Svangerskapet fra A til Å:

Mirakel-månedene

Alt du trenger å vite om svangerskapet fra A til Å.

FRA A TIL Å: Alt du trenger å vite om svangerskapet.
FRA A TIL Å: Alt du trenger å vite om svangerskapet. Foto: Foto: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Svangerskapet er ni måneder fylt av en salig blanding av skrekk og glede - og utallige spørsmål.

Blir det gutt eller jente? Hva kan jeg spise og hva bør jeg holde meg unna? Hvor mye bør jeg egentlig trene?

Og tør jeg spørre jordmor om alt det rare jeg lurer på?

I samarbeid med jordmor Anne Judith Brøndbo Skarland har vi laget en liten guide over mirakelmånedene fra A til Å. Her er alt du trenger å vite!

Akupunktur

Er ofte effektivt mot mange svangerskapsplager som kvalme, bekkensmerter, modning til fødsel og avslapping, og er helt uten bivirkninger. Stadig flere jordmødre lærer seg teknikkene, og tilbudet finnes derfor over hele landet.

Bevegelse

Første gangen fosteret beveger seg, kjennes det kanskje ut som små bobler i magen. For de fleste skjer dette i den fjerde måneden, avhengig av hvor god plass det er i livmoren og hvor aktivt fosteret er. Hvor mange har ikke opplevd at barnet leker gjemsel med den blivende pappaen og blir helt stille dersom han legger hånden på magen?

CTG

Ved innleggelsen på føden vil du bli koblet til en CTG(cardiotokografi)-maskin, som måler barnets hjertefrekvens over tid sammen med riene dine. Dette for å sjekke at barnet har det bra og alt går som det skal. Ved noen svangerskapssykdommer vil du få jevnlige CTG-målinger av samme grunn. Ved undersøkelsen ligger du med elektroder på magen i omtrent tretti minutter. Utskriften kommer ut av maskinen som et langt ark med kurver på.

DNA

Tenk at så mye er bestemt helt fra starten av! Arveegenskapene våre ligger i DNA-kromosomene. Mens den lille ligger inni magen, er det allerede bestemt hvilken øyenfarge og hårfarge han eller hun får, hvilke sykdommer barnet er arvelig belastet med, og til en viss grad også personligheten og temperamentet.

Energi

All forskning viser at det er viktig å være aktiv når du er gravid. Bortsett fra risikosporter som fallskjermhopping, dykking og elverafting, kan du fortsette som før, nesten helt til du føder. Trening gir energi, og hjelper til å forhindre vanlige plager som bekkenløsning, tretthet og for stor vektøkning. Trening kan også gjøre selve fødselen lettere, siden kroppen blir fysisk sterkere. Så vær i bevegelse, og gå i hvert fall én tur hver dag.

 

Far

Dere er to om det, selv om du er moderskipet. For en mann kan det hele virke enda mer ubegripelig, siden han tross alt ikke merker de fysiske endringene. Det merkelige er at noen menn får symptomer som er typiske for gravide: De legger på seg og blir kvalme! Uansett, dette er en turbulent tid. Ta dere tid til å nyte å være et par. Snart vil den nye verdensborgeren ta det meste av energien og oppmerksomheten deres, og det første året kommer ikke til å stå i romantikkens tegn.

Gravid

Også kalt: På tjukken, bolle i ovnen, drektig, fruktsommelig, i velsignede/lykkelige omstendigheter, med barn, på fallende fot, på vei, svanger, barntung og ungetjukk.

Hår

Noen heldige kvinner merker at håret blir tykkere og mer glansfullt. Det er ikke fordi de får mer hår, men skyldes økt østrogennivå som gjør at de mister færre hårstrå enn normalt. Etter fødselen synker østrogennivået, og mange våkner derfor ofte opp med puta full av tapte lokker. Heldigvis roer hormonene seg etter hvert, og innen ett år burde hårpryden din være som før svangerskapet.

Identitet

Det er ikke alltid lett. Du veier mer enn du noen gang har gjort, ansiktet er hovent, håret fett og du venter fremdeles på «svangerskapsgløden» alle lovet deg. I tillegg lekker det av puppene dine, og det er lenge siden du så nedenfor navlen din. Som om ikke det var nok: Du vet ikke om du er klar for å bli mamma. Tankene raser rundt i hodet ditt: Hvordan i all verden skal du klare å ta vare på et annet liv, du som har mer enn nok med å passe på deg selv? Trøst deg med at alle tumler med de samme tankene, og det kommer til å gå bra – helt sant!

Jobb

Hvert år fødes om lag 60 000 barn i Norge, og nesten 75 prosent av de gravide er yrkesaktive. Arbeidsmiljøloven krever at arbeidsmiljøet normalt skal tilrettelegges slik at kvinnen ikke hindres i å fortsette sitt vanlige arbeid. Arbeidsgiveren har plikt til aktivt å tilrettelegge arbeidet og arbeidsplassen etter den enkeltes forutsetninger, eller finne annet passende arbeid i denne perioden. Hvis ikke arbeidsgiver klarer å tilrettelegge tilstrekkelig kan den gravide ha krav på svangerskapspenger. Ta opp dette med jordmor eller fastlege som fyller ut skjema ved behov.

Kosthold

Som gravid vil du være opptatt av barnets beste, og mange lurer på hvor mye og hvor ofte de skal spise, og hva slags mat som er best. Lite, ofte, variert og sunt er gode rettesnorer. Det er spesielt viktig at du får i deg nok vitaminer og mineraler, siden barnet «trekker ut» mye fra lagrene dine. Sørg for å få i deg nok jern og fiber, og ta folattabletter, helst fra tre måneder før du blir gravid. Det er ikke nødvendig å spise for to, men sørg for at du får i deg nok mat. Tenk kvalitet mer enn kvantitet. Det er for eksempel viktig å ikke få i seg for store mengder sukker, fordi det øker sjansen for å få et stort barn og andre problematiske tilstander i svangerskapet.

Lyst

Hva så med sex? Som alltid, er dette individuelt. Noen har aldri vært mer kåte, mens andre mister lysten totalt. Det er ikke bare kvinnen som kan oppleve at lysten endrer seg. Noen menn er ubegrunnet redde for å skade fosteret, eller de føler det som om de «trenger seg på». Andre igjen tenner veldig på sin formfulle partner. Uansett er det viktig å huske å respektere hverandre. Nærhet og ømhet er spesielt viktig i denne turbulente perioden, og det er ingen fysiologiske grunner til avstå fra sex i et normalt svangerskap. Dere blir kanskje nødt til å være litt mer oppfinnsomme og prøve andre stillinger ettersom magen vokser: Bakfra eller fra siden letter trykket på magen. Mange opplever det også som ubehagelig å ligge flatt på ryggen. Da er kvinnen øverst et godt alternativ.

 

Magen

Ikke nok med at den strekker seg. Hos mange spretter navlen ut, strekkmerkene gjør sitt inntog og en mørk linje sprer seg fra bekkenet og oppover, den såkalte Linea Nigra. Trøst deg med at det vil bedre seg. Strekkmerker vil lysne til de ligner sølvtråder, slappe magemuskler kan trenes opp igjen og pigmentforandringene blir borte hos de fleste. Men la oss være ærlige – det er få, om noen, som sitter igjen med en flat, jomfruelig mage etter en fødsel. Det skulle egentlig bare mangle!

Navn

Hva skal barnet hete? I 2013 var Emma det mest populære navnet for jenter, tett fulgt av Sara. Filip og William var de hyppigst valgte guttenavnene. For hundre år siden var Anna og Borghild favoritter for jenter, og Johan og Ole for gutter.

Oksytosin

Hormonet Oksytosin produseres i kroppen ved orgasme og gjør at livmoren trekker seg sammen. Det er derfor et vanlig råd å ha samleie for å sette i gang fødselen. Oksytosin fremstilles også syntetisk som et ristimulerende middel, og settes da som drypp for å sette i gang fødsler på sykehus.

Plager

Vanlige svangerskapsplager er kvalme, åreknuter, vann i kroppen, hemorroider, pigmentflekker og strekkmerker. Mange er kvalme i begynnelsen av svangerskapet, mens andre sliter med det gjennom alle ni månedene. Pigmentflekker og strekkmerker kan oppleves som skjemmende. De vil ikke forsvinne, men blir gradvis lysere og mindre synlige. Prøv å se på dem som stolte arr etter graviditeten. Har du mistanke om at noe er galt, eller du er urolig over noe, oppsøk jordmor eller lege.

Q-tips

Disse er fine til å rense området rundt din utstikkende navle. Fra å være bortgjemt magen din, står den nå som en liten stolt tut på enden av en ballong. Oppsamlet grums etter år i mørket forsvinner lekende lett med den uvurderlige lille bomullspinnen.

Råd

Vi har samlet et knippe velprøvde kjerringråd. Mot kvalme: Bland like deler blå farris og eplejuice eller tygg fersk ingefær. Mot strekkmerker: Massér inn fet bodylotion morgen og kveld. Leggkramper: Massasje fungerer godt for de fleste. Hemorroider: Smør honning på eller sett rumpa i varmt vann med grønnsåpe.

Søsken

Mange søsken har et elsk/hat-forhold, og har du barn fra før, kan det hende du er bekymret for søskensjalusi. Snakk mye om den nye babyen som skal komme. Etter fødselen, sørg for å gi den eldste ekstra mye oppmerksomhet og ros, og la han eller hun delta aktivt i stellet av den lille. En liten velkomstgave fra storebror til lillesøster kan være en fin måte å knytte dem sammen på.

Termin

Kun fem prosent av barna kommer på forventet dato. Et gjennomsnittlig svangerskap varer i 40 uker. Du kan regne med å føde mellom uke 37 og 42. Har du fortsatt ikke født etter uke 42, er sjansene store for at fødselen blir satt i gang. Føder du før uke 37, klassifiseres dette som en prematur fødsel, og tilstanden til barnet bestemmer hvor lenge dere eventuelt må bli på sykehuset.

 

Uker

Du blir gravid, og plutselig regnes alt i uker! Et svangerskap deles inn i tre perioder, kalt trimester. Første trimester er de første 12 ukene, andre varer til uke 28 og tredje trimester regnes fra uke 29 frem til fødselen. I første trimester utvikler barnet seg i en rasende fart. De fleste spontanaborter skjer de første ukene, så sannsynligheten øker for å beholde barnet når dere er over i andre trimester. I tredje trimester begynner kroppen virkelig å gjøre seg klar for selve fødselen. Barnet er ferdigutviklet og bruker tiden på å legge på seg.

Vekt

For normalvektige (BMI 18,5-25) er anbefalt vektoppgang mellom 11 og 16 kilo. Overvektige bør legge på seg litt mindre, mellom 7 og11.5 kilo, men det er ikke anbefalt å slanke seg under svangerskapet da dette kan påvirke næringstilførselen hos barnet. Hvor mye barnet vil veie, avhenger blant annet av din egen vekt. Kvinner som er store i utgangspunktet, føder større barn. De siste årene har andelen nyfødte med fødselsvekt over 4500 gram gått betydelig ned.

www.spørsmål.no

Internett kan være supert for å finne svar på mange av spørsmålene dine, og for å komme i kontakt med andre gravide. Barnimagen.no er en svært populær forum-nettside, SSB har fine navnesider der du kan finne betydning og popularitet for de aller fleste navn – og selvfølgelig kan du finne mange gode artikler om svangerskap og babyer her på Foreldre.no. Men er du bekymret for barnet i magen eller din egen helse, bør du ta kontakt med jordmor eller fastlege.

X-kromosom

Kjønnskromosomene våre er det 23. DNA-paret. Hos kvinnen består dette av XX, mens det hos mannen er en X og en Y. Det er Y-en som bestemmer at barnet skal bli en gutt, og arves fra pappaen. Om fosteret blir jente eller gutt bestemmes av kromosomdelingen som skjer før befruktningen. Det finnes utallige kjerringråd for å finne ut hvilket kjønn barnet er, men selv med ultralyd hender det at man tar feil, så det er kanskje lurt å vente med å male rommet rosa til etter fødselen?

Yoga

Det finnes spesielle kurs for gravide, men du kan godt følge et vanlig yogakurs, så lenge du forteller instruktøren at du er gravid. Det er en fin måte å slappe av på, tøye verkende muskler og jobbe med bekkenmuskulaturen. En annen fordel er at du lærer avslappende pusteteknikker, som du kan bruke under fødselen. I tillegg forbedrer du balansen og sirkulasjonen din og bygger opp musklene, uten å belaste leddene noe særlig.

Zzzz

Hvordan i all verden går det an å være så trøtt? Særlig i første og siste del av graviditeten, kan det føles som et evig slit å holde øyelokkene åpne. Gravide trenger mye søvn fordi kroppen jobber på spreng for å utvikle og nære fosteret. Samtidig skjer det mye mentalt med alle endringene. Kanskje tenker du etter hvert mye på fødselen, og hormonene leker høyball i kroppen din. Rådet er rett og slett å gi deg selv en pause fra vanlige plikter, og å sørge for å få nok søvn.

Ære være kroppen din!

Det er egentlig helt ufattelig at det går an: Hvert eneste svangerskap er et lite hverdagsmirakel. Tenk hvor tøyelig du er. Livmoren din går fra å være på størrelse med en stor tommeltott, til å være en beholder for et barn på flere kilo. Samtidig øker blodet ditt med 1, 5 kilo. Og det er virkelig et under at de fleste faktisk klarer å få dette barnet ut igjen samme vei som det kom inn!

Økonomi

Foreldre.no har ved hjelp av Statens Institutt for Forbruksforsknings (SIFO) referansebudsjett, regnet ut at et spedbarn koster om lag 41 100 kroner det første leveåret. Da regner man med utgifter til klær og sko, helse og hygiene, lek og fritid, mat og spedbarnsutstyr. Innen barnet fyller 18 år, vil det ha påført foreldrene utgifter for nærmere én million kroner.

Åndenød

Mange gravide blir mer tungpustet etter hvert som magen blir større og de får mer vekt å dra rundt på. I tillegg til vekten, får lungene dine mindre plass etter hvert som barnet vokser og «dytter» seg plass. Lungene må også jobbe mer for å kompensere for det økte surstoffbehovet du får. Livmoren når sitt høyeste punkt i kroppen rundt uke 36, etter det synker barnets hode vanligvis ned i bekkenet, og det blir lettere å puste igjen.

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning