Ned i vekt - tips

Kvitt deg med påskekiloene

Nok påskegodis - slik starter du med friskt og sunt pågangsmot.

PLAN: Om du vil komme i form igjen etter påske, er det smart å lage deg en treningsplan, skrive ned mål og avtale med deg selv.
PLAN: Om du vil komme i form igjen etter påske, er det smart å lage deg en treningsplan, skrive ned mål og avtale med deg selv. Foto: Illustrasjonsfoto: CRESTOCK.
Publisert Oppdatert
EKSPERT: Line Marion Nielsen Kjøniksen.
EKSPERT: Line Marion Nielsen Kjøniksen. Foto: Foto:PRIVAT.

Har du kost deg litt vel mye i påsken?

Det er vel og bra - vi fortjener litt ekstra kos innimellom alt.

Men det kan sette seg på kroppen, og kanskje blir det ekstra slitsomt å dra på trening etter en god påskeferie, selv om man har ekstra lyst til å gjøre endringer i livsstilen.

- Etter noen late dager med lite aktivitet og mye festmat, er det nok en del som kjenner på kroppen at det er på tide med forandringer, sier Line Marion Nielsen Kjøniksen, personlig trener og livsstilscoach, til Kvinneguiden.

-Begynn forsiktig

Med masse motivasjon og pågangsmot hopper mange hardt ut mot målene sine. Pass bare på at det ikke blir for mye av det gode.

- Den aller vanligste fellen er å gå altfor hardt ut. Man har urealistiske mål og forventninger, og det fører fort til at man går lei, mister motet eller gir opp helt, forklarer treneren.

Er du ikke vant til å trene så mye fra før, er det spesielt viktig at du begynner forsiktig.

- En utrent kropp trenger tid på seg. Tenk gjennom hva som faktisk er realistisk for deg å få til, og start gjerne enda penere. Tror du at du kan klare 3-4 treningsøkter i uken, start med 2! Det er en mye bedre følelse å faktisk klare 2 faste økter, enn alltid å henge etter med 1-2 økter i forhold til målsetningen, anbefaler Nielsen Kjøniksen.

Skriv ned mål

ERNÆRINGSFYSIOLOG: Lise von Krogh.
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Lise von Krogh. Foto: Foto: PRIVAT.

For å klare å gjennomføre en treningsplan er det ifølge Nielsen Kjøniksen viktig at målet er fornuftig.

- Ingenting er så umotiverende som mål man aldri føler seg i nærheten av nå.

- Å sette seg smarte mål, det vil si spesifikke, målbare, ambisiøse, men realistiske og tidsbestemte mål, tror jeg kan være noe av det aller viktigste. Det er også motiverende å belønne seg selv når man faktisk oppnår målene. Lag også mindre delmål mot det store målet, sier Nielsen Kjøniksen videre.

Hun mener også at det er lurt å tenke på hva som gjør treningen lystbetont for deg dersom du skal få noe ut av treningen og dine mål.

Ikke glem kostholdet

Flott at du vil starte uken med skikkelig gode og nye treningsmål, men vil du komme i bedre form må du ikke glemme kostholdet.

Lise von Krogh, matskribent, rådgiver og ernæringsfysiolog i Bramat.no, mener at den vanlige regelen er "ikke ta inn mer energi enn du forbruker":

- Skal du ned i vekt, må du begynne med å legge om til et bedre sammensatt kosthold og begrense energiinntaket. Men du må ikke redusere energiinntaket så ekstremt at kroppen går over i sparemodus, sier von Krogh til Kvinneguiden og understreker:

- Tenk at du skal trekke fra rundt 500-700 kalorier, men ikke spise mindre enn 1500 kalorier hver dag.

Von Krogh mener samtidig at det kommer helt an på utgangspunktet om man klarer å finne en ny trivselsvekt eller ikke, og om man har et helsemessig behov for dette.

- Du bør ikke slanke deg om du ikke trenger det. Du bør ikke ha som mål å få en BMI under 20. Men det er uansett viktig å tenke på hvordan man setter sammen måltidene, sier hun og råder videre:

- Tenk at halvparten av maten på tallerkenen skal være grønnsaker, 1/4 proteinrik mat som fugl, fisk, kjøtt, egg og bønner, og 1/4 grove karbohydrater som fullkornspasta, brun ris, grovbrød, potet og protein, og quinoa, sier hun.

Tips:

LYSTBETONT: Hva enn som måtte virke for deg - det viktigste er at det er gøy, da blir treningen lettere også.
LYSTBETONT: Hva enn som måtte virke for deg - det viktigste er at det er gøy, da blir treningen lettere også. Foto: Illustrasjonsfoto: CRESTOCK.

Her får du Nielsen Kjøniksens beste triks for å opprettholde motivasjonen og treningsgleden.

  • Avtal trening med en venn.
  • Pakk bagen og ha den med på jobb eller skole og dra direkte på trening før middag.
  • Ha med favorittmusikken hvis du driver egentrening.
  • Prøv nye treningsformer du synes ser morsomme ut.
  • Ha et godt lite mellommåltid klart til etter treningen, for eksempel frukt blandet med skyr eller kesam naturell.
  • Skal du ned i vekt eller fettprosent, finn et målplagg du vil inn i.
  • Fastsett en belønning du virkelig ønsker deg for oppnådde mål. Det kan være alt fra en ferietur og ny bikini, til nytt treningstøy eller en bedre middag.
  • Husk også at stilig treningstøy og gode sko kan gjøre treningen enda litt morsommere.

Les også:

Her er årsaken til de ukjente smertene

- Du slanker deg feit

Gå ned 10 kilo før sommeren

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning