tynt hår tips

Syndene som gir tynt hår

Det finnes et par ting du ikke bør gjøre for ofte.

TYNT HÅR TIPS: Du må passe på hodebunnen også, ikke bare håret.
TYNT HÅR TIPS: Du må passe på hodebunnen også, ikke bare håret. Foto: Thinkstockphotos
Sist oppdatert

Det er mange underliggende årsaker til håravfall, som arv, sykdommer og infeksjoner, men noen årsaker til at vi mister hår, rår vi faktisk over selv.

Vi har dukket ned i havet av myter og påstander, og sjekket dem opp med anerkjente Cato Mørk, hudlege dr.med. ved Akershus hudlegesenter og professor ved NTNU i Trondheim, og hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken i Oslo.

Resultatet er en liten oversikt over hårsynder disse to mener at det er faglig hold i å nevne.

Gjør minst mulig med håret!

For hvem ønsker vel ikke å beholde sitt ungdoms hår så lenge som mulig?

Hodebunnsproblemer

Seborrhoisk dermatitt (avflassende eksem) og psoriasis (en kronisk inflammatorisk hudsykdom som gir tykke skjelldannelser) er to vanlige hodebunnsproblemer som kan føre til flass, og derfor også kløe/kloring.

Pediculosis capitis (hodelus) og dermatofytosis capitis (soppinfeksjon i skalpen) går innunder infeksjoner som også kan medføre kløe/kloring.

Kløe/kloring kan forårsake friksjon, som kan være skadelig for hårrøttene, dersom man gjør dette i uttalt grad over lengre tid.

Kilde: Huddoktor.no

- Første bud er å gjøre minst mulig med håret. Håret er bygget opp av små taksteiner, kutikula-skjell. Når disse ødelegges går det fort utforbakke med håret, sier Mørk som også er redaktør for nettstedet Huddoktor.no.

Et skadet skjellag kan forbedres når det får tid til å regenerere seg, men kan trolig ikke repareres helt.

- Det er litt som med huden ellers også, de som har kviser gjør ofte for mye ting i huden, og en del av de som har hårproblemer, de gjør for mye i hodebunnen eller i håret, sier Langeland.

De største hårsyndene

Gjøre minst mulig med håret, det vil altså si at noen hårfrisyrer og eller hårbehandlinger skader håret?

- En frisyre som kan skade håret er permanenten som deretter gres eller tuperes bakover for å gjøre håret luftig. Den kan føre til hårtap på sikt, fremhever Mørk.

HÅRSYNDER: Stramme hårfrisyrer og hyppig bruk av stramme hårruller kan slite håret unødig.
HÅRSYNDER: Stramme hårfrisyrer og hyppig bruk av stramme hårruller kan slite håret unødig. Foto: Colourbox

Hudlege Jon Langeland vil også advare mot tupering i seg selv.

- Når man tuperer håret hakker man opp den fine overflaten på håret slik at det ser flisete og dødt ut. Disse skjellagene skal ligge som pene takstein nedover, og gjør man veldig mye sånt med håret og gir småtraumer på hårene, er ikke det bra, påpeker Langeland.

- Stramme hårfrisyrer kan skape en friksjon som ødelegger hårrøttene, og kan på den måten være en medvirkende årsak til at håret ditt eldes før tiden, ifølge Mørk.

Dette har et eget navn, traksjonsalopeci, som er hårtap på grunn av langvarig traksjon (dragning/trekking) i håret som ofte skyldes en frisyre som for eksempel stramme hestehaler eller fletter, og som kan få hårfestet til å rykke stadig bakover. Det samme ses ved hyppig bruk av stramme hårruller.

- Kløing i hodebunnen kan dessuten medføre friksjon som kan føre til hårtap, påpeker Mørk.

- Vær forsiktig med kjemiske løsemidler og varmebehandling

Det finnes uenigheter på området, men de fleste ekspertene stiller seg bak argumentet om at man mister mer hår av å bleke, farge, tupere, permanentkrølle, føne og bruke hårspray.

- Jeg tror det er grunn til å være skeptisk til alt for mye varmebehandling i selve hodebunnen. Å avvise kategorisk at det kan påvirke håret holder ikke mål. Dette vet vi ikke helt sikkert, derfor kan vi heller ikke utelukke at det kan ha en negativ effekt, sier han.

Selv det å holde på i hårtuppene, for eksempel med varmetenger, fraråder han.

- At kjemiske løsemidler ikke trenger ned i hårsekkene for eksempel ved bleking kan man heller ikke uten videre vite. Man kan til og med få et opptak av hårfargemiddel i kroppen når man driver med dette. Så det ville jeg ikke følt meg for trygg på og heller tatt det motsatte standpunktet og vært litt forsiktig, sier Langeland.

Hårfargemidler kan gi toksiske og allergiske reaksjoner, ifølge Langeland.

Unngå småskader

- Det er blitt sånn at man skal gjøre så voldsomt mye med håret, og det er ikke bra, understreker hudlege Jon Langeland.

Man kan se ut som en ballong i fjeset av allergiske reaksjoner etter hårfarging. En av de hyppigste sykdommene i frisørsalongen er dessuten håndeksem, en god indikator på at det som drives med i salongene i dag ikke er sunt for huden, og da kan det nok også noen ganger være skadelig for håret.

- Man driver ikke så mye konserverende, men gjør mange radikale ting, sier han.

Langeland ønsker seg at frisører skal tilby mer konserverende behandlinger. Både kjemiske og ikke-kjemiske behandlinger forårsaker traumer og skader på hårene.

Tar man pause fra ting som gjøres mest ute på hårene, som tupering, kjemisk bleking og annen aktiv behandling, så kan likevel håret komme seg fort.

- Men de fleste synes det er for slitsomt å vente, for det vil jo eventuelt medføre en periode der de ser ikke ut i måneskinn. Da vil de heller se ut som Doris Day hele tiden, sier hudlege Jon Langeland.

5 tips til deg som vil ta vare på håret

Dette er det viktigste, mener ekspertene:

1) Gjør minst mulig med håret; unngå kjemiske behandlinger og stopp i hvert fall hvis det skjer en strukturendring med økt brekkasje av håret!

2) Unngå permanentbehandling så sant det er snakk om «en siste utvei», denne frisyren kan gi hårtap.

3) La langt hår henge fritt og unngå stramme signaturfrisyrer som «trekker» i håret og kan føre til hårtap.

4) Ta hodebunnsproblemer på alvor, kløing og kloring kan faktisk skape friksjon som kan medføre hårtap.

Hudlege Jon Langeland påpeker at han har sett lite til hårtap hos sine pasienter med psoriasis i hodebunnen som både har brukt kortisonsalver og klødd seg mye, og stiller seg mer skeptisk til hodebunnsmassasjer.

Merk også at det finnes sykdommer der man får kviser i hodebunnen som følge av betennelser, noe som kan føre til cicatriciell alopeci eller arrdannende hårtap. Betennelsen kan skade hårrøttene og få håret til å forsvinne i et stort område, og dette kommer aldri tilbake.

5) Velg børster med lang avstand mellom tennene, og husk balsam, anbefaler hårekspert Cato Mørk.

Denne saken ble første gang publisert 12/09 2015, og sist oppdatert 06/09 2018.

Les også