Lavkarbo festmat

Lavkarbomaten du serverer til fest

Disse oppskriftene bare må du prøve.

LAM-NAM-NAM: Brun lammeskankene godt i en varm stekepanne med smør. Server med brokkoli og en god saus.
LAM-NAM-NAM: Brun lammeskankene godt i en varm stekepanne med smør. Server med brokkoli og en god saus. Foto: FOTO: SOLVEIG GRANDE
Publisert Oppdatert
LAVKARBO-EKSPERTER: Sofie Hexeberg (t.v.) ble imponert over Hanne Riises kreative lavkarbooppskrifter.
LAVKARBO-EKSPERTER: Sofie Hexeberg (t.v.) ble imponert over Hanne Riises kreative lavkarbooppskrifter. Foto: FOTO: SOLVEIG GRANDE

Tips for lavkarbo til fest

I stedet for mel: Hvetemel kan ikke erstattes fullt ut. I et lavkarbokosthold erstattes mel med malte frø og nøtter. Det har ikke samme bakeevne, men gir næringsrike og velsmakende bakervarer. For å jevne sauser og supper kan du bruke johannesbrødkjernemel. Det skal lite til, og det må røres ut i kaldt vann før bruk.

I stedet for sukker: Det finnes mange sukkererstatninger. Hanne Riise har brukt Sukrin og Sukrinmelis. Sukrin er litt mindre søtt, men det kan også gi en litt kald, metallisk smak hvis du bruker for mye. For å unngå dette kan bruke litt Tagatesse i tillegg.

I stedet for poteter, ris og pasta: Som erstatning for poteter, ris og pasta brukes fortrinnsvis grønnsaker. Grønnsakene kan gjerne gratineres med litt velsmakende ost. Det har etter hvert kommet lavkarbopasta på markedet.

Kilde: Hanne Riise, Sofie Hexeberg

Hanne Riise (57) elsker god mat fullstappet av lette karbohydrater, men tåler det desto dårligere. Derfor har hun laget en kokebok som bugner av lavkarbodelikatesser, sammen med Sofie Hexeberg.

- Jeg har ikke bare gått ned i vekt med et lavkarbokosthold - det har også hatt positiv virkning på mage- og tarmsykdommen min, sier Hanne Riise, tidligere kokk og mellomleder fra hotell- og restaurantbransjen. I dag er hun lokal nestleder i Landsforeningen mot Fordøyelsessykdommer. Sammen med Sofie Hexeberg har hun skrevet boken «Frisk med lavkarbo. Selskap og helg».

Festmat med lavkarbovri

Hanne står for oppskriftene i kokeboken, noen av dem finner du nederst i denne artikkelen: lammeskanke, torsk i balsamicosaus, scampi med hvitløk og chili, røkelakspaté, hasselnøttmousse og ostekake med jordbærgelé.

Nam... Det dreier seg om festmat med lavkabovri. Rettene i boken inneholder forholdsvis mye protein og fett og mindre karbohydrater, som mel, sukker og ris.

Bak engasjementet ligger dyrekjøpt erfaring.

Som så mange andre har Hanne Riise elsket karbohydrater, de letteste og mest velsmakende av dem. Problemet er at hun ikke tåler dem, verken for vektens heller helsens skyld.

Det karborike 60-tallet

- I barndommen min, på 1950 og 60-tallet, var kosten full av karbohydrater; Vi dynget på med melbaserte sauser, makaroni, poteter, søte desserter og kaker til kaffen. For ikke å snakke om alle brødskivene som gikk med til frokost, matpakke og kveldsmat, sier Hanne Riise og stikker hull på myten om den gode og sunne maten fra den gang da.

Selv var hun god og rund og matglad.

- Stakkars mamma, som selv var en sylslank dame, hun prøvde så godt hun kunne å slanke meg. Men hun oppnådde bare to ting, nemlig å få et barn som konstant ikke følte seg bra nok og som bare gikk til tanten sin og fikk påfyll av mat der.

Slank og sulten

- Da jeg var 24 år, i 1979, begynte jeg på Grete Roede-kurs. Den gangen talte man kalorier når man skulle slanke seg, og vi fikk bare spise 1000 kalorier om dagen. På åtte uker gikk jeg ned 18 kilo. Med det resultatet at jeg var konstant sulten. Etter fire-fem år hadde samtlige kilo ballet på seg igjen, sier Hanne Riise.

- Spiser du lavkarbomat, får du i deg mer kalorier, men samtidig er kostholdet blodsukkerregulerende; du slipper den stadige fysingen. Du føler deg jevnt over mer mett - og da er det også enklere å gå ned i vekt, mener hun.

Fyser på gjærbakst

- På det meste veide jeg 97 kilo, og det er altfor mye med mine 172 cm. Men før jeg rundet 100 kilo, greide jeg alltid å ta meg inn. Så har jeg også gått opp og ned i vekt som en jo-jo i årenes løp. Det har også gått ut over selvbildet mitt.

Det var gjærbakst som var den store svakheten.

- Jeg tror jeg kunne ha levd på brødskiver med gulost, sier hun med et smil.

Boller og brød er «gift»

- Men det du fyser mest på, tåler du kanskje minst av. I dag vet jeg at nybakte boller og brød er gift for fordøyelsen min.

Da Hanne var 35 år, fikk hun Crohns sykdom, så å si over natten.

Det er en immunologisk lidelse, hvor kroppens eget forsvar går til angrep på fordøyelseskanalen.

I aller verste fall får man kronisk inflammasjon fra munnhule til endetarmsåpning. Lidelsen er dessuten vanskelig å helbrede.

- Jeg fikk den vanligste varianten, sår i tynntarm og tykktarm, sier Riise, som ble så hardt angrepet at hun for noen år siden måtte fjerne tykktarmen. De siste seks årene har hun levd med utlagt tarm.

Redningen

Selv om kostholdet neppe er skyld i sykdommen, må Crohnspasienter alltid være nøye med hva de spiser.

- Jeg gikk over til lavkarbomat etter at jeg fikk diagnosen. For meg har det vært redningen, sier Hanne Riise.

- Jeg prøvde først Fedon Lindbergs lavkarbovariant, men den var altfor lite ekstrem for meg. Jeg måtte ha enda færre karbohydrater, så jeg gikk over til den såkalte LCHF- varianten (Low Carb High Fat), som blant annet Sofie Hexeberg er talsmann for.

Imponerte Hexeberg

Lavkarboekspert Sofie Hexeberg holdt foredrag i foreningen Hanne er medlem i, Landsforeningen mot Fordøyelsessykdommer.

Hexeberg ble imponert over Hannes kreative lavkarbooppskrifter - og dette ble det bokprosjekt av.

Hanne har også utviklet diabetes type 2. Det nye lavkarbokostholdet hennes er gunstig for å holde diabetesen i sjakk. Hun klarer å regulere blodsukkeret og slipper å bruke medisiner.

Samtidig understreker hun at det er individuelt hva man tåler og ikke tåler av mat, og lavkarbo trenger ikke være løsningen for alle. Men selv har hun klokketro på kjøtt, fisk og kylling, grove kornprodukter og grønnsaker.

- Men det holder med maks to frukter om dagen, sier lavkarbokokken.

Under finner du Hannes oppskrifter på lammeskanke, torsk i balsamicosaus, scampi med hvitløk og chili, røkelakspaté, hasselnøttmousse og ostekake med jordbærgelé:

Middag:

Lammeskanke i grønnsaksform

LAMMESKANKE: I grønnsaksform.
LAMMESKANKE: I grønnsaksform. Foto: FOTO: SOLVEIG GRANDE

4 porsjoner

Gryteretter = lavkarbo

Gryteretter er ypperlig lavkarbomat. Vær raus med løk, hvitløk, selleri, tomater og purre, fyll på med urter og la maten passe seg selv noen timer. Tørkede urter skal være med i hele kokeprosessen, men friske has i mot slutten.

Kilde: Hanne Riise, Sofie Hexeberg

Du trenger:

 • 4 lammeskanker
 • smør til steking 1 stor løk, skivet
 • 2 gulrøtter, skivet
 • 5 hvitløksfedd, finhakket
 • 2- 3 laurbærblad
 • 1 rød chili, renset og finhakket
 • 2 ss lammefond
 • 4 dl rødvin
 • 1 dl vann
 • 1 dl olivenolje
 • 3 ss tomatpure
 • 2 kvister rosmarin
 • 4 blader salvie
 • 2 kvister timian
 • et par runder med salt - og pepperkvern

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 160 grader c

2. Brun lammeskankene godt i en varm stekepanne med smør

3. Ta ut kjøttet og brun deretter løk og gulrot lett i stekepannen. Ta ut grønnsakene og kok pannen ut med litt rødvin. Kraft skal brukes til sausen

4. Ha alle ingrediensene i en leirgryte eller en ildfast form. Det blir best med friske urter, men går fint med tørkede også.

5. Ha lokk eller aluminiumsfolie på formen, sett den i ovnen og la den stå til kjøttet faller av benet.. Det tar 3,5 til 4 timer , litt avhengig av størrelsen på skankene.

Saus:

 • kraft fra stekepannen
 • 100 gram smør i terninger
 • salt og pepper

1. Sil kraften fra stekepannen og ha den i en gryte. Kok inn til det er igjen halvparten av væsken.

2. Pisk inn det kalde smøret

3. Smak til med salt og pepper

4. Hold sausen varm, men den må ikke koke.

Brokkoli i hvitløkssmør:

 • 400 g brokkoli i buketter
 • 2 hvitløksfedd, skivet
 • 4 ss smør

1. Kok brokkolibukettene i 2 - 3 minutter og hell av kokevannet. Hell dem over i iskaldt vann , og la dem renne av seg.

2. Brun hvitløksskivene forsiktig i smør.

3. Fjern hvitløksivene fra smøret og varm brokkolibukettene i hvitløksmøret.

4. Legg innholdet fra formen over på et serveringsfat og hell saus over. Ha brokkolibukettene i en egen sereveringsskål, strø over den lettstekte hvitløken og drypp over hvitløkssmør.

Tips: Som variasjon kan du benytte skanker fra vilt.

Middag:

Torsk i balsamicosaus

Dette er en veldig enkel rett som smaker nydelig, men bruk førsteklasses varer!

4 porsjoner

Asparges:

 • 24 stk. grønne asparges
 • 1l vann
 • 1ss salt
 • 1 ss Sukrin
 • 2 ss smør

1) Forvell aspargesen i vann med salt og Sukrin i 3 minutter, og ha dem over i iskaldt vann.

TORSK: I balsamicosaus.
TORSK: I balsamicosaus. Foto: FOTO: SOLVEIG GRANDE

2) Varm aspargesen i smør like før servering

Bruk riktig olje

Det er viktig å velge riktig matolje til enhver tid. Ikke bruk Extra virgin olivenolje til å steke i. Sterk varme ødelegger de gode fettsyrene og gjør dem usmakelige og skadelige. Olivenolje brukes over salat eller over grønnsaker som er bakt i ovnen. Til hjemmelaget majones eller sennepssaus er det best å bruke kaldpresset rapsolje.

Kilde: Hanne Riise, Sofie Hexeberg

Balsamicosmør:

 • 2 ss balsamicoeddik
 • 4 ss kaldt smør

1. Varm balsamicoeddik i en liten gryte og pisk inn kaldt smør.

2. Sett gryten til side, men hold sausen varm.

Fiskerett:

 • 800 g skinn - og benfritt ryggstykke av torsk
 • Et par runder med salt- og pepperkvern
 • 4 ss smør

1. Del torsken i 4 stykker og krydre med salt og pepper.

2. Varm smør i stekepanne og legg i fisken. Stek fisken på medium varme til den skifter farge og blir hvit. Trekk stekepannen til side og la fisken hvile.

3. Server asparges og fisk direkte på tallerkenen.

Forrett:

Hvitløks-, chili- og ingefærscampi

4 porsjoner

 • 600 g rå scampi
 • 2ss olivenolje til steking

Skrell scampiene, lag et kutt bak hver scampi og fjern den sorte strengen.

Marinade:

 • 2 ss ekstra virgin olivenolje
 • 1 rød chili uten frø finhakket
 • 2 cm frisk ingefær, finhakket
 • 2 fedd hvitløk , finhakket
 • 1/2 ts pepperrevet skall av 1/2 sitron

1. Bland alle ingrediense til marinaden i ca 2 timer

2. ta scampien ut av marinaden og legg dem på et kjøkkenpapir

3. Varm olivenoljen og stek scampiene i 2 - 4 minutter til de er lyserøde.

Majonesdressing

 • 2 dl majones
 • 2 hvitløksfedd, finhakket
 • 1 ts presset sitronsaft
 • salt og pepper

Bland sammen alle ingrediensene og smak til med salt og pepper.

MEGAREKER: Hvitløks-, chili- og ingefærscampi.
MEGAREKER: Hvitløks-, chili- og ingefærscampi. Foto: FOTO: SOLVEIG GRANDE

Pynt:

 • frisk timian
 • 4 sitronbåter

Ha litt på lur

Lag gjerne litt ekstra middag. Restene kan ta med i en boks å spise til lunsj dagen etter. Når du lever på lavkarbo, er det viktig å ha noe lettvint tilgjengelig hvis du blir sulten. En bit god ost og litt reddiker er et fint, lite mellommåltid.

Kilde: Hanne Riise, Sofie Hexeberg

Fordel scampiene på fire tallerkener og legg majonesdressing ved siden av. Pynt medtimiankvister og sitronbåter.

Forrett:

Lapper med røkelakspaté

4 porsjoner, 18 lapper

Du trenger:

 • 4 egg
 • 150 g Cottage cheese
 • 50 g soyaflak
 • 50 g sesamfrø
 • 1/2 ts natron
 • 1 ss tørkede urter, f.eks. timian og basilikum
 • 100 -125 g Jarlsbergost, revet

1. Sett ovnen på 175 grader celsius

2. Skill eggene og stivpisk eggehvitene

3. Pisk eggeplommer, Cottage cheese, soyaflak, sesamfrø, natron og de tørkede urtene sammen og bland inn de stivpiskede eggehvitene.

4. Rør inn revet Jarlsbergost

5. Fordel den kompakte massen med spiseskje på to bakepapirkledde stekeplater slik at du får ca. 18 lapper. Stek i ca. 25 minutter og avkjøl på rist.

Røkelakspaté:

 • 300 g røkelaks, finhakket
 • 2 ts mykt smør
 • 1 liten løk, finhakket 1/4 wasabi eller pepperrot fra tube
 • 1 ts tørket estragon

Bland sammen røkelaks, smør, løk, wasabi og estragon med en stavmikser

Pynt:

 • 2 ss lodderogn
 • 1 lime i tykke skiver
 • litt frisk dill

Fordel røkelakspaté på 12 lapper og pynt med lodderogn, limeskiver og frisk dill. Legg tre lapper med røkelakspaté på hver tallerken.

Dessert:

Hasselnøttmousse med bringebærcoulis

RØKELAKS-VRI: Lapper med røkelakspaté.
RØKELAKS-VRI: Lapper med røkelakspaté. Foto: FOTO: SOLVEIG GRANDE

4 porsjoner

Lavkarbosuppe

Supper er slankende! Suppe laget på grønnsaker, kjøtt og kraft er fin lavkarbomat. Smak til med hakkede tomater, urter og krydder. Ta med en boks og varm opp på jobben. Fiskesuppe og kremede grønnsaksupper er også gode alternativer, men kanskje ikke like gode å varme opp dagen etter.

Kilde: Hanne Riise, Sofie Hexeberg

Du trenger:

 • 100 g hasselnøtter
 • 100 g sjokolade 70 5 eller sukkerfri melkesjokolade
 • 20 g kokosolje med kokossmak
 • 3 dl kremfløte
 • 1 egg
 • 2 eggeplommer
 • 60g Sukrin

Sik gjør du:

1. Sett ovnen på 170 grader

2. Rist hasselnøtter på en stekeplate i ovnen i ca. 15 minutter uten at de blir brent. Gni nøttene rundt i et rent kjøkkenhåndkle så skallet løsner og grovhakk nøttene i en foodprocessor.

3. Legg en teskje hakkede nøtter i bunnen av fire dessertskåler

4. Smelt sjokolade og kokosolje i vannbad og avkjøl noe

5. Stivpisk kremfløte

6. Pisk eggedosis av egg, eggeplomme og Sukrin

7. Ha i resten av de grovhakkede hasselnøttene til slutt

8. Fyll hasselnøttmousse i skålene og sett dem kaldt

Bringebærcoulis:

 • 150 g bringebær
 • 40 g Sukrinmelis

1. Kjør bringebær i en foodprocessor eller bruk en stavmikser. Sil bærene slik at frøene blir igjen i silen.

2. Rør Sukrinmelis inn i bringebærsaften og sett den kaldt. Smak evt til med Sukrinmelis.

3. Fordel bringebærcoulis over moussen rett før servering

Kake:

Ostekake med gelélokk og friske jordbær

DESSERT: Hasselnøttmousse med bringebærcoulis
DESSERT: Hasselnøttmousse med bringebærcoulis Foto: FOTO: SOLVEIG GRANDE

Nøttebunn:

 • 250 g finmalte hasselnøtter
 • 100 g smør
 • 40 g Sukrin

Lur kos

Også lavkarboentusiaster trenger å kose seg litt innimellom. Velg snacks som gir stabilt blodsukker.

Mørk sjokolade, nøtter og hjemmelaget marsipan er gode alternativer. Det samme er hjemmelaget is av egg, kremfløte og Sukrin/Tagatesse. Hvis du ikke har en ismaskin, må du piske opp isen én gang i timen under innfrysingen. Krokan til isen lages av karamellisert Tagatesse og mandler. Ellers finnes det mange gode kakeoppskrifter på nettet.

Kilde: Hanne Riise, Sofie Hexeberg

1. Brun finmalte hasselnøtter, smør og Sukrin forsiktig i en stekepanne på middels varme. Pass på at det ikke blir brent.

2. Smør en rund kakeform (diameter 26 cm) godt med smør i bunnen, bre nøtteblandingen utover og sett formen kaldt til massen har stivnet.

Ostekrem:

 • 10 plater gelatin
 • 1 boks seterrømme
 • 3/4 pk. Philadelphiaost naturell
 • 120 g Sukrin
 • 3 dl kremfløte
 • 3 dl vann
 • 1/2 dl presset sitronsaft.

1. Legg gelatinplatene i kaldt vann i minst 5 minutter

2. Pisk seterrømme og Philadelphiaost godt sammen med Sukrin til det blir luftig.

3. Stivpisk kremfløten

4. Varm opp vann og sitronsyre i en gryte.

5. Klem vannet ut av gelatinplatene og smelt dem i den varme sitronsaften. Hell gelatinvæsken i ostemassen i en tynn stråle mens du pisker godt

6. Smak på ostemassen og tilsett mer Sukrin hvis du vil ha den søtere. Bruk de helst Sukrinmelis ellers vil den bli litt kornet.

7. Bland den stivpiskede kremen forsiktig sammen med ostemassen ved hjelp av en slikkepott. Hell massen over nøttebunnen og sett formen kald til den stivner.

Jordbærgele:

 • 5 plater gelantin
 • 200 g jordbær
 • 3 dl vann
 • 50 g Sukrin
 • 12 pene jordbær til pynt

1. Legg gelatin i kaldt vann i minst fem minutter

2. Kok opp jordbær med vann, rør inn Sukrin og la det koke i et par minutter. sil væsken.

3. Klem vannet ut av gelantinplaten , ha dem over i den varme jordbærsaften og rør rundt.

4. Lag geleen nesten stiv før du heller den over ostekaken. La kaken stå i kjøleskapet til geleen er helt stiv.

5. Bruk en kniv langs kanten for å løsne kaken. Ta av springformen , men la kaken bli stående på formens bunn.

6. Pynt med friske jordbær.

Tips: Tilsett litt hakket sjokolade i nøttebunnen. Bringebær kan benyttes istedenfor jordbær

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

OSTEKAKE: med gelélokk og friske jordbær
OSTEKAKE: med gelélokk og friske jordbær Foto: FOTO: SOLVEIG GRANDE

Se også:

Ja, du kan lage lavkarbo creme brulee og ostekake

Alt om lavkarbo

Solveig-Elise gikk ned 170 kilo med lavkarbo

Oppskrift på lavkarbo vafler og pannekaker

Fedons 14-dagers lavkarbomeny

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning