=

LAVKARBO-PIONER: Fedon Lindbergs prinsipper rundt konseptet «kost i balanse» er ingen ekstrem diett, og legger stor vekt på helse, ikke bare vekt. © FOTO: George Drakopoulos

Fedon Lindberg var en av de første i Norge som lanserte kostholdskonseptet lavkarbomat. Nå har han videreutviklet konseptet.

- Mange trodde jeg mente at man skulle kutte ut karbohydrater helt. Men budskapet mitt var at de måtte reduseres, og at man måtte velge sunne, langsomme karbohydrater og ikke raske, raffinerte, som sukker og hvitt mel, sier han.

Lindbergs prinsipper rundt konseptet «Kost i balanse» er definitivt ingen ekstrem diett, og legger stor vekt på helse, ikke bare vekt.

- Det er viktig å erstatte de utelatte karbohydratene med sunne protein- og fettkilder, som fisk/skalldyr, avokado, nøtter, frø, og olivenolje, sier Lindberg.

De sunne karbohydratene

- Vi kan leve sunnere uten raske karbohydrater fra sukker og raffinert stivelse (fint brød, poteter, ris, pasta), men for de fleste er det ikke nødvendig å kutte dem helt ut. Velg matvarer som gir mindre blodsukkerstigning og mest vitaminer og mineraler, som linser og bønner, grønnsaker og frukt, råder Lindberg.

Du kan få det positive ved korn ved å bruke havrekli, hvetekim eller hvetekli i yoghurt/kesam/Skyr sammen med grovhakkede nøtter og bær.

Naturlig balanse mellom karbohydrater, proteiner og fettstoffer gjør at du unngår jojoslanking. Du blir kvitt fett og ikke bare kilo.

Du spiser ikke mindre enn før, men annerledes og bedre!

Glykemisk belastning

Fedon Lindberg bruker begrepet glykemisk belastning (GB) for å vise matvarenes effekt på blodsukkeret. Matvarer med høy GB fører til økt blodsukker.

Er GB under 10, regnes belastningen som lav, mens over 20 er høy.

Oppskriftene nedenfor er hentet fra boken «Mat for livet. Smart lavkarbo for hele familien» (Cappelen Damm), av Fedon Lindberg.

=

STUING: Svin, chili og bønner. © FOTO: George Drakopoulos

Stuing av svin, chili og bønner

4 porsjoner

NÆRINGSINNHOLD

Per porsjon

GB: 6

Protein: 28,5 g

Karbohydrat: 20 g

Fett: 11,7 g (hvorav 3 g mettet)

Fiber: 3,5 g

INGREDIENSER

  • 1 ss kaldpresset olivenolje
  • 400 g svinekjøtt, i terninger
  • 1 rødløk, delt på langs, i skiver
  • 2 kløfter hvitløk, i skiver
  • En stor klype tørkede chiliflak
  • 1 ts spisskummen
  • 1 rød paprika, i biter
  • 1 boks tomater (400 g) i biter
  • 4 dl hønsebuljong (bruk ev. terning)
  • 250 g små poteter, delt i to
  • 100 g grønne bønner
  • ½ bunt frisk koriander eller kruspersille, hakket

FREMGANGSMÅTE

Varm 1 ss olivenolje i en stor smørefri stekepanne.

Krydre svinekjøttet og brun det raskt. Ta ut kjøttet, ha i løk og hvitløk, og la det surre 1 minutt. Tilsett chiliflak, spisskummen og pepper, og la det surre videre 2 minutter. Ha kjøttet tilbake i pannen sammen med tomat og buljong.

Kok opp og tilsett poteter.

La småkoke 10-15 minutter, ha i bønnene og la småkoke videre 5 minutter. Strø over krydder og koriander til slutt.

Deilig smak av Middelhavet.

Løk og hvitløk bidrar blant annet med svovelholdige stoffer, som er helt nødvendig for kroppens egen produksjon av glutation, vår kanskje viktigste antioksidant. Rød paprika og tomat bidrar med både vitamin C og antioksidanten lykopen, mens de grønne bønnene tilfører kostfiber. Koriander har en viktig avgiftningsfunksjon.

=

KOTELETTEN LEVER: Prøv en ny vri - svinekoteletter med tomatstuing, kapers og rosmarin. © FOTO: George Drakopoulos

Svinekoteletter med tomatstuing, kapers og rosmarin

4 porsjoner

NÆRINGSINNHOLD PR PORSJON

GB: 4

Protein: 51 g

Karbohydrat: 11 g

Fett: 18 g (hvorav 5 g umettet)

Fiber: 2 g

INGREDIENSER

  • 1 boks (400 g) grovhakkede tomater
  • 4 svinekoteletter (1,5 cm tykke, totalt 1 kg)
  • 2 ss kaldpresset olivenolje
  • 2 kløfter hvitløk, presset
  • 2 ss hermetiske kapers, avsilt
  • 1 ss honning
  • 1 ts fruktose
  • 1 kvast frisk rosmarin
  • Natriumredusert salt
  • Pepper

FREMGANGSMÅTE

Tørk av kjøttet og strø ½ ts salt og ¼ ts pepper over.

Varm 1 ss olje i en 30-35 cm tykkbunnet stekepanne over middels varme til den syder, og brun kotelettene på begge sider, ca. 5 minutter totalt.

Legg på en tallerken og dekk med folie.

Ha den resterende 1 ss olje i pannen og stek hvitløk over middels varme 30 sekunder. Tilsett tomater og øvrige ingredienser, og la småkoke 3 minutter med et par gangers omrøring.

Ha i kotelettene og eventuell kraft fra tallerkenen, vend dem i sausen, og småkok videre uten lokk 2-3 minutter eller til de er gjennomkokt. Krydre med salt og pepper. Server med salat eller ovnsstekte grønnsaker.

=

ENCHILADAS: Krydret meksikansk mat med svinekjøtt. © FOTO: George Drakopoulos

Enchiladas med svinekjøtt

8 porsjoner

Enchiladas er en smakfull rett fra Mexico. Den består av hvetetortilla fylt med en deilig kjøttblanding. Det er vanlig å drysse ost over retten og gratinere i ovnen. Server gjerne med bønnestuing, salsa, ost, salat og grønnsaker.

Hvis du ønsker noe annet enn svinekjøtt kan det like gjerne byttes ut med kylling- eller kalkunfilet.

NÆRINGSINNHOLD PR PORSJON

GB: 10

Protein: 51 g

Karbohydrat: 20 g

Fett: 17 g (hvorav 5 g mettet)

Fiber: 8 g

INGREDIENSER

  • 300 g indrefilet av svin, i serveringsbiter
  • 1 boks finhakket tomat (400 g)
  • 100 g grønn paprika, hakket
  • 2 ½ dl løk, hakket
  • 2 ss worcestersaus
  • 1-2 ss chilipulver
  • ¼ ts hvitløkpulver
  • 8 tortillas

FREMGANGSMÅTE

Bland tomatsaus, paprika, løk, worcestersaus, chilipulver og hvitløkpulver i en middels stor bolle. Bland godt.

Ha sausblandingen i en kjele, legg i kjøttet og la småkoke til en tykk saus. Til sist skal sausen utgjøre ca 10 dl, så tilsett vann om nødvendig.

Ta kjelen av varmen og skjær kjøttet i små biter.

Legg ca 1 ¼ dl av blandingen i midten av hver tortilla. Brett dem i to og rull dem sammen.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!