Vi understreker at denne testen kun er ment for å gi deg en pekepinn på hvilke faktorer som kjennetegner en psykopat. Det er kun spesialister i psykiatri som kan stille en diagnose basert på denne testen, som er et av flere internasjonale diagnosesystem. 

Psykopati er en svært alvorlig diagnose som ikke kan settes på bakgrunn av denne testen alene. Bare kvalifisert helsepersonell kan stille diagnosen psykopati.

20 kjennetegn

Den kanadiske forskeren på kriminalpsykologi, Robert Hare, har utarbeidet en sjekkliste som skal gi kunne gi en pekepinn på hvorvidt en person er en psykopat eller ikke.

Hares sjekkliste består av 20 kjennetegn med et poengsystem, og kjennetegnene går både på karaktertrekk og atferd.

- Å være psykopat er et fagbegrep

- Å være psykopat er et fagbegrep. En psykopat har en virkelighetsforstyrrelse, han eller hun tror på det han/hun sier og fraviker ikke det, sier psykolog Grethe Nordhelle i en artikkel på Klikk Helse.

- Ofte er det ”hakk i plata” når de snakker. De har verken evne eller vilje til å forhandle med andre eller justere sitt syn på verden. Alt de sier og gjør er riktig, alt annet er feil. Når jeg jobber med mekling vet jeg at jeg kan glemme å forhandle med en som har psykopatiske trekk. Enten blir det slik de vil eller så er det umulig, sier Nordhelle.

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!