Parterapi

Derfor er det så viktig å være positiv

Slik klarer du å være positivt innstilt når det stormer i forholdet.

POSITIVITET: Man kan trene opp et positivt fokus, men det viktigste er er å blir klar over at negativitet kan såre partneren slik at han/hun føler seg dum, ikke bra nok og lite verdsatt.
POSITIVITET: Man kan trene opp et positivt fokus, men det viktigste er er å blir klar over at negativitet kan såre partneren slik at han/hun føler seg dum, ikke bra nok og lite verdsatt. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Sist oppdatert

Positivt fokus er en viktig del av forholdets grunnarbeid, men er det nok?

- Anbefaler du partneren din «å bare tenke litt mer positivt», gjør det neppe situasjonen bedre. Men; det å fokusere på å være interessert i sin partner, være imøtekommende og inviterende, samt det å jobbe med å anerkjenne din partner vil hjelpe, sier Egil Rise, familieterapeut ved Rise Familieterapi.

Mange parterapeuter refererer til John Gottman, en av de mest sentrale forskerne innen parterapi, og hans studier på effekten av et positivt fokus i parforholdet.

Gottman deler forholdets grunnarbeid inn i tre hovedkategorier: Godt utbygde kjærestekart, positivt fokus og imøtekommende svar på invitasjoner.

Egil Rise har vært i USA for å sertifisere seg i Gottmans metode og bruker denne daglig i møte med par.

 

Å skape noe positivt

Forskningen på området oppsummerer det slik, ifølge Rise:

  •  Den som arbeider med interesse for å orientere seg om hvordan partneren har det og tenker, og bærer denne kunnskapen med seg, skaper noe positivt.
  •  Den som arbeider for å bygge anerkjennelseskultur i familien og omsette det de vet om den andre til det gode, skaper positivitet og bygger tillit.
  •  Den som er imøtekommende og vennlig inviterende til kontakt, bygger noe positivt.
  •  Det å bygge gode ritualer for å ivareta at dette skjer, skaper noe positivt.

Positivt eller negativt modus

Som par kan man fungere på sitt beste eller sitt verste. Vi kan kalle det et positivt modus eller et negativt modus.

- Gottmans forskning viser at et negativt versus et positivt modus er målbart, ved å måle blant annet stresshormoner i blodet og puls. Moduset påvirker også hvordan man husker fortiden, beskriver nåtiden og vurderer fremtiden, ifølge Rise.

Terapeuter ser dette på nært hold.

Når par kommer til terapi og når de fullfører terapi, er fortellingen om forholdet merkbart forskjellig.

Et negativt modus påvirker alle sider av forholdet: Vennskap, det man gjør sammen og måten man snakker om vanskeligheter.

 

Negative, sårende utsagn

- Man kan trene opp et positivt fokus, men det viktigste er er å blir klar over at en overvekt av negative utsagn kan såre partneren slik at han/hun føler seg dum, ikke bra nok, lite verdsatt og så videre, sier Pia Camilla Aursand, psykologspesialist ved Enerhaugen Familiekontor.

Det vil si å bli bevisst på at din partner har inngått i en tilknytning til deg, noe som innebærer å gjøre seg sårbar for dine hugg. Og at det kan være skadelig for partnerens selvtillit om man stadig fremhever det negative.

Dette er et allmennmenneskelig fenomen.

- Videre at din partners behov for å kritisere deg kan skjule et forsøk på å oppnå kontakt, at kanskje hun/han egentlig vil sjekke ut hvor mye du bryr deg fordi han/hun ikke føler seg sett, sier Eide.

Det blir for enkelt å oppfordre par til å «ha et mer positivt fokus» uten å undersøke hva som skjer under overflaten, er psykologens poeng.

 

5 tips:

1. Å fokusere på det gode sammen

Man kan merke det bare man man kikker gjennom gamle fotoalbum en kveld, eller mimrer om reiser og gode opplevelser man har hatt sammen som par.

Kanskje man tar seg tid til å fortelle hverandre om hva man har opplevd som de beste periodene av samlivet og hvordan man forstår dem?

Kanskje man setter seg ned og forteller hverandre om tre positive egenskaper man oppfatter at partneren oftest er i besittelse av, og hvordan disse har beriket forholdet og relasjonene rundt dere?

 

Alt dette kan være korte «mimre- og anerkjennelsesruter» tilbake til gode følelser som setter en på et godt spor.

 

2. Å fokusere på å «hente opp» gode tanker om partneren

Når forholdet er fastkjørt i negative sirkler, kan gode tanker man hadde om partneren komme helt i bakgrunnen.

Det hjelper å sette seg ned å skrive om hva man satte pris på da man møttes, hva man har satt pris på i livet med den andre og hva man er stolt over.

Hva gjør virkelig den andre i den hensikt å være god med meg? Å sende en sms om dagen, for å dele en av de gode tankene du har tenkt om den andre, kan være et livspust.

3. Å være interessert, imøtekommende og inviterende

Et negativt modus kan ikke manipuleres eller påvirkes direkte. Anbefaler du partneren din «å bare tenke litt mer positivt», gjør det neppe situasjonen bedre.

 

Men; Det å fokusere på å være interessert i sin partner, være imøtekommende og inviterende, samt det å jobbe med å anerkjenne din partner vil hjelpe.

Du kan oppmuntre og hjelpe deg selv til å jobbe for å vokse på disse områdene!

 

4. Å se etter det positive og uttrykke det

Det er lettere å bygge en «anerkjennelseskultur» i forholdet, dersom man ser etter det positive og uttrykker det man setter pris på.

Har du lett for å levere «feilmeldinger og mangellapper», som man gjerne gjør gjennom kritikk av partneren, er det ulike grep å vurdere: Se på hvordan du tenker om deg selv og dine følelser.

Er det mye kritikk i måten du tenker om deg selv? Er det mykere måter du kan dele klager på?

5. Å være «ekte» positiv

Noen bruker ord som: «Jeg er mer enkel enn deg», «Jeg er mer løsningsorientert enn deg» og «Jeg ser mer fremover enn deg og dveler ikke ved fortiden» og lignende, men dette er ikke uttrykk for positivitet, men mer «kan du ikke bare se det slik jeg ønsker du skal se det, så er det ikke noe problem».

Andre søker derimot å forstå og forsikrer seg om at en har forstått den andres perspektiv, før man ser på løsninger sammen og bruker all sin positive energi for å nå målet. Da er det «ekte» positivitet.

Kilde: Risefamilieterapi.no

Positivt fokus

Med dette menes et bevisst fokus på å lete etter etter, og å framheve, det man liker ved partneren og det partneren gjør. I stedet for å fungere mest på det som ikke fungerer bra, kan man lete målbevisst etter ting man kan verdsette, og gi uttrykk for at man setter pris på dette.

Kilde: Bufferkurs for par, oppdatert kurshefte (2012)

Denne saken ble første gang publisert 29/11 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også