Nøtter

NÆRING: Valnøtter er rike på vegetabilsk omega-3, mandler er rike på kalsium og maccedemia hevdes å være mest slankende. Det absolutt viktigste er å styre unna saltede nøtter. © Foto: THINKSTOCKPHOTO.COM.

Forskning viser at nøttespisere har lavere BMI og samtidig har en redusert risiko for å få hjerte - og karsykdom enn de som ikke spiser nøtter.

Dette er norske eksperter enige i.

- Inntak av nøtter har flere fordeler. Nøtter består av mye sunt fett og noe proteiner, og vil derfor mette godt etter inntak. Man spiser mindre mat, og man blir ikke så fort søtsugen eller småsulten igjen. På denne måten har man derfor et mer begrenset matinntak. Dette summerer seg til færre kalorier og en bedre vektregulering, sier Therese F Mathisen, ernæringsfysiolog ved Thema Nutrition.

Pass på inntaket

Samtidig forteller hun at man ikke kan spise ubegrenset med nøtter fordi det har et høyt innhold av energi man må ta hensyn til.

- Selv om nøtter hovedsakelig har det sunne fettet, er det like mye energi i dette som i usunt fett. Nøtter vil raskt gi svært mye energi (kalorier) om man inntar overdrevent mye.

Hun anbefaler at en liten neve med nøtter hver dag er greit og at det er viktig å passe på hvilke andre matvarer du inntar.

- En halvlukket neve er mer enn nok for de fleste per dag, og forutsetter da at man også er måteholden med andre fettkilder som for eksempel fete meieriprodukter og fete kjøttprodukter, oljebruk, fet fisk, snacks og så videre. Bruker man mye av disse fettkildene, bør man muligens begrense nøtteinntaket til 6-10 stykker.

Varier nøttene

Kari H. Bugge er ernæringsfysiolog og fagsjef i Grete Roede AS. Hun forteller at man gjør lurt i å spise ulike type nøtter da det er forskjellig næring i dem.

- Ulike nøtter har blitt trukket frem som bra, men vi anbefaler en god variasjon, sier Bugge og fortsetter;

- Mens valnøtter er rike på vegetabilsk omega-3, er mandler rike på kalsium og maccedemia hevdes å være mest slankende. Det absolutt viktigste er å styre unna saltede nøtter, det er ikke like sunt og dessuten mye lettere å overspise, sier hun.

I tillegg til å spise litt nøtter hver dag er det en rekke andre matvarer vi også bør få i oss.

- Et sunt kosthold er et variert kosthold bestående av rikelig med grønnsaker, frukt, bær, belgvekster og nøtter. Passe mengder av grovt brød og kornvarer, frø og kjerner, samt fullkornsvarianter av ris, pasta og annet tilbehør. Dropp farseprodukter og gå for renskåret kjøtt og spis rikelig med fisk.

Bugge er enig i Mathisens råd om at man ikke kan spise ubegrenset med nøtter. Fagsjefen anbefaler også en håndfull med nøtter per dag.

- Uansett hvor sunt noe er så bør man ikke overdrive inntaket. Dette gjelder særlig nøtter som i tillegg til å være sunne er veldig energirike.

- Forutenom energi, er nøtter en god kilde til det sunne fettet, nyttige proteiner, mineraler, vitaminer, antioksidanter og fiber. En liten håndfull på 10-15 gram per dag vil være en passe porsjon - også for de som ønsker å passe vekten, anbefaler Bugge.

Nøtter

MENGDE: - En liten håndfull på 10-15 gram per dag vil være en passe porsjon, også for de som ønsker å passe vekten, anbefaler Bugge. © Foto: THINKSTOCKPHOTO.COM.

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!