Tegn på at hun betyr trøbbel

- Kvinners psykopatiske trekk er skjulte

- Når disse mennene som har blitt betydelig underlagt av kvinnen først kommer til terapi, er det ofte ikke for å få hjelp, men fordi de er sendt av partneren.

TRØBBEL: Her er tegnene på at hun betyr trøbbel. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
TRØBBEL: Her er tegnene på at hun betyr trøbbel. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Mens menn viser sine negative sider åpenlyst, er ofte faresignalene hos en kvinne bedre skjult.

- Som et eksempel på det, var man lenge helt sikker på at det var en betydelig overvekt av mannlige psykopater, men her har man funnet ut av kvinner har mange av de samme personlighetstrekkene, men at det kommer til uttrykk på en mer skjult måte, sier psykolog Kim Isaksen hos Psykologene på St. Joseph.

Så, hvordan kjennetegner vi kvinnene som nærmest burde komme med en rød trekant og liten skrift?

Hun undertrykker deg

- Det kan være svært vanskelig å oppdage situasjoner hvor mannen blir underlagt betydelig styring av kvinnen, før man brått sitter i klisteret, forklarer Isaksen.

Det viktigste å tenke på her er å legge merke til om hun legger føringer for hvordan du skal være eller ikke være, som for eksempel hva du skal ha på deg eller hvordan det skal se ut i ditt hjem. Nekter hun deg brått både olabukser og favorittparfymen din, bør varsellampene med andre ord blinke.

- En interessant observasjon jeg har merket meg, er at når disse mennene som har blitt betydelig underlagt av kvinnen først kommer til terapi, er det ofte ikke for å få hjelp, men fordi de er sendt av partneren for å bli en bedre kjæreste eller ektefelle, sier Isaksen.

Sjalusien tar overhånd

Idet sjalusien går fra å være et uskyldig tegn på at hun har følelser for deg, til å ta mer og mer kontroll over både forhold og frihet, er det i første omgang viktig å avklare problemet.

- Har hun et ønske om å gjøre noe med problemet sitt og å få hjelp, kan det være håp selv om sjalusien føles slitsom, forteller Isaksen.

Vil hun derimot ikke ta imot hjelp, eller - enda verre - ikke innser at hun har et problem, kan det være lurt å styre unna først som sist.

Hun er mer interessert enn deg

Joda, du trives i hennes selskap og hun er slett ikke så verst - men det er nok ikke helt rettferdig å fortsette forholdet om du sitter med disse følelsene samtidig som hun ser for seg både bryllup og potensielle babynavn.

- Merker du at hun er mer «på» enn det du selv er eller ønsker å være, stopp det så fort som mulig. Det blir bare vanskeligere jo lenger tid det tar, sier Isaksen.

Hun legger alltid mobilen med skjermen ned

Nå er det vel de færreste av oss som konsekvent legger telefonen med skjermen opp til enhver tid, men hva med hun som alltid - uten unntak - vender skjermen nedover mot bordet?

- Hva er det hun vil skjule? Nye arbeidsoppgaver fra sjefen (en fredags kveld), eller påminnelse om søndagsmiddag hos tante Ulla? Det er lov å spørre. Svaret hennes, eller mangelen på det, kan gi rom for mange svar, sier psykologene ved Øya Psykologsenter, Kathrine S. Lorentz og Asgeir Sonstad.

Hun slipper hånden din når hun treffer kjente

Når vi er forelsket og stolt over den vi er sammen med, har vi ofte et stort ønske om å vise dem frem for hele verden. Slipper hun derimot hånden din hver gang dere treffer venner eller bekjentskaper av henne, burde du stille deg kritisk.

- Er det noen som ikke bør vite at hun har noe på gang med deg? Om du i starten av forholdet kjenner på en følelse av at hun ikke helt står inne for det dere har sammen, bør du kanskje stole på den følelsen, sier Lorentz og Sonstad.

Hun avstår fra å bli hentet av deg etter en tur på byen

Joda, kjører du en gammel skranglekasse av en ulykkesmaskin, eller hun vet at du må opp tidlig dagen etter, er det mer enn forståelig fra hennes side.

- Motorstopp på stigende rus er sjelden populært, men alt nyere enn en 2005-modell bør kunne aksepteres. Eller er det kanskje en yngre modell av herreklassen hun lar seg friste av, etter tre glass rødvin og en shot? Spør Sonstad og Lorentz.

Kvinner med stadig hemmelighetsfulle byturer og et ønske om å være alene (eller ikke fullt så alene som du tror og håper) som et gjentakende mønster, er sjelden en god idé å komme nærmere inn på.

Hun kommenterer deg negativt foran andre

Ofte setter vi pris på disse søte særhetene ved hverandre, men om det kommer tydelig frem at dette slett ikke er sider dere humoristisk og kjærlig terger hverandre med, kan det brått bli et større problem.

- Ingen er perfekt, men om hun stadig trekker frem dine små «feil» når dere er sammen med andre, er det kanskje ikke like morsomt lenger. Hun prøver kanskje å finne bekreftelser på at hun har rett i at du faktisk er litt dust? Sier Lorentz og Sonstad.

Litt små-terging og humoristiske kommentarer som at din stahet vil komme dårlig med når dere som pensjonister ikke finner frem til riktig avkjørsel for bobiler er bare sunt. Blir det derimot en irritasjon og moment for frustrasjon, bør du ta det opp med henne først som sist.  

Magefølelsen trår frem

- Et generelt råd når man er i ferd med å innlede et forhold, er å lytte til magefølelsen. Har du en følelse av at et eller annet skurrer, har du som regel rett i det, råder Isaksen.

Trekk deg litt tilbake, se din egen situasjon fra utsiden og finn ut hva grunnen kan være før du blir fanget inn i et nett det kan være vanskelig å finne en vei ut av igjen. Ofte kan det hele ligge i din egen usikkerhet eller fra tidligere dårlige erfaringer, så å få det hele litt på avstand før du velger å bryte helt, kan være en god idé.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning