Hårtap

Du kan ikke trosse naturen, men du kan trolig bremse prosessen noe

Disse ekspertene vet hvordan du får sunt hår.

Sist oppdatert

Et fyldig, blankt og sunt hår er noe de fleste av oss drømmer om.

Kroppen eldes og det gjør også håret, men akkurat som med huden, kan du gjøre mye for å holde manken flott, sunn og veltrimmet.

Kjerringråd, kosttilskudd og hårprodukter mot tynt og livløst hår florerer, men hva er det som virker?

Hvordan vi ser ut på håret, har stor betydning for oss. Etter at vi har passert 40, blir det dessverre mindre av manken, men det finnes råd for å få et fyldigere hår og minske hårtap.

Fem eksperter gir deg her sine beste råd for et sunt hår.

Håret er bygd opp av keratinproteiner som er bundet sammen til en bestemt trådformetstruktur. Keratin dannes i hårsekken. Hver hårsekk er knyttet til en liten muskel som ved sammentrekning får håret til å reise seg og gir huden preg av gåsehud.

Etter fødselen dannes det ikke flere hårsekker.

Håret vokser ved at cellene i nedre del av hårsekken deler seg og skyver de eldre cellene utover, samtidig som cellene gjennomgår en forhorningsprosess som fører til at de blir helt fylt av keratin og dør.

(Kilder: Hudlege Tor Langeland for Store medisinske leksikon)

Les også:

Sjekk om du har ringorm

Ti tegn på at du må til legen

Sjekk om du dusjer for ofte

Hudlege: - Skaff diagnose

Håravfall kan ha mange årsaker, så en sjekk hos lege er lurt, mener hudlege Ylva Phlsson.

SUNT HÅR: Et fyldig, blankt og sunt hår er noe de fleste av oss drømmer om. Fem eksperter gir deg her sine beste råd.
SUNT HÅR: Et fyldig, blankt og sunt hår er noe de fleste av oss drømmer om. Fem eksperter gir deg her sine beste råd. Foto: FOTO: Privat

Ylvas Ohlssons beste tips når håret faller av

  • Gå til lege når du blir urolig!
  • Ekstra mye håravfall eller vond hodebunn bør sjekkes. Det samme gjelder unormalt mye flass. Psoriasis gir et hardt og ettersittende hvitaktig belegg i hodebunnen og intens kløe. Flasseksem er relativt vanlig. Det samme gjelder kløe ved tørr hodebunn.
  • Ta en blodprøve!
  • At håret faller av og blir tynnere, kan ha mange årsaker. Det er viktig å ta blodprøver for å sjekke stoffskiftet, jernmangel og lignende.
  • Få stilt en diagnose!
  • Produkter som fungerer for noen: Priorin (kosttilskudd) som kan ha god effekt ved diffus alopecia.
  • Minoxidil og Recrea Forte er liniment som kan prøves ved mannlig håravfall hos kvinner. Dette kan fungere til en viss grad for noen.

- Få stilt en diagnose om du mister mye hår!

Blir du fortvilet når du mister hår i perioder, kan dette øke stresset og dermed gjøre at håravfallsperioden varer lenger. Håravfall kan ha mange årsaker, så en sjekk hos lege er lurt.

Vanlig, også kalt mannlig skallethet, androgenetisk alopeci, er årsaken til 95 prosent hårtap hos menn. Den forårsakes av de samme tre faktorer både hos menn og kvinner; alder, arv og mengde hormoner med androgen virkning, som blant annet testosteron. Du kan ikke trosse naturen, men du kan trolig bremse prosessen noe.

En del av huden

- Hår er en del av huden. Vi har innbuktninger i det øvre hudlaget (epidermis), og selve hårsekkene går ganske langt ned i underhuden. Selve håret som vokser ut er ikke levende, men hårsekken (hårfollikkelen), der hvor håret dannes, består blant annet av blodårer. Så vi kan si at håret er levende i hårrøttene, sier Ylva Ohlsson, hudlege og cand. mag ved Hudklinikken.

- Selve hårstrået har ingen nerver, og den synlige delen av håret er dødt materiale. Vi kan derfor ikke påvirke det du ser, men vi kan legge på ting som gjør at det ser tykkere ut, fortsetter Ohlsson.

Vi mister hår i perioder, akkurat som dyr mister pels. Fagbetegnelsen på denne typen håravfall er diffus alopecia, som betyr håravfall i perioder.

Denne typen kjennetegnes ved at selve hårroten sitter fast i enden av hårstrået, og kan ses som en liten klump ytterst på hårstrået når det faller av. Et slikt håravfall kan skyldes at man har vært syk, kanskje med høy feber, eller har vært utsatt for mye stress.

Jernmangel

Andre årsaker kan, ifølge hudlegen, være jernmangel, stoffskifte eller hormonelt betinget.

Etter graviditet er det svært vanlig å miste en del hår. For høyt eller for lavt stoffskifte, kan også forårsake ekstra håravfall. I disse tilfellene anbefaler hudlegen å ta en blodprøve for å finne flere svar.

- Det som er viktig å huske på, er at mange kan ha hatt en tøff periode en tid tilbake, opptil to måneder før, som utløser håravfallet. I disse tilfellene har det ikke skjedd noen skade på selve hårfolliklene, og håret vil komme tilbake når kroppen kommer i balanse igjen. Kvinner blir ofte veldig fortvilet når de mister mer hår enn vanlig, noe som øker stresset og kan føre til at håravfallsperioden varer lenger. I slike tilfeller hjelper det ofte bare å forsikre folk om at det blir bra igjen, forteller Ohlsson.

Hudlegen forteller at hun også har fått tilbakemelding fra ganske mange kvinnelige pasienter som har hatt god effekt med kosttilskuddet Priorin. Produktet inneholder blant annet pantotensyre og B-vitaminer, som ifølge Ohlsson er kjent fra tidligere hos flere leger som mener at dette kan stimulere hårproduksjonen.

Alopecia

Alopecia areata er en hudsykdom som forårsaker flekkvis håravfall. Det kan oppstå flekker på hodet uten hår, men man trenger ikke miste alt. Noen kan også miste øyenvipper, bryn og hår noen steder på kroppen. Årsaken er at man reagerer på sitt eget hudvev.

Alopecia areata kan være arvelig, og har en høyere forekomst i familier med pigmenttap, diabetes og sykdommer i skjoldbruskkjertelen. Den kan også utløses i forbindelse med ekstremt, psykisk stress, som for eksempel at noen har dødd i familien. I slike tilfeller har man hatt det latent i kroppen fra før.

- Én mulig behandling går ut på å sprute inn kortison i selve området/flekken og stimulere håret til å vokse igjen. Området kan også behandles lokalt med å smøre på kortisondråper. For noen kan det starte med en flekk, men så kan man miste mer og mer med en aggressiv utvikling, forteller Ohlsson.

- Noen blir aldri friske av denne sykdommen og flere av disse vet jeg tatoverer inn bryn. Alle som har håravfall over en lengre periode, vil oppleve det som en stor psykisk belastning.

Løsningen kan, i disse mer ekstreme tilfellene, være å få en parykkrekvisisjon fra legen, eller forsøke en form for hårextention, en hårerstatning som består av kunstig hår. Dette blir farget helt likt ditt eget, og festet på der hvor du mangler hår, forklarer Ohlsson.

Mister hår slik menn gjør

En annen type håravfall er androgen alopesi som er mannlig håravfall hos kvinner. Menn mister vanligvis hår på en annen måte enn kvinner, nemlig mer oppe på toppen/issen. Dette kan være arvelig fra mors- eller farssiden.

Årsaken er at selve hårfollikken blir mindre og mindre, noe som bare skjer ved denne sykdommen. Dette resulterer i at håret blir tynnere og tynnere.

Denne typen hårtap kan kvinner oppleve blant annet i forbindelse med overgangsalderen (menopausen).

- Under menopausen vil de som får denne typen håravfall, bli følsomme for et testosteron som kalles for DHTtestosteronet. Det er denne følsomheten som fører til at selve hårfolliklene blir mindre, og man får tynnere og tynnere hår. Ikke alle opplever å få tynnere hår i overgangsalderen, men det er ganske vanlig. Cirka 60-70 prosent har arvelig alopesi, sier Ohlsson.

Les også:

Håret forteller hvordan det står til med helsa di

Sjekk din biologiske alder

Dette kan forsinke skallethet

Psykologen: - Viktig for identiteten

- Ingenting å skamme seg over for den som mister håret.

Håret er sterkt knyttet til vår identitet. Derfor er det smertefullt om vi mister det, men ikke la skammen få overtaket, råder psykolog Zemir Popovac.

SUNT HÅR: Et fyldig, blankt og sunt hår er noe de fleste av oss drømmer om. Fem eksperter gir deg her sine beste råd.
SUNT HÅR: Et fyldig, blankt og sunt hår er noe de fleste av oss drømmer om. Fem eksperter gir deg her sine beste råd. Foto: FOTO: Privat

- Håret vårt skal dekke mange funksjoner. Det skal tildekke og avdekke, tilsløre og avsløre. Det kan være identitet, budskap, holdning eller tilhørighet, forteller psykolog Zemir Popovac hos Favne Psykologbistand.

Han forklarer at håret kan tiltrekke seg oppmerksomhet, men det kan også avlede den for eksempel ved å se farlig ut. En bestemt hårsveis kan også handle om image, at noen kan se tøffere ut enn de egentlig er.

Status

- Håret vårt er sterkt knyttet til status, selvfølelse og identitet. Derfor kan det bli smertefullt å miste det. En følelse av skam kan oppstå, derav også begrepet skamklipt.

Tap av hår kan for noen bety tap av status slik at de ikke lenger føler seg attraktive - noe som igjen vil bety en trussel for selvfølelsen, og skamfølelsen aktiveres.

- Dette skjer spesielt dersom det ytre er en viktig del av å oppregulere selvfølelsen. Man føler seg mindre vel og kanskje mindre verdt. Da kommer skamfølelsen lett. Mange er derfor veldig opptatt av å skjule at de mister håret, sier Popovac.

Han forteller at mange kan fortolke hårtap som at man er udugelig eller annerledes enn andre og at HELE dem blir udugelig. I slike situasjoner blir det viktig med nære relasjoner og være åpen om det.

Zemirs tips for bedre selvfølelse:

- Tenk gjennom hva du ønsker å formidle!

- Ikke la skammen få overtaket!

- Blir du grepet av skammen, vil dette virke selvforsterkende. Tenk heller gjennom hva du ønsker å si og hva det kan si om deg, og du vil du utstråle mer selvtilfredshet.

- Vær åpen og oppsøkende!

- Len deg på gode mennesker rundt deg, og søk aksept og støtte i nære relasjoner.

- Prøv å unngå stress!

Les også:

Sjekk din biologiske alder

Slik blir du kvitt pigmentflekkene

Dette kan forsinke skallethet

Ernæringsfysiologen: - Sunn mat gir sunt hår

Disse mineralene trenger du.

Ingen sjampoer i verden kan hjelpe deg med slapt og tørt hår dersom du ikke spiser sunt, drikker nok, er i bevegelse og holder deg unna røyken, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

- Hår er protein, så uten at du spiser tilstrekkelig med proteiner av god kvalitet (sørger for å få i deg alle de essensielle aminosyrene), kan ikke nytt hår dannes. Dette er svært aktuelt for deg som vil ned i vekt også, fordi et for lavt proteininntak under slanking kan lede til hårtap, forteller ernæringsfysiolog og cand.scient. Gunn Helene Arsky.

SUNT HÅR: Et fyldig, blankt og sunt hår er noe de fleste av oss drømmer om. Fem eksperter gir deg her sine beste råd.
SUNT HÅR: Et fyldig, blankt og sunt hår er noe de fleste av oss drømmer om. Fem eksperter gir deg her sine beste råd. Foto: FOTO: Privat

Vitaminer

Hun mener at alle vitaminer i utgangspunktet er viktige for håret, men at noen vitaminer har en mer vesentlig rolle enn andre. Et tilstrekkelig inntak av vitamin A sørger for at de hårproduserende cellene i hodebunnen vokser og gjør jobben sin som de skal.

Arsky forteller videre at dersom du lider av vitamin A-mangel, kan det resultere i hårtap og flass som følge av at celleavfall hoper seg opp i hårsekkene.

- Vitamin B6, folat og B12 er viktig for dannelsen av hemoglobinet i de røde blodcellene. Hemoglobinet tilfører oksygen til alle kroppens celler. Uten tilstrekkelig med oksygen, vil cellene i hodebunnen kunne produsere skadet hår, hårtapet øke og gjenveksten gå saktere. Vitamin C er indirekte med på å holde håret sunt ved å sørge for godt hold i bindevevet rundt hårcellene, sier Arsky.

Følgende mineraler må til for å få et sunt hår:

  • - For lite kobber kan svekke hårstrået og føre til økt hårtap. De færreste spiser for lite kobber i Norge, men om du spiser for mye sink, kan det utkonkurrere kobberet i tarmen og dermed føre til kobbermangel.
  • - Sink er viktig for sårheling og huden generelt. Flassing og økt hårtap er symptomer som følge av sinkmangel. Sink spiller også en rolle i vedlikeholdet av talgkjertlene som er tilknyttet hårsekkene.
  • - Jern er avgjørende for at hemoglobinet i de røde blodcellene skal kunne frakte oksygen til alle celler i kroppen, også cellene i hodebunnen.

Mål nivåene

Jernmangel kan derfor også påvirke hårkvaliteten.

- Om du mister hår og lurer på om det kan ha noe med mineralnivåene dine å gjøre, kan du be fastlegen din om å måle kobber, sink og jern i en blodprøve. Dermed vet du sikkert om du trenger tilskudd eller ikke, sier Arsky.

Gunn Helenes beste kostholdstips:

- Spis rikelig med frukt, bær, grønnsaker og belgvekster. Det sikrer deg et bredt spekter av vitaminer og mineraler.

- Velg det groveste blant brød og kornvarer. Det øker inntaket av mineraler.

- Nøtter og frø gir deg mineraler og en god del proteiner.

- Velg magre og rene kjøttprodukter for protein og jern.

- Drikk mye vann, helst åtte til 10 glass om dagen.

- Inkluder gjerne soya i kostholdet. Det inneholder isoflavoner som kan bedre hårveksten. Bruk soyayoghurt, soyamelk, ristede soyabønner eller tofu.

Les også:

Derfor røyter kvinner

Håret forteller hvordan det står til med helsa di

Syndene som gir tynt hår

Håreksperten: - Klipp ofte

Har du stiv nakke, har du trolig også stram hodebunn.

- Mindre melaninproduksjon gjør håret gråere etter 40. Lysere hår med innslag av litt gyllent kler oss bedre når vi blir eldre, sier frisør og hårekspert Steffen Martinsen.

- Hårets viktigste oppgave er å beskytte hodet mot sol, akkurat som underhudsfettet på kroppen skal beskytte mot kulde. Et nordisk hår har i snitt ca. 140.000 hårstrå på hodet. Disse er bygd opp av skjellag utenpå hverandre. I Skandinavia er det vanlig med tre til fem lag utenpå hverandre, mens i Østen og Asia har de gjerne 15 til 20 lag. Jo tykkere håret er, desto bedre beskyttelse mot solen, forteller Steffen Martinsen, education manager hos L'Oréal.

Selve hårstrået består av 90 prosent proteiner, og inni finner man lange kabelstrenger som er tvunnet. Håret vårt tåler utrolig mye. Faktisk kan et menneske i teorien trekke en lastebil bare med håret, men hodebunnen vil ikke tåle det.

Kostholdet er nøkkelen

- Keratinet i håret svekkes ved ytre påvirkninger som vær og vind, varmebehandlinger og kraftige kjemiske behandlinger. Når håret blir utsatt for disse faktorene, bryter det ned bindeleddet, keratinet, og blir svakere. Jo eldre man blir, desto dårligere beskyttelse har man, forklarer Martinsen.

Han forteller videre at håret vårt bygges av celler og at hårsekkene har de tynneste blodårene som får næring sist, men håret trenger også næring. Derfor er kostholdet vårt den viktigste nøkkelen til sunt hår, ifølge håreksperten.

SUNT HÅR: Et fyldig, blankt og sunt hår er noe de fleste av oss drømmer om. Fem eksperter gir deg her sine beste råd.
SUNT HÅR: Et fyldig, blankt og sunt hår er noe de fleste av oss drømmer om. Fem eksperter gir deg her sine beste råd. Foto: Jon Rune Trengereid

- Hvis du lever på dårlig mat, får du et dårligere hår. Når cellene bygges, plukker de beste materialene. Dersom disse ikke er til stede, bygges cellene av de nest beste. Så det du spiser har stor betydning for hvordan håret ditt ser ut, understreker Martinsen.

Psykisk betinget

Vi kan raskt se på håret om vi ikke har det noe bra. Ifølge Martinsen er dette også psykisk betinget. Hver hårsekk har en hårreisemuskel som gir håret muligheten til å reise seg, for eksempel når det blir kaldt. Hvis vi er slitne eller syke, blir denne muskelen slapp, og håret klapper sammen og kan virke dødt.

- Jeg anbefaler alle å sjekke hodebunnen når de vasker håret og om den er for stram. I så fall bør du massere hodebunnen for å løse opp og stimulere blodsirkulasjonen. Har du stiv nakke, har du trolig også stram hodebunn, forklarer Martinsen.

Det skjer en endring i kollagenet (elastisiteten) med alderen. Hormonelle forstyrrelser, som overgangsalderen, fører til overproduksjon av kollagen.

Dette legger seg rundt hårsekken og hindrer næringsopptak. Det legger seg også oppå huden og forhindrer håret fra å trenge gjennom, slik at det kveles.

Melaninproduksjonen avtar også ved 40-50-års alder og vi blir gradvis gråere.

Blassere og gråere

Det samme skjer med øyen- og hudfargen vår som blir blassere på grunn av avtagende pigmentproduksjon.

- Vi blir mer markert og får rynker. Mørke farger vil fremheve dette. Huden kler derfor best lysere hår med alderen, gjerne med innslag av litt gyllent for å gi ansiktet ekstra glød. Mange får panikk av grå hår. Ett triks er derfor å farge det gradvis lysere, anbefaler Martinsen.

Han forteller videre at de tre vanligste skadene på håret er mekaniske, tekniske og kjemiske. Henholdsvis i form av slitasje fra (dårlige) hårbørster og gummistrikk samt stylingverktøy som glattejern og bleking.

Steffens beste tips når håret blir tynnere:

- Massér hodebunnen av og til.

- Sørg for å få i deg nok og riktig næring!

- Omega-3 gjør håret blankere.

- Klipp håret oftere og kortere!

- Spør en fagperson om fargetips (En eldre frisør sitter på mer erfaring).

- Volumprodukter får håret til å virke tykkere (legger seg utenpå skjellaget).

- Produkter med aminexil vekker sovende hårsekker og stimulerer hårproduksjonen.

- Hold deg i form! Mosjon og trivsel påvirker håret positivt.

- Husk at håret har det bedre når du har det bra!

Les også:

Sjekk din biologiske alder

Slik blir du kvitt pigmentflekkene

Dette kan forsinke skallethet

Vitamindoktoren: - Fyll på med C-vitaminer

Håret er like friskt som huden din.

Vitenskapelige studier har bevist at aromaterapi kan ha en positiv effekt på hårproduksjonen ved hårtap. Oljemiksen kan du blande selv, sier Knut Terje Flytlie.

Spesiallegen har tro på å tenke alternativt.

- Håret er et organ som avhenger veldig mye av hudens tilstand. Det er like friskt som huden din er. Dersom du utsetter deg for giftig tobakk, vil det også synes på både hud og hår. Røykere blir som kjent tidligere rynkete enn ikke-røykere. Noen med følsom hud har også følsomt hår. Jo mer du tilfører/gjør med håret, desto mer krever det at kroppen er i balanse, forteller spesiallege i allmenn medisin, Knut Terje Flytlie. Han har gitt ut flere bøker om sunnhet og kosthold, blant annet Vitaminrevolusjonen. Han står bak nettstedet vitamindoktor.com og har tro på alternativ behandling ved håravfall.

Vitaminer og mineraler

Han forklarer at håret er bygd opp av kollagenfiber, og kvaliteten av det avhenger av vitaminer i kosten. Det er vitamin C som avgjør om du får tynne eller tykke kollagenfibre.

I tillegg er det viktig å få i seg de gode mineralene, slik at hårrøttene får nok surstoff og blodtilførselen til hårsekkene ikke stopper.

- Vitamin C og fiskeolje (omega-3) er svært viktig for vevshormonene. Dersom du mangler, eller har for lite av dette i kroppen, kan hender og føtter fort bli kalde, og det kan gå krampe i huden og i kapillærene slik at håret vårt kan falle av, sier Flytlie.

SUNT HÅR: Et fyldig, blankt og sunt hår er noe de fleste av oss drømmer om. Fem eksperter gir deg her sine beste råd.
SUNT HÅR: Et fyldig, blankt og sunt hår er noe de fleste av oss drømmer om. Fem eksperter gir deg her sine beste råd. Foto: Dorte Grann Fotografi

Vitamindoktorens oljemikstur

  • 20 ml vindruekjerneolje
  • 2 dråper timianolje
  • 2 dråper sedertreolje
  • 3 dråper lavendelolje
  • 3 dråper rosemarinolje
  • 3 ml jojobaolje

Oljeblandingen masseres inn i hodebunnen.

Håret vokser i snitt 0,33 mm hver dag i 1000 dager før det går inn i en hvilepause og til slutt faller av. Dette skjer periodevis, og mange blir forskrekket når det skjer.

Hårtap

- Håravfall kan også komme av mangel på vitaminer, at vi røyker for mye, eller at vi oppholder oss i forurenset miljø. Vitamin A, -C, -E og -B-komplekset er alle viktige for hud og hår, og da særlig B2 og B6. Av mineraler trenger vi magnesium, sink og til dels kalsium for å ha et sunt og friskt hår, sier Flytlie.

Ifølge vitamindoktoren har vitenskapelige studier bevist at aromaterapi kan ha en positiv effekt på hårproduksjonen ved hårtap.

Ved å massere huden med eteriske oljer, viste en undersøkelse at 40 prosent fikk i gang hårproduksjonen igjen, mot bare 15 prosent hos dem som fikk placebo.

Han anbefaler også å prøve en vitaminkur i to måneder for god effekt på hårproduksjonen, i tillegg til å smøre Aloe vera lokalt på huden der håret faller av.

Kuren ser slik ut:

  • - Ett gram Vitamin C to ganger pr. dag
  • - 350 ml (kapsel) vitamin E én gang pr. dag.
  • - Multivitamin uten jern, én gang om dagen
  • - B-vitaminkompleks, to ganger om dagen.
  • - Mineralpille med sink og magnesium, én gang om dagen.
  • - Omega-3 (fettsyre), tre ganger om dagen.

Ifølge Flytlie spiser vi i dag ca. 80 prosent forsurende kost og 20 prosent basisk kost. Det burde vært omvendt. Spiser vi forsurende kost over tid, klarer ikke kroppen selv å beholde en riktig syre-base balanse. Det blir overskudd av syre i kroppen som lagres på steder hvor vi ofte ellers også har problemer som i bindevev, ledd og muskler.

- Økt håravfall er et vanlig tegn på forsuring. I tillegg kan økt produksjon av vanlig og klebende svette, ofte om natten, være et tegn på det samme, sier Flytlie.

Knut Terje Flytlies beste vitamintips:

- Fyll på med C-vitaminer! Disse får man gjennom frukt og grønt og nyopptatte poteter! Samt appelsiner, forutsatt at appelsinene er modnet på trær.

- Mål vitaminprosenten! Dersom flere i familien din blir 90 år eller mer, har man trolig en god konserveringsevne i kroppen. Men dersom man har dårlige gener, er det viktig å forebygge ved å ta blodprøve og sjekke ut vitamin- og minerallageret i kroppen.

- Sørg for god beskyttelse! C- og E-vitamin beskytter oss. Hvis du har medfødt dårlig antioksidantbeskyttelse, vil ekstra inntak av vitamin C, -E og fiskeolje (omega 3) beskytte og høyne vår egen konserveringsevne.

Les også:

Sjekk din biologiske alder

Håret forteller hvordan det står til med helsa di

Syndene som gir tynt hår

Denne saken ble første gang publisert 11/09 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også