Treningsmotivasjon

Kamilla (26) valgte trening fremfor sofaen

Nå har hun gått ned 30 kilo.

TRENINGSMOTIVASJON: I oktober tok hun Norgesrekord i utstyrsfri markløft i -63kg-klassen
TRENINGSMOTIVASJON: I oktober tok hun Norgesrekord i utstyrsfri markløft i -63kg-klassen
Publisert Oppdatert

- Trening har gått fra å være noe jeg så på som en plikt, til noe jeg føler meg heldig som får lov til å gjøre, sier 26 år gamle Kamilla Kolvig.

Kolvig har alltid identifisert seg selv med en sunn og aktiv person, men var lenge usikker på hvordan hun kunne praktisere denne siden av seg selv.

- Jeg har alltid vært glad i å gå på tur i skog og mark, men trente aldri utenom dette. I tillegg til et usunt kosthold, resulterte dette i at jeg gikk opp mye i vekt som ungdom.

Det var først i 2011 at hun bestemte seg for å legge om livsstilen.  

- Jeg hadde ingen aha-opplevelse hvor jeg tenkte at «Nå er det nok». Jeg bare bestemte meg for at jeg ville bli den personen jeg identifiserte meg med. Siden jeg innerst inne visste at det var slik jeg ville leve, var det her motivasjon lå. 

Skulle ned 20 kilo

Kolvig satt seg ett mål. Innen sommeren 2012 skulle hun gå ned 20 kilo.

- I oktober samme år hadde jeg klart det. I stedet for å gå med strømmen, valgte jeg å trene det jeg likte best: Styrketrening. Det gjorde godt for både kropp og sinn. Jeg innså plutselig at jeg ikke måtte gi opp alle gleder og ha det vondt for å få resultatene jeg ønsket, siden jeg gikk for en treningsform jeg trivdes med.  

Selv om hun hadde det gøy underveis, var hun avhengig av selvdisiplin i starten.

- Jeg laget konkrete mål som jeg skulle nå innen realistiske tidsfrister. Hvis du begynner på en mandag, kan du ikke gi opp fordi du ikke ser resultater samme kveld. Jeg forberedte meg på at det ville ta tid og var veldig tålmodig. Jeg innså at jeg ikke kom til å klare absolutt alt den første uken, og ga det derfor litt tid. Det er jeg veldig glad for at jeg gjorde.

Fra sofaen til NM

Hittil har Kolvig gått ned 30 kilo. I oktober tok hun Norgesrekord i utstyrsfri markløft i -63kg-klassen.

- Det har nok ikke helt sunket inn, da mye av den gamle tankegangen henger igjen. Jeg tar fremdeles med meg for store størrelser inn i prøverommet, og blir like satt ut hver gang når folk spør meg om trening- og kostholdsråd. At jeg har oppnådd noe på treningsfronten er liksom litt for godt til å være sant.

- Hva er de viktigste grunnene til at du trener i dag?

- At det er gøy! Det har blitt en naturlig del av livsstilen min, gir meg enormt mye og gjør at jeg føler meg bra. Det handler om å skape sin egen lykke, og jeg finner stor glede i å leve slik som jeg gjør i dag.

Gå for det som gjør deg glad

Hun sier at trening ikke trenger å foregå inne på et senter. Det viktigste er at du er i aktivitet.

- Det finnes en jungel av muligheter, så det gjelder å gå for det som gjør deg glad, råder Kolvig.

- En gåtur i skogen, en halvtime i svømmehallen eller sykkel som fremkomstmiddel er alle eksempler på aktiviteter som kroppen setter pris på. De fleste finner glede i å være aktiv, men det gjelder å kartlegge hva som er givende og fristende for den enkelte.

«Jeg klarte det!»

For Kolvig hjalp det å sette seg tydelige mål i starten.

- Målene trenger slettes ikke å være knyttet til vektreduksjon. Et mål kan være at du planlegger å delta i et triatlon, eller at du skal være i god nok form til å gå en rekke fjelltopper med en vennegjeng. Det er så deilig å si «Jeg klarte det!», og det kan du ikke hvis du ikke setter deg konkrete mål.

- Hva vil du si til de som sliter med å komme i gang?

- Det er verdt det! Hvis jeg hadde vært klar over hvor mye jeg kom til å få ut av det, hadde det ikke vært like hardt å presse seg selv i starten. Jeg er så takknemlig og glad for at jeg tok grep. Det er likevel vanskelig å vite hvor mye du tjener på det før du begynner, så tålmodighet er gull verdt.

Start så enkelt som mulig

Personlig trener ved Myrens Sportssenter, Elise Andresen, sier at det gjelder å begynne så enkelt som mulig hvis du er nysgjerrig og motivert til å sette i gang med treningen.

- Kroppen din er den perfekte startvekten, og derfra kan det bare gå oppover. Utfør gjerne øvelser med lite eller ingenting utstyr i begynnelsen, slik at de kan gjennomføres hvor og når som helst. På den måten blir terskelen for å trene litt lavere.

Hvor ofte du trener bør ha en sammenheng med treningsmålet ditt, sier Andresen.

- Dette målet må du sette selv, og her spiller både helsetilstand, interesser og tidligere treningserfaringer inn. I starten kan det være lurt å gjøre det enklest mulig, unngå å gape over for mye og se langsiktig fremover.

Treningsform og riktig mål

Hvilken treningsform som fungerer best har også en sammenheng med målet ditt.

- Hvis målet er å bli sterkere, løfte egen kroppsvekt eller kjenne at handleposene ikke er like tunge som før, må du trene styrke. Hvis målet er å løpe halvmaraton i 2016, gå en skitur med gode venner eller sykle til jobb uten å komme heseblesende inn på kontoret, må kondisjon prioriteres, forklarer Andresen.

I et helseperspektiv er en kombinasjon av begge deler det absolutt beste, ifølge den personlige treneren.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning