Huden er den første hindringen inntrengere møter på vei inn i kroppen vår, og dermed fungerer den også som en del av immunforsvaret

Huden, kroppens største organ, beskytter deg på flere måter: Den verner deg mot å bli for påvirket av temperaturen rundt deg ved å regulere kroppstemperaturen.

Den isolerer kroppen din, beskytter deg mot kjemiske midler, mikroorganismer og mekanisk skade, og den holder dessuten kroppens indre miljø stabilt.

- I tillegg er huden et signalorgan oss mennesker imellom. Når du er redd, trekker blodkarene seg sammen slik at du blir blek. Når du er sint, kan blodkarene utvides slik at du blir rød av sinne, sier hudlege Ylva Ohlsson ved Hudklinikken i Oslo.

Kostholdets betydning

En frisk og sunn hud er viktig både for helsen og for å kunne fungere godt sammen med andre mennesker. Den beste måten å styrke dette viktige organet på er å leve sunt. Det hjelper lite å ha hylle på hylle med flotte hudpleieprodukter på badet, hvis du samtidig propper i deg sukker, røyker som en skorsten eller tilbringer mye tid i solarium hver uke.

- Kostholdet har stor betydning for huden, for den lever faktisk av det vi putter i oss. Hvor stor betydning det har, kommer imidlertid an på hvem som spiser med alder og genetisk disposisjon, sier hudlege Bjørn Bondevik ved Dr. Bondeviks Hudklinikk i Oslo.

Hudens kvalitet har altså mye med arv å gjøre. Noen av oss er så heldige at vi kan spise hva som helst og leve til vi er 100 år nesten uten én rynke. Andre får ansiktet fullt av kviser ved å spise en sjokoladebit.

Unngå sukker

- Det vi vet helt sikkert at er bra, er fisk, frukt og grønnsaker. Da dekkes hudens behov for omegafettsyrer, vitaminer og mineraler. Samtidig bør du unngå sukker og andre former for raske karbohydrater som fører til at huden danner enzymet AGE (avanserte glykerte endeprodukter). Dette enzymet fører nemlig til at hudens bindevev klistrer seg sammen og tynnes ut, sier Bondevik.

Når dette skjer, dannes det rynker. I tillegg øker sukker sensibiliteten til hormonet testosteron.

- Og det er testosteron som er hovedårsaken til kvisesykdom. Jo mer sukker du spiser, desto mer såkalt fri testosteron dannes, og hos enkelte med kviser kan dette øke symptomene, sier han.

- Skadet hud kan også gjøre det lettere for mikroorganismer å trenge inn i huden. Dette kan for eksempel føre til dypere infeksjoner og blodforgiftning. Videre kan skadet hud gjøre at man lettere utvikler kontaktallergier, sier hudlege Ohlsson. Hudlidelser og utslett kan dermed føre til større problemer.

Huden sladrer om sykdommer

Det er heller ikke uvanlig at det går andre veien ved at sykdommer andre steder i kroppen skaper reaksjoner i huden.

- Har du for eksempel lidelser i fordøyelsessystemet, leveren eller hormonforstyrrelser, kan dette føre til hudforandringer. Det er også vanlig at huden reagerer på medisinbruk, sier Ohlsson.

- Det er også mange mennesker som påvirkes psykisk av sine hudproblemer - spesielt dersom de sitter i ansiktet eller fører til mer omfattende hudforandringer på kroppen, sier hudlegen.

Her finner du mer om sju av de mest vanlige hudplagene og hudsykdommene:

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!