Atopisk eksem

Hudlegens råd mot atopisk eksem

Dette kan bedre plagene.

ATOPISK EKSEM: Det eksisterer ingen behandling som kan kurere atopisk eksem, men det finnes flere behandlingsmetoder som kan bedre plagene og hjelpe til med å holde sykdommen i sjakk. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
ATOPISK EKSEM: Det eksisterer ingen behandling som kan kurere atopisk eksem, men det finnes flere behandlingsmetoder som kan bedre plagene og hjelpe til med å holde sykdommen i sjakk. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Atopisk eksem

 • Atopisk eksem er en kronisk betennelsestilstand som gir et rødt, skjellende utslett i huden. Det er flest barn som får atopisk eksem. Halvparten har normal hud innen de begynner på skolen, og 90 prosent er kvitt plagene ved pubertetsalder. Atopisk eksem er ikke en allergisk reaksjon, men i enkelte tilfeller kan tilstanden forverres av allergier.
 • Atopisk eksem gir intens kløe. Den beste behandlingen er å unngå faktorer som irriterer huden, som varme, svette, ullklær og støv.
 • Behandling mot utslett er betennelsesdempende medikamenter som smøres på huden.

Kilde: Helseleksikonet.no

Utslett, kløe, tørr hud og av og til infeksjoner…

Atopisk eksem (barneeksem) er sammensatt, og som foreldre kan det være lett å bli urolig.

Informasjon om hvordan alt henger sammen, vil nok roe ned de fleste foreldre.

Behandlingsmetoder

Det eksisterer ingen behandling som kan kurere atopisk eksem, men det finnes flere behandlingsmetoder som kan bedre plagene og hjelpe til med å holde sykdommen i sjakk, skriver Helseleksikonet.no.

- Det er ikke mange konsultasjoner som skal til, men det er viktig å bruke god tid på den første, for foreldrene er ofte slitne, har prøvd en del allerede og er lite mottagelige for informasjon, forteller Bjørn Bondevik, hudlege ved Dr. Bondeviks klinikk.

- Når foreldrene er roet ned veiledes de om forebyggende tiltak, og om basisbehandlingen for å holde huden myk med olje i i badevannet og fuktighetskremer. I alvorlige tilfeller vil det kunne være nødvendig med kortisonkremer eller lysbehandling, sier Bondevik.

Det utredes også for allergier, og er det noen infeksjon i huden igangsettes det med såkalt akuttbehandling (antiseptika, antibiotika eller kortisonkrem).

Basisbehandling

- Det er viktig å regulere behandlingsintensiteten etter hvor hissig eller utbredt eksemet er, og man lener seg gjerne til eksemstigen når det gjelder behandling, sier barnelege Jon Skranes ved Syktbarn.no.

Basisbehandlingen, som er første trinn på stigen, er å holde huden myk og fuktig med daglige smøringer med fuktighetskremer og olje. Når man har prøvd dette og det fortsetter å blusse opp eksem, vil man ofte prøve de svakeste steroidsalvene (kortikosteroider) i noen uker.

Dersom eksemet fortsetter å bre seg utover, tar man det et trinn videre med sterkere stereoidsalver. Behandlingen gjentas gjerne etter noen ukers pause, før man går et trinn opp på stigen.

Fuktighetskremer

Fuktighet er et stikkord hele veien, for det er med en gang huden blir tørr at den begynner å klø at barnet begynner å klore på den. Da kan det fort bli sår og infeksjoner fordi det kommer bakterier i eksemet.

- Ved infeksjon må man vurdere å gi desinfiserende bad eller salve som inneholder antibiotika eller antiseptika. Da er det blitt et eksem som er blitt infisert, sier Skranes.

For å unngå infeksjon må man holde huden fuktig for å beskytte den så den ikke blir skadet når barnet klør seg eller klorer. For det er den skadede huden bakterier lett kan trenge inn i, så det gjelder å gi den en god barriere som beskytter. 

Forebygging

Siden barn med atopisk eksem har en spesielt sart hud, så vil noen kunne reagere på sterke såper og vaskemidler, eller de kan ha behov for tøy som er lite irriterende. Det er også et poeng å klippe fingerneglene til barnet så de ikke skraper og ødelegger huden ved å klore seg.

Av og til kan det være snakk om kjente allergener som støv og husdyr. Enkelte matvarer kan forverre eksemet, uten at man kan si at barnet er allergisk mot det eller det fødemiddelet og at det er derfor det får eksem.

- Atopisk eksem er ingen allergisk sykdom, men de som får atopisk eksem i småbarnsalderen kan oftere få astma eller høysnue senere i barnealderen. Så det ser ut som om det er en allergisk disposisjon her, sier Skranes.

Stabilisering

Bondevik jobber også ut fra kostholdet, og vil oppfordre sine kolleger innen dermatologien - selv om temaet er kontroversielt - til å bli mer nysgjerrige på kostholdets effekt ved atopisk eksem.

- En god forebygging og behandling av atopisk eksem (også spedbarn) er bruk av diverse kosttilskudd som omega 3 fettsyrer og antioksidanter, og tilskudd av probiotika, altså kulturmelk på kapsel, sier Bondevik.

Han understreker at tilskuddet vanligvis er en tilleggsbehandling til de tradisjonelle behandlingene, men at hans erfaring gjennom flere år er at behovet for kortison og lys (UVA/B) reduseres ved bruk av riktige typer vitaminer, mineraler og fettsyrer, og at tilbakefallene er sjeldnere og mildere.

Behandling

Ved behandling og forebygging av atopisk eksem tas det utgangspunkt i fire aspekter ved sykdommen; utslett, kløe, tørr hud og eventuell infeksjon.

Utslett:

Behandling mot utslett innebærer betennelsesdempende medikamenter som smøres på huden. Førstevalget er kortikosteroider. Slike medikamenter inndeles i ulike grupper (1-4) avhengig av styrke. Et eksempel på et slikt preparat er hydrocortison, som tilhører gruppe 1 (den svakeste gruppen). Videre finnes medikamenter som spesifikt går inn og påvirker uhensiktsmessige reaksjoner fra immunsystemet, såkalt immunmodulerende behandling. Kalcineurinhemmere tilhører denne medikamentgruppen.

Kløe:

Behandling mot kløe er først og fremst å forsøke å unngå faktorer som utløser kløe. Eksempler kan være varme, ulltøy, svette og støv. Med andre ord kan en god behandling være å ikke bruke ull rett mot huden og å unngå for varm påkledning. Å skylle tøyet godt etter vask kan være hensiktsmessig. For å hindre kloring bør neglene holdes korte, og det kan være lurt å sove med heldekkende pyjamas, gjerne med fot hos små barn. Såkalte sederende antihistaminer virker beroligende, og kan brukes for å bedre søvn dersom det foreligger intens kløe.

Tørr hud:

Behandling mot tørr hud innebærer blant annet å holde huden fuktig. For å oppnå dette kan en blant annet bruke fuktighetskremer uten parfyme, som påføres flere ganger i løpet av dagen. Videre anbefales oljebad. Dusjing har en tendens til å tørke ut huden, slik at dette bør holdes til et minimum. En bør bruke badeoljer fremfor dusjsåper, og generelt unngå basiske såper.

Infeksjon:

Behandling mot infeksjon: Ved væskende eksem foreligger det som regel en infeksjon. Det kan behandles med antibiotika i salveform, som smøres på huden (eventuelt i tablettform dersom det foreligger en større infeksjon i eksemet). Videre finnes det ulike desinfiserende bad, blant annet virker krystallfilett-bad og kaliumpermanganat-bad bakteriedrepende.

Det er sjelden nødvendig med innleggelse på sykehus, men noen få er så plaget at dette er aktuelt. Noe som stort sett brukes ved innleggelse i sykehus, er lysbehandling med ulike kombinasjoner av UV-lys, våt bandasjering over medikamenter som er påsmurt på huden for å forbedre opptaket av medikamentet, tjærebad og mer omfattende betennelsesdempende behandling som virker på hele kroppen, såkalt systemisk.

 • Antibiotika
 • Sol
 • Betennelsesdempende medikamenter
 • Kortikosteroider
 • Hydrokortison
 • Immundempende behandling
 • Kalcineurinhemmere
 • Olje
 • Desinfiserende bad
 • Tjærebad
 • Lysbehandling

Kilde: Helseleksikonet.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning