Hudpleie

Sjekk om huden din er sensitiv

Det finnes gode råd.

NØYE: Har du sensitiv hud, skal du være ekstra  nøye med hva du smører deg med.
NØYE: Har du sensitiv hud, skal du være ekstra nøye med hva du smører deg med. Foto: ILLUSTRASJOSNFOTO: colourbox.com
Publisert Oppdatert

Gir sminken deg urenheter og rødt utslett? Eller begynner huden å klø og stikke etter at du har påført dagkrem? Da kan det hende huden din er sensitiv.

Den kan samtidig være tørr eller full av akne.

- Sensitiv hud kan være genetisk betinget, altså noe du er født med, men kan også skyldes miljø og livsstil, sier Ann-Kristin Stokke, fagsjef og hudterapeut i Tekon, som leverer utstyr og produkter til hudklinikker.

Sensitiv hud er bare en av mange typer hud, og alle har sine utfordringer.

Svak hudbarriere

Sensitiv hud kjennetegnes av tørrhet, stramhet, utslett og rødmussede partier. I tillegg er huden mer utsatt for å få eksem, elveblest, kviser og hudsykdommen rosacea.

- Har du tørr hud, er den gjerne ømfintlig i tillegg. Men også dem med fet eller kombinert hudtype kan oppleve å bli sensitive, sier hun.

- Som oftest skjer dette etter bruk av produkter som ikke passer hudtypen, eller som inneholder sterke, uttørkende stoffer som sprit og såpe, sier Stokke.

Og hvis du trodde at du kunne bruke bodylotion i ansiktet, så tar du grundig feil.

BEHANDLINGER: Sensitiv hud kan bli mer rød og irritert av eteriske oljer og planteekstrakter.
BEHANDLINGER: Sensitiv hud kan bli mer rød og irritert av eteriske oljer og planteekstrakter. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox.com

- Kan være feil hudpleie

Rynkekremer

Sverger du til effektive antiagekremer, selv om huden din reagerer på dem?

Mange av disse produktene kan bli for sterke og aktive for en sensitiv hud. Fortsetter du å bruke disse produktene, vil de kunne trigge aldringstegnene i stedet for å forebygge dem.

Sats i stedet på milde produkter som reparerer og gir mye fukt og næring, og husk UV-beskyttelse.

Kilde: Hudterapeut Ann-Kristin Stokke

Kjennetegn på sensitiv hud

- Rødhet, ofte i partier

- Huden blir lett irritert

- Ofte tørr

- Stram hud

- Utslett

Kilder: Hudterapeut Ann-Krisitn Stokke og farmasøyt Mari Solberg

Farmasøyt og daglig leder ved Vitusapotek Jernbanetorget i Oslo, Mari Solberg, får mange henvendelser fra folk om sensitiv hud.

- Mange tror de har det. Men for en del dreier det seg rett og slett om at de bruker hudpleieprodukter som ikke er tilpasset huden deres, sier hun.

- Den mest vanlige hudtypen er normal blandingshud. Men en del har sensitiv hud. De må ta spesielle hensyn når de skal velge hudpleie, sier hun videre.

Hun anbefaler bruk av hudpleieprodukter som er testet på personer med sensitiv hud.

- Men det er likevel ingen garanti for at man ikke reagerer. Hva man reagerer på, er helt individuelt, og det som går fint for én person med sensitiv hud, kan være helt feil for en annen, sier Solberg.

Livsstil

Huden kan reagere på mer enn hudpleie og kosmetikk; som hormoner, livsstil, mat, alkohol og stress.

Reaksjoner kan også komme på grunn av ytre faktorer, som temperaturforandringer, vær og vind, kjemiske stoffer, forurensning. Også sterke hudpleiebehandlinger kan gjøre huden ekstra følsom og irritert.

- På en sensitiv hud er hudbarrieren, som skal beskytte huden, svekket. Da kan irriterende stoffer lettere trenge ned i og skape en betennelsesreaksjon i huden. Resultatet blir rød og ru hud, som kan klø, svi og i verste fall få blemmer, forklarer Stokke.

Men tørr hud kan også være symptom på andre tilstander, blant annet lavt stoffskifte.

Reagerer mer

Sensitiv hud er mer disponert for å reagere allergisk på irriterende stoffer, for eksempel på parfyme og lanolin.

Akutt kontakteksem går heldigvis som regel fort over, særlig hvis du vasker av det produktet som irriterer, og legger på en kald klut eller lindrende gelé.

Men hvis du utsetter huden din for de samme irriterende stoffene over tid, kan det utvikles en sterkere, allergisk reaksjon. Denne reaksjonen er som regel kraftigere og vil vare lenger.

Du har da utviklet en allergi mot ett bestemt stoff i produktet og vil sannsynligvis alltid reagere på dette stoffet dersom du kommer i kontakt med det i en eller annen form.

Ikke allergifremkallende

Selv om mange med sensitiv hud reagerer på alkohol og parfyme, trenger heller ikke disse stoffene å gi reaksjoner, sier farmasøyten.

Stell huden riktig

- Rens huden med varmt vann, men forsiktig. Varmt vann fjerner oljer fra huden som kan forårsake kviser og akne. Oljene er imidlertid også viktige for å holde huden fuktig og smidig. Unngå derfor lange, varme bad eller dusjer som kan tørke ut huden din.

- Velg milde såper med lav pH.verdi. Sterke såper kan gjøre huden din tørr. Det er ikke nødvendig å bruke såpe hver gang hvis du dusjer ofte.

- Har du sensitiv hud, bør du unngå kosmetikk med parfyme eller fargestoffer. Disse kan virke irriterende på huden og utløse allergiske reaksjoner.

- Fjern øyesminke forsiktig. Bruk en myk svamp, bomull eller bomullspads når du skal fjerne make-up. Slik unngår du skader på den følsomme huden rundt øynene. Bruker du vannfast sminke, kan du benytte oljebaserte sminkefjerningsprodukter.

- Klapp huden tørr med et håndkle etter at du har vasket deg. Tilfør fuktighetskrem så raskt som mulig.

- Hvis du har veldig tørr hud, kan oljer (for eksempel babyolje) gi huden god fuktighet. Smør oljen inn mens huden ennå er våt, for eksempel rett etter en dusj.

Kilde: helsenett.no

- I kremer til sensitiv hud er det kun stoffer som ikke skal være allergifremkallende, sier hun.

- Er det slik at jo færre produkter i ingredienslister, jo tryggere er produktet?

- Nei, det er ikke nødvendigvis noen sammenheng. Det kan være mange ulike virkestoffer i et produkt. Det viktigste er at det er mildt og beregnet på sensitiv hud, sier Solberg.

Du kan også utvikle samme type allergi hvis du farger håret.

Fuktighet

For å hjelpe huden på rett kjøl, bruk spesialprodukter som skal gi fukt, bygge opp igjen og styrke hudbarrieren.

Det er viktig å få tilbake den gode balansen mellom fett- og fuktighetsstoffene i huden, sier Stokke.

Dette bidrar også til å holde rynkene på avstand.

Det kan være lurt å holde seg til én enkel hudpleierutine basert på få, men gode produkter.

Unngå å bruke for mange produkter om gangen, anbefaler hudterapeuten.

Dersom du har en hud som reagerer lett på produkter, anbefaler hudterapeuten en skikkelig analyse av huden din. Det finnes flere typer hud- og kroppsbehandlinger som skal ha fin effekt på irritert hud, påpeker hun.

Unngå krem rundt øynene

Solberg anbefaler alle med sensitiv hud å holde seg til to prosedyrer:

- Rens ansiktet med et mildt produkt tilpasset sensitiv hud. Bruk etterpå en god dagkrem, sier hun.

I tillegg råder hun til å være ekstra forsiktig med øyepartiet.

- Når man har sensitiv hud, er den tynne huden rundt øynene ekstra utsatt. La derfor dette området være helt i fred for renseprodukter, sier hun.

Farmasøyten vil heller ikke anbefale å bruke skrubb for å få myk hud.

- Særlig ikke hvis den har grove skrubb-korn. Det kan irritere huden, sier hun.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Slik blir du kvitt pigmentflekkene

Slik er Lene Alexandras oppskrift på flat mage

Her er kvinnens erogene soner

Helseleksikon: Tørr hud

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Tørr hud

Hudkjertlene som på naturlig vis bidrar til å holde huden fuktig, har en tendens til å bli mindre effektive med årene.

Årsaker

Huden vår holdes fuktig takket være fettholdige sekreter som skilles ut fra talgkjertlene. Hos eldre mennesker fører en kombinasjon av at disse kjertlene blir mindre virksomme og at huden naturlig mister mye av sin elastisitet og sitt væskeinnhold, til at huden lett sprekker. Er man mye ute i sol og vind, er dette også forhold som gjør at huden lett blir tørr.

Huden til røykere eldes raskere og ser tidligere tørr og rynkete ut enn det huden til ikke-røykere gjør. Mange kvinner opplever at huden blir tørrere etter at de har nådd klimakteriet.

Det er sjelden tørr hud skyldes sykdom. Et unntak er eksem, som fremstår som en kombinasjon av tørr hud, hudrødme og inflammasjon. Alvorlige tilfeller av lavt stoffskifte (hypotyreose) fører også til hudtørrhet.

Alt det som huden kommer i kontakt med som virker avfetende, bla. såper, vaskemidler og ulike løsemidler, kan gi tørr hud.

En sjelden gang ser man at enkelte fra naturens side er utstyrt med en unormalt tørr og sprukken hudstruktur (iktyose; "fiskehud").

Symptomer

Tørr hud føles irritabel og sprekker lett. Den ser "flakete" ut og flasser lett av. Kløe kan for mange, særlig eldre mennesker, utgjøre et stort problem. Er huden svært tørr og kløen omfattende, bør man utredes med tanke på lavt stoffskifte (hypotyreose), anemi eller nyreproblemer. Sekundærinfeksjoner kan trenge inn i store sprekkdannelser.

Behandling

Ulike mykgjørende salver og kremer kan bidra til å holde huden fuktig. Disse kan enten være medisinsk fremstilte eller utviklet av den kosmetiske industrien - hva man velger blir en smakssak.

Tilbudet består i hovedsak av vannbaserte fuktighetskremer og fuktighetsgivende salver som er oljebasert. Mens vannbaserte kremer lett gnis inn i huden og ikke etterlater rester, etterlater oljebaserte salver et fettet lag som både kan være ubehagelig - og for enkeltes del - upraktisk, f.eks. i jobbsammenheng.

Disse alternativene egner seg godt for mindre områder, men er vanskelige å anvende på større hudflater. Her er flytende oppløsninger - som enten påsmøres huden etter at man har dusjet, eller som løses opp i badevannet - et bedre alternativ. Disse er vanligvis oljebaserte. Noen har god nytte av en kombinasjon av fuktighetsgivende produkter.

Hvis en begynner å klø eller får utslett/betennelse i et hudområde etter å ha brukt et produkt, kan det være at en er allergisk mot noe av innholdet i produktet (ofte lanolin eller parfyme). Får en klarhet i hva en har reagert på, er det selvsagt viktig å unngå produkter med tilsvarende virkestoff(er).

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning