Test av myggmidler

- Moderne myggmidler er så effektive at det er langt mellom hvert stikk!

Vi har testet 12 myggmidler.

TEST AV MYGGMIDLER: Vi har testet 12 myggmidler. FOTO: Arne T. Harmarsland
TEST AV MYGGMIDLER: Vi har testet 12 myggmidler. FOTO: Arne T. Harmarsland
Publisert Oppdatert

Slik er poengene vektet:

Skader ikke plast, tøy etc.: Det er ikke oppgitt at middelet skader tøy, plast, lær eller andre ting. Vektlagt med 25 %.

Lukt: Hvordan dufter middelet – behagelig, svak duft eller ingen duft? Vektlagt med 25 %.

Komfort: Hvordan oppleves myggmiddelet på huden? Blir den klissete når middelet har trukket inn? Vektlagt med 25 %.

Effekt mot mygg: Holder myggmiddelet myggen unna? Vektlagt med 25 %.

Testen av myggmidler ble mindre smertefull enn fryktet. Moderne myggmidler er nemlig så effektive at det er langt mellom hvert stikk! Alle virker – det som avgjør hva du velger å bruke, er hvilke virkestoffer du vil utsette kroppen din for. For som kjent: Alt som virker, har også en bivirkning...

Til denne testen, som er utført av magasinet Villmarksliv, har vi valgt myggmidler som kan brukes direkte på huden samt midler som kan påføres klær i tillegg. Myggmidler som kun er beregnet på tøy/utstyr er ikke med.

En god regel kan være at myggmidler brukes når klær og myggnett ikke er nok til å holde myggen unna. Spray i den ene hånda, og bruk den til å påføre middelet på kroppen. Når du bruker roll-on, lønner det seg å gni middelet godt ut etter påføring – ei «stripe» på armen er ikke nok!

Har du allergi mot insektsstikk, bør du i hvert fall sørge for å smøre ordentlig. Det er ikke sikkert du får allergisk sjokk, men utslett og kløe kan du lett få!

Vinnerne

Testens vinner er Care Plus Anti Insect Sensitive. De andre som skiller seg ut i testen, med ett poeng unna testvinneren, er Etono Myggspray, Autan Tropical, Myggolf Myggmelk og Sawyer Insect Repellent.

Det perfekte myggmiddelet

Det perfekte myggmiddelet har lang effekt mot mygg og andre bitende insekter samt flått. Det irriterer ikke huden, oppleves behagelig og har ingen sjenerende lukt. Det skader ikke tøy (bleking, flekker, svekking av fibrene) eller plast, og tåler gnissing og svetting uten å miste effekt. Sist, men ikke minst, bør det være kjemisk stabilt og ikke giftig. Per i dag er det virkestoffet Picaridin som tilfredsstiller flest av disse kravene.

Dette er greit å vite om virkestoffene.

Slik er testen utført

Testen er gjennomført i perioden juni – august 2014 med myggmidler anskaffet i mai 2014. Testområdet lå ved et frodig tjern/våtmarksområde med gammel granskog inntil. Testen er gjort på armer og bein med resten av kroppen tildekket. Med mye mygg i lufta rundt ble armer og bein påført et jevnt lag med myggmiddel. Hvis hendene måtte brukes til å påføre myggmiddelet, ble det brukt engangshansker, slik at et myggmiddel ikke skulle smitte over på testflatene for neste myggmiddel.

Myggmiddeltesten hadde opphold på 24 timer mellom hver runde for at armer og bein skulle være uten ettervirkning fra forrige runde.

Som referanse ble en arm ikke påsmurt myggmiddel. Dette for å sjekke at myggen ikke ble skremt bort av lukten av alle myggmidlene. Det ble den absolutt ikke, og den ubehandlede armen/beinet fikk i gjennomsnitt 15 stikk i løpet av en halvtime. Testperiodene var på 30 minutter og all myggaktivitet ble notert. Alle midler ble testet 2 x 30 minutter på to armer og to bein. Hvert myggmiddel ble derfor testet i to timer på huden. På kalde kvelder med vind og lite mygg gjennomførte vi ingen tester.

Vår poengskala

100. TOPPKLASSE: Unikt produkt i absolutte toppklasse. Vrient å toppe med dagens teknologi.

90. FREMRAGENDE: Fremragende kvalitet og funksjon. Oppfyller selv høye forventninger.

80. MEGET GODT: Meget godt produkt. Ingen klare mangler/svakheter. Langt over snittet.

70. GODT: Godt produkt med gode egenskaper, men med noe forbedringspotensial.

60. TILFREDSSTILLENDE: Tilfredsstillende produkt, men det er noen mangler/svakheter.

50. FUNGERER: Produktetfungerer, men det har vesentlige mangler/svakheter.

40. LITE TILFREDSSTILLENDE: Lite tilfredsstillende produkt med dårlig funksjon og betydelige mangler.

30. STYR UNNA: Styr unna dette produktet – dårlig egnet til krevende feltbruk. Langt under snittet.

20. HÅPLØST: Håpløst produkt som ikke fungerer som forventet, og med omfattende og alvorlig mangler.

10. UEGNET: Uegnet til feltbruk. Kan være direkte farlig, og tilfredsstiller få av de krav som bør stilles.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning