Lege og forfatter Annika Dahlqvist har satt lavkarbo på dagsordenen i Sverige, og har fått overvektige til å legge om til lavkarbokosthold med høy andel naturlig, mettet fett og lavt inntak av karbohydrater, også kalt Low Carb High Fat (LCHF).

Hvis Annika Dahlqvist fikk lov til å innføre nye internasjonale kostråd er hun ikke i tvil om hvilke grep hun ville ha gjort: Hun ville nedlagt forbud mot alt fett som industrien har tuklet med, slik som margarin, inntil det finnes beviser for at kunstig fett ikke gir helseskade.

Del

Marianne Otterdahl-Jensen

KOKEBOKFORFATTER: Lege Annika Dahlqvist er forfatter av «Matglede med lavkarbo». © FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen

Annika Dahlqvist

- Lege og spesialist i allmennmedisin, og er den som har satt lavkarbo på dagsordenen i Sverige.

- Med bakgrunn i egne erfaringer, har hun blant annet hjulpet diabetespasienter og overvektige til å legge om til lavkarbokosthold.

- 2005 ble Dahlqvist anmeldt til Sosialstyrelsen av to ernæringsfysiologer, som mente kostrådene hennes var farlig for diabetikere. Etter to år kom «frifinnelsen»: Myndighetene fant ikke bevis for at ernæringsrådene hennes var farlige, eller at de var i strid med utestet erfaring og vitenskap.

- Dahlqvist har skrevet en rekke bøker. Bestselgerne Matglede med lavkarbo og Doktor Dahlqvists kokebok, er oversatt til norsk.

Følg Annika Dahlqvists blogg på blogg.passagen.se

- Jeg vil også ha forbud mot maisolje og solsikkeolje fordi høyt innhold av omega-6-fettsyrer bidrar til økt inflammasjon i kroppen. I stedet ville jeg økt inntaket av naturlig fett, gjerne vegetabilsk fett som palmeolje og kokosfett.

- Og karbohydratene?

- Personer som trener mye tåler noe karbohydrater. Normalvektige, med et normalt energiinntak, kan også spise karbohydrater. Men syke og overvektige bør spise minimalt med karbohydrater og helst kun fra grønnsaker. Ellers skal de spise passelig med proteinmat, mens resten av matinntaket bør være naturlig fett, råder Dahlqvist.

LCHF

Lavkarbohydrat-høyfett (Low Carb High Fat) bygger på tre hovedprinsipper:

1. Lavt inntak av karbohydrater, sukker og stivelse.

2. Høyt inntak av mettet fett. Unngå margarin og omega-6-oljer som industrien har produsert av mais og solsikkefrø.

3. Mest mulig ren mat uten tilsetningsstoffer og E-stoffer.

Effektivt, men vanskelig

Lavkarbodietter kan være effektive, men de viser seg å være vanskelig å følge i lengden.

Det mener dr.med. Jøran Hjelmesæth, senterleder ved Senter for sykelig overvekt, Sykehuset i Vestfold HF.

Hjelmesæth behandler daglig pasienter med store helseproblemer på grunn av overvekt. Han påpeker den store gevinsten ved en varig vektreduksjon, men for å lykkes, kreves god motivasjon i tillegg til tett og varig oppfølging.

Jøran Hjelmesæth, senterleder på Senter for sykelig overvekt, Sykehuset i Vestfold HF.

Jøran Hjelmesæth, senterleder på Senter for sykelig overvekt, Sykehuset i Vestfold HF. © FOTO: Sykehuset i Vestfold

- Dersom man ønsker en rask vektreduksjon de første ukene, gjøres det enklest ved kraftig redusert kaloriinntak. Flere studier tyder på at vektreduksjonen de tre til seks første månedene, er noe større ved bruk av lavkarbohydratdiett enn ved vanlig kaloribegrensninger. Men i løpet av ett år eller to, er effekten tilnærmet lik, opplyser Hjelmesæth.

Skeptisk til mettet fett

Hans erfaring er at mange pasienter blir lei av lavkarbodietter, at diettene kan bli kostbare og at det kan være vanskelig å få tak i de rette matvarene.

- Selv om det ikke foreligger forskning som entydig dokumenterer at lavkarbohydratdietter er farlig, blir vi bekymret dersom karbohydratene erstattes med mettet fett, sier overlegen.

Oppskriftene nedenfor er hentet fra boka Matglede med lavkarbo av Annika Dahlqvist og Maria Höglund, og gjengitt med tillatelse fra Lille Måne forlag:

FROKOST: Lavkarbo omelettrull med baconrøre. God både lunken og kald, og passer til et hvilket som helst måltid.=

FROKOST: Lavkarbo omelettrull med baconrøre. God både lunken og kald, og passer til et hvilket som helst måltid. © FOTO: Peo Quick

Kraftfull lavkarbo-frokost

Omelettrull med baconrøre

God både lunken og kald, og passer til et hvilket som helst måltid. Den holder seg fint i kjøleskapet i et par døgn.

INGREDIENSER (2 porsjoner):

Baconrøre

0,5 pk. bacon

1 ss finhakket løk

0,5 dl majones

0,5 dl crème fraîche

nymalt pepper

nyrevet pepperrot

Omelett

4 egg

4 ss kremfløte

smør til steking

FREMGANGSMÅTE:

Finstrimle baconet og stek det i varm stekepanne. La det kjølne på kjøkkenpapir. Rør sammen de andre ingrediensene forsiktig, slik at røren beholder den tykke konsistensen.

Drypp eventuelt litt av det avkjølte stekefettet på slutten. Krydre med en anelse nymalt pepper. Rør sammen egg og kremfløte. Varm en stekepanne slik at røren fyller bunnen og stivner.

Når overflaten på omeletten begynner å se tørr ut, vendes den over på en tallerken og ned i pannen igjen slik at omeletten blir stekt på begge sider. Vend den deretter over på et ark matpapir og la den avkjøles litt.

Strø en spiseskje nyrevet pepperrot over omeletten og spre baconrøren utover, så hele flaten dekkes. Rull sammen til en fast rull.

Hvis omeletten skal serveres kald, kan den rulles sammen uten fyll og oppbevares i kjøleskapet til den skal spises.

Serveres som den er, eller med en lett grønn salat.

LAVKARBO-SVIN: Svinefilet tournedos med grønn peppersaus og grillede grønnsaker.=

LAVKARBO-SVIN: Svinefilet tournedos med grønn peppersaus og grillede grønnsaker. © FOTO: Peo Quick

Lavkarbo middag med svin

Svinefilet tournedos med grønn peppersaus og grillede grønnsaker

La kjøttet ligge i romtemperatur 15-30 minutter før tilberedning. Bruk gjerne både syltet og tørr, grønn pepper for best mulig resultat.

INGREDIENSER (4-6 porsjoner):

600 g svinefilet

smør

1,5 ts grønn pepper i lake

1 ts tørket grønn pepper

1 ss finhakket løk

0,5 buljongterning

3 dl kremfløte

1 dl crème fraîche

salt, hvit pepper og ev. soyasaus

500 g grønnsaker, for eksempel squash, paprika, løk, aubergine og brokkoli

olje

FREMGANGSMÅTE:

Tilberedes på komfyr og i stekeovn ved 225 grader.

Renskjær svinefileten for sener og hinner, men ta vare på mest mulig av det sunne fettet. Skjær fileten i porsjonsstykker og prøv å forme dem til kuber. Dryss over salt (og svært sparsomt med pepper).

Stek kubene i stekepanne forsiktig på alle seks sider. Øs over stekefett fra pannen underveis. La kjøttet ettersteke i ovnen ca. 10 minutter.

Mal den syltede grønne pepperen i morter eller mos den med en gaffel mot en skjærefjøl.

Fres løk og begge typer grønn pepper i stekepannen etter filetene. Ha i kremfløte og buljongterning og la det småkoke.

Tilsett crème fraîche og farg eventuelt med litt soyasaus. Ha på salt og smak til.

Skjær grønnsakene i munnfullstore stykker og ha over litt olje. Grill raskt i varm ovn 8-10 minutter.

Strø over fingersalt.

PROTEINKILDE: Grønn fiskegryte med reker og aioli er en fiskemiddag med lite karbohydrat.=

PROTEINKILDE: Grønn fiskegryte med reker og aioli er en fiskemiddag med lite karbohydrat. © FOTO: Peo Quick

Fiskemiddag med lite karbohydrat

Grønn fiskegryte/-suppe med reker og aioli

INGREDIENSER (4-6 porsjoner):

50 g smør

400 g hvit fisk, fersk eller frossen og tint

1 boks reker i lake eller tilsvarende mengde ferske, pillede reker

300 g spinat, frossen eller fersk

10 cm purre i strimler

1 finhakket fedd hvitløk

2-3 dl hvitvin (matlagingsvin går fint)

2-3 dl kremfløte

2-3 ss philadelphiaost

salt og pepper

FREMGANGSMÅTE:

La purre og hvitløk steke i smøret i stekepannen uten å få farge. Tilsett spinat og la det småkoke noen minutter. Rør inn kremosten.

Hell i den minste mengden hvitvin og kremfløte og la det småkoke i fem minutter på middels varme. Ønskes en tynnere suppe, brukes hele mengden væske. Spe eventuelt med laken fra rekene.

Skjær i mellomtiden fisken i jevnstore biter. Legg fisken i suppen, tilsett salt og la det syde under lokk på svak varme i 8-10 minutter. Smak til og dryss over litt hvit pepper.

Server suppen toppet med reker og aioli, gjerne med et stykke god ost ved siden av.

Aioli (hvitløkmajones)

INGREDIENSER:

2 eggeplommer

2-3 fedd hvitløk

2 dl kaldpresset rapsolje

1-2 ts sitronsaft

1-2 krm salt

½ krm cayenne (kan sløyfes)

FREMGANGSMÅTE:

Rør sammen hvitløk og eggeplommer. Visp med håndmikser, stavmikser eller for hånd samtidig som oljen langsomt dyppes i eggene under stadig visping til blandingen tykner.

Smak til med de andre ingrediensene. Oppbevares kaldt.

FETTRIKT: Baconsvøpt osteschnitzel med tomatsaus og stekt blomkål.=

FETTRIKT: Baconsvøpt osteschnitzel med tomatsaus og stekt blomkål. © FOTO: Peo Quick

Baconsvøpt osteschnitzel med tomatsaus og stekt blomkål

Har du paprika- eller tomatsuppe til overs, kan den brukes i stedet for saus.

INGREDIENSER (4 porsjoner):

8 korte, tynne skiver bacon eller 4 lange, tykkere

4 skiver ost (0,5 cm tykke)

0,5 boks hakkede tomater

1 ss tomatpuré

0,5 buljongterning

salt og pepper

oregano

75-100 g rå blomkål i skiver pr. person

Smør til steking

FREMGANGSMÅTE:

Brun tomatpuré i litt smør i stekepannen. Ha i de hakkede tomatene og buljongen og la det koke sammen i 10 minutter.

Rør inn litt smør. Hold sausen varm.

Skjær jevntykke skiver av osten. Legg baconskivene rundt osten slik at det meste av den er dekket.

Stek forsiktig i rikelig med smør på begge sider.

I mellomtiden brunes blomkålen gyllenbrun og al dente i en annen panne.

Dryss eventuelt en anelse oregano over hver porsjon.

SMOOTH NOK: Bærsmoothie med yoghurt og kremfløte.=

SMOOTH NOK: Bærsmoothie med yoghurt og kremfløte. © FOTO: Peo Quick

Bærsmoothie

INGREDIENSER (2 porsjoner):

1 dl tyrkisk yoghurt

1 dl kremfløte

1 dl frosne bær

1 dl mineralvann

ev. isbiter

FREMGANGSMÅTE:

Kjøres i blender til alle bær (og isbiter) er jevnt fordelt. Hell over i høye glass.

Pyntes gjerne med krem og noen bær.

FETT NOK: Lappetårn med bringebærkrem - lages med fløte og smør.=

FETT NOK: Lappetårn med bringebærkrem - lages med fløte og smør. © FOTO: Peo Quick

Lappetårn med bringebærkrem

INGREDIENSER (4-6 porsjoner):

4 egg

1 dl kremfløte

1 ss smeltet smør

1 krm salt

Fyll

2 dl kremfløte

1 dl bringebær, halvparten most og resten hele

ev. sukker eller erstatning

FREMGANGSMÅTE:

Visp godt sammen lapperøren.

Varm en stekepanne eller plettpanne. Smør pannen litt og stek lapper av røren raskt på begge sider.

Avkjøl lappene i kjøleskapet til tårnet skal lages.

Pisk fløten. Mos halvparten av bringebærene og bland sammen. Tilsett litt sukker om ønskelig.

Bygg tårn av lapper og bringebærkrem. Pynt med de hele bærene.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!