kunne se resultater raskt. Men, er du ny er også behovet større for veiledning i teknikk, noe du sjelden får på en saltime. Ergo risikerer du å utføre øvelser med feilaktig teknikk og ende opp med skader, påpeker den personlige treneren.

Det er heller ikke få kvinner hun har hjulpet som har trent i sal år ut og år inn - uten å få noe særlig resultat.

- Grunnen er ganske enkel at kroppen trenger mer progresjon - mange legger på de samme vektene hver uke, og da vil du heller ikke komme videre.

- Tren heller litt styrke et par timer i uken med færre repetisjoner og tyngre vekter. Da vil du garantert se endring på få uker, så sant du spiser fornuftig også.

5. Drikke mye lettbrus og spise mye lettprodukter

At det står «lett» foran et produkt betyr ifølge Kjøniksen Nielsen ikke nødvendigvis at det er bra.

- Vær litt mer kritisk til hva du putter i deg, og velg i hovedsak rene produkter, der er det kun ekte vare og ingen «lett» eller halvfabrikerte produkter. Verre trenger det ikke være.

- Og bruk vann som tørstedrikk nummer en. Lettbrus kan ofte gi økt appetit/sultfølelse og kan også hindre frigjøring av fett til forbrenning. Dropp det kunstige skvipet og bland heller noen dråper lime/sitron, noen bringebær, appelsin eller annet i en flaske vann og ha det stående kaldt og klar til servering hele tiden.

12 grunner til at du mislykkes med treningen

Mette Kojan driver Cirqle Fitness NO og jobber som personlig trener på Fitness Xpress(Røa).

Kojan, som også studerer osteopati på Norges helsehøyskole, understreker at det kreves hard jobbing, fokus, kunnskap, regelmessighet og "commitment" for å nå treningsmålene dine.

- Det er ingenting som kommer av seg selv, og det finnes faktisk ikke noen mirakelkurer.

Her har Kojan listet opp 12 grunner til at du mislykkes med treningen:

1. Du jukser eller slurver med øvelsene.

2. Du trener for sjelden og får ingen progresjon.

3. Du har dårlig struktur og trener ikke regelmessig.

4. Du er usikker på hva som gir deg best utbytte, hva som funker på din kropp.

5. Du lytter ikke (til instruktøren) eller leser ikke informasjon.

6. Du har ikke fokus eller konsentrasjon når du trener.

7. Du er ikke villig til å forandre på andre vaner som; kosthold, søvn, stress, ferie uten trening.

8. Du glemmer at alkohol og røyk gir negative ringvirkninger.

9. Du trener for eksempel tre timer per uke, og de resterende 165 timene gjør du ubevisst alt mulig annet som ødelegger effekten av de tre treningstimene.

10. Du har for lite variasjon, for lite utfordring eller du tøyer ikke grensene dine. Du gjør bare de øvelsene du kan, mens du egentlig bør øve på det du ikke kan. Du yter for lite.

11. Du er utålmodig og gir opp hvis du ikke ser resultater med en gang. Du skeier ut for ofte med dårlige mat- eller drikkevaner.

12. Du har ikke nok kunnskap om riktig trening, for eksempel ubalanse i muskulatur, nervesystem som ikke fungerer som det skal, opptrening etter en skade eller opptrening etter et langt treningsopphold.

Les også:

Dette er de hotteste treningstrendene i år

Disse uvanene gjør deg feit

SPIS MASSE OG KORREKT: Ønsker du en spretten rumpe, faste lår og sterke armer hjelper det ikke å avstå fra å spise.
SPIS MASSE OG KORREKT: Ønsker du en spretten rumpe, faste lår og sterke armer hjelper det ikke å avstå fra å spise. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos

Slik virker trening på psyken

Denne aktiviteten forlenger livet

Hva vet du om trening?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning