Vektøkning

12 ting du ikke bør gjøre når du legger på deg

- Ikke dropp måltider.

IKKE GODTA VEKTØKNINGEN: Her får du 12 råd til hva du ikke bør gjøre når du legger på deg. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
IKKE GODTA VEKTØKNINGEN: Her får du 12 råd til hva du ikke bør gjøre når du legger på deg. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Uønskede kilo som sniker seg på kan være veldig irriterende, og når frustrasjonen kommer over deg kan være lett å la seg friste av drastiske tiltak.

Å hoppe på det som virker som enkle løsninger eller å straffe seg selv for vektøkningen er imidlertid sjelden en god idé.

- Husk at hvis det kun er snakk om noen få kilo, er det ingen rundt deg som har sett til at du har lagt på deg. Du kjenner det på buksene, men for andre er det ikke merkbart. Da er det vel heller ikke noen krise om du bruker litt tid på å komme tilbake til trivselsvekten din, sier ernæringsfysiolog hos Grete Roede, Kari H. Bugge.

Ta tiden til hjelp og lag en plan - selv om det bare er et par kilo du vil bli kvitt!

Kronglete vei

- Det å være motivert er helt avgjørende hvis du vil gå ned i vekt. Du må identifisere problemet og finne ut hvorfor du vil nå de målene du setter deg, sier coach Tone Bakkevig.

Vær forberedt på at veien mot mål kan være litt kronglete.

Kanskje tar det også mye lenger tid enn du hadde trodd å gå ned noen få kilo, men når du når målet vil det være verd det.

- Alt trenger jo ikke å være gøy og lystbetont. Du syns kanskje ikke det er moro å trene, men husk at du vil oppnå gevinst i form av at du føler deg mer vel når målet er nådd, sier hun.

Her gir Bakkevig og Bugge deg 12 gode råd om hva du ikke bør gjøre når du har lagt på deg.

Ikke dropp måltider

Da kan du risikere å sprekke.

- Dersom man akkurat har vært på badevekten, kan det være lett å slanke seg til frokost og kanskje også til lunsj, sier Kari H. Bugge.

Det å spise for lite tidlig på dagen, fører imidlertid gjerne til at du blir skrubbsulten på kvelden.

Tanken på de ekstra kiloene fortrenges eller blir fjernere, og resultatet er kanskje at du sprekker allerede første kveld.

- Dette skjer gjerne fordi du ikke har gjort et godt nok forarbeid. Du har ikke jobbet med din motivasjon eller dine egentlige grunner til å gå ned i vekt. Tallet på vekten er ikke i seg selv en veldig god grunn og gir ikke rette motivasjonen. Det stikker rett og slett ikke dypt nok, sier Bugge.

For å klare å få til en endring, må du aller først lage en plan og sette deg inn i hvordan du skal gjennomføre den.

Les også:

Spis godt og gå ned en kilo i uka

For mye trening kan ødelegger slankingen

10 slanketips til å leve med

Ikke bruk mye penger på nye og større klær

Ikke fyll skapet med nye klær fordi om du går litt opp i vekt.

- Lag heller en avtale med deg selv om at du skal kjøpe deg noen nye favorittplagg som belønning når du er tilbake i den størrelsen du var eller ønsker å være, sier Bugge.

Hun ber deg likevel være realistisk når du setter deg mål for hvor mye du skal ned i vekt.

Det er nemlig ikke sikkert at du bør veie det samme i dag som du gjorde for fem, ti eller 15 år siden.

- Prøv å finne en trivselsvekt hvor du samtidig finner trivsel med den livsstilen den krever. Velger du for lav trivselsvekt, betyr det kanskje mer forsakelse og mer trening enn du kan trives med. Kanskje er det da mer trivsel i å akseptere noen ekstra kilo som gjør at du kan unne deg litt mer, sier hun.

Les også:

- Meningsløst å nekte seg karbohydrater

10 slanketips til å leve med

Du kan spise dessert og gå ned i vekt

Ikke bli overdrevent opptatt av tallet på badevekten

Badevekten kan være en fin motivator så lenge den beveger seg nedover.

- Men veier du deg for ofte, kan du risikere at tallet svinger både litt opp og ned. Da kan det vippe deg litt av pinnen de dagene da den svinger opp, sier Bugge.

Dette kan føre til at du enten gir blaffen i hele prosjektet ditt, eller kniper inn og blir enda strengere med deg selv.

Begge deler ødelegger ifølge Bugge for fremtidig resultat.

- Det å ha en god plan og holde seg til den er viktig for å klare å gjennomføre over tid. En vektreduksjon er mer et maraton enn en 100 meters spurt. Det krever derfor god planlegging og mye motivasjon hvis du skal holde hele veien, sier hun.

Les også:

Tenk deg slank

Rådene som holder deg slank

Bytt yoghurt og gå ned 12 kilo

Ikke overdriv treningen

Sett deg heller realistiske mål som du kan nå.

- Overdrivelse fører sjelden til varig endring, og skippertak er en dårlig løsning for å lykkes med varig vekttap. Går du for hardt ut, risikerer du dessuten skader som hindrer deg i å trene noe som helst, sier Bugge.

Det vil være demotiverende å sette seg så høye mål at du aldri når dem.

Sett deg heller realistiske mål som du kan nå, og så kan du øke på etter hvert som du ser at du klarer å gjennomføre det du har planlagt.

- På den måten bygger du også selvtillit og får ny motivasjon. Det er bedre at du klarer å trene to ganger i uken over tid, enn at du presser deg til å trene fem dager i uken over en kortere periode, sier hun.

Les også:

For mye trening kan ødelegger slankingen

Du blir ikke slank av sunn mat

6 veier til bikinimage

Ikke ta fatt på hurtigløsninger og ekstreme kurer

Pulver og piller er ikke løsningen.

- Det er mulig å gå ned i vekt med pulver, og noen holder også vekten. Det er imidlertid viktig å være klar over at dette ikke er en enkel løsning. Det å ikke kunne spise i sosiale settinger og det å ikke få tygge på flere dager eller uker er meget krevende, sier Bugge.

Og er du blant dem som ikke lykkes med å holde vekten, er det også leit å se at alt arbeidet var til ingen nytte.

- Det føles bedre å bruke flere uker og gå ned en halvkilo i uken, enn å gå ned fire kilo på to uker for så gå opp 3,5 kilo med en gang kuren er over sier hun.

Les også:

Bytt yoghurt og gå ned 12 kilo

De beste tipsene til flat mage

Bli slank med innbilt mat

Ikke ignorer sultfølelsen

Å sprekke kan koste deg mange dagers arbeid.

- Det er viktig å tilpasse energiinntaket etter ditt aktivitetsnivå, din kropp, alder og energiforbruk. Det å regne ut riktig energiinntak for hver enkelt, er noe vi jobber mye med på våre kurs. Det er nemlig avgjørende for å unngå at man føler seg sulten og blir utmattet, sier Bugge.

Det å ignorere sultfølelsen over tid, fører dessverre ofte til en skikkelig sprekk.

- Og husk at det å sprekke kan koste deg mange dagers arbeid, sier hun.

Les også:

Rådene som holder deg slank

Tenk deg slank

Bli slank med innbilt mat

Ikke aksepter vektøkningen

Tre kilo blir fort til seks.

- Noen ganger kan det være greit å akseptere at man veier tre kilo mer enn man skulle ønske, men husk at tre kilo fort blir til seks hvis du lar det skli ut. Det er derfor lurt å sette seg en grense på hvor mye man syns det er greit å veie, og bestemme seg for å alltid gjøre noen grep når man når denne vekten, sier Bugge.

Les også:

Fedon Lindberg vil fjerne magefettet

Bli slank med innbilt mat

Pulver gir deg raske slankeresultater

Ikke glem å finne årsaken til vektøkningen

Du liker kanskje å tro at du lever like sunt som før, men du har antageligvis gjort noen endringer.

- Sett deg ned og tenk gjennom hva som kan være grunnen til at du gikk opp, for akkurat her vil mye av løsningen ligge. Kanskje sluttet du å trene, sluttet å gå tur, begynte i ny jobb med kantine eller fikk en mer stillesittende hverdag, sier coach Tone Bakkevig.

Ofte vil det være småting som førte til vektøkningen over tid.

En ny dressing på salaten eller for mye nøtter virker kanskje ubetydelig, men kanskje er det akkurat dette som har lagt seg rundt magen.

Les også:

Rådene som holder deg slank

6 veier til bikinimage

Slank med ISO-dietten

Ikke glem å planlegge

Planlegging er nøkkelen til suksess.

Hvis du bestemmer deg for å trene mer, gå flere turer eller lage mer mat fra grunnen må du sette av tid til å handle, lage mat og være i aktivitet.

Kanskje trenger du også barnevakt for å komme deg ut av huset.

- Veldig mange har tanker om hva de skal gjøre, men de glemmer at de må forsake noe annet for å få tid til å etablere de nye vanene. Uten planlegging vil det som regel gå galt etter en uke eller to, sier Bakkevig.

Les også:

Slank med ISO-dietten

Tenk deg slank

For mye trening kan ødelegger slankingen

Ikke tro at sult er farlig

Ingen grunn til å bli redd når du blir sulten.

Mange har ifølge Bakkevig nesten aldri kjent på sultfølelsen og blir rett og slett litt redde når de blir sultne.

- Da er det viktig å huske det er helt normalt å være sulten rett før et måltid. Vi kjenner bare så sjelden på denne følelsen fordi vi i dag er omgitt av mat nesten hele tiden. Mange blander også sammen sultfølelse og suget etter noe godt. Er det reell sult, må du spise noe innen relativt kort tid, men er det suget eller lysten på et eller annet, er ikke mat løsningen, sier hun.

Les også:

- 5:2-dietten er ikke så dum

Tenk deg slank

Her er Fedon Lindbergs slankemeny

Ikke glem å sette mål

Mål = motivasjon!

Når du skal ned i vekt, trenger du mål som du kan strekke deg mot og ikke minst motivasjon som gjør at du jobber for å nå dem.

- Tenk gjennom hva du ønsker å oppnå, og hvorfor du ønsker det. Uten de ekstra kiloene kan du igjen føle deg vel og få på deg de gamle klærne dine. Det er også lurt å identifisere hindrene som kan dukke opp underveis, slik at du kan møte dem forberedt og vet hvordan du skal takle dem, sier Bakkevig.

Les også:

6 veier til bikinimage

Årets beste slanketips

Tenk deg slank

Ikke glem at det er forskjell på hverdag og helg

Her er det et klart skille.

Når starter helgen din?  Med kake på jobben hver fredag eller kanskje foran TV-en på torsdagskvelden?

- I ukedagene skal du spise normalt og sunt, og disse dagene trenger det ikke å være rom for verken smågodt eller alkohol. For mange er ikke helgen lenger bare lørdag og søndag, og da sitter man raskt med flere helgedager enn hverdager. Mitt råd er å beholde hverdagen fra mandag til fredag så blir det også lettere å holde vekten, sier Bakkevig.

Les også:

Her er Fedon Lindbergs slankemeny

Slank med ISO-dietten

For mye trening kan ødelegger slankingen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning