Gravid for første gang?

Dette må du huske å nyte

Nyt de små bevegelsene og den sammenhengende søvnen. Du kommer til å savne det.

NYT: Når du er gravid første gang, kan du slappe av og nyte dagene akkurat slik du selv vil.
NYT: Når du er gravid første gang, kan du slappe av og nyte dagene akkurat slik du selv vil. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Publisert Oppdatert

img Del på Facebook- Jeg ble gravid igjen da gutten min var åtte måneder gammel. Å være gravid mens jeg fremdeles hadde en ettåring i huset gjorde det andre svangerskapet mye mer slitsomt. Problemene jeg hadde første gang, ble plutselig bagateller, sier Marte Frimand-Anda.

Hun er frilansjournalist, tobarnsmor og damen bak mammabloggen Casa Kaos.

Det å gå gravid kan være tungt, men ofte husker man første graviditeten som rene eventyret når man blir gravid med andre, tredje eller fjerde barn.

Da savner man kanskje til og med tiden man hadde med bare seg selv og magen.

Vekket om natten

- I første svangerskapet syntes jeg det var kjempetungt å bære handleposene hjem fra nærbutikken, men i andre svangerskapet måtte jeg bære både handleposene og en sprellende ettåring som ikke ville sitte i vogna, sier Marte.

Og mens hun i første svangerskap alltid var trøtt og syns det var grusomt å måtte stå opp for å gå på jobb hver dag klokken åtte, ble hun andre gang vekket hver morgen klokken halv seks av ettåringen.

- Som i tillegg hadde vekket meg flere ganger i løpet av natta, legger hun til.

Lite alenetid

Dette skulle mammaer i forumet ønske de nøt under første graviditet

 • Å kunne sove når man var trøtt
 • Å kunne gjøre ting når man ville
 • Å sitte på kafé og nyte en kaffe mens den ennå var varm
 • Å ta lange dusjer
 • Å lese krimromaner
 • Å være alene og bare sammen med kjæresten
 • Å kunne pleie forholdet
 • Å kjenne på forventningen uten å bli utålmodig
 • Å kunne trene når man vil
 • Å være nesten uten forpliktelser
 • Ret og slett det å være gravid

- Under første graviditeten visste jeg heller ikke at det faktisk var en stor luksus å kunne synke ned i sofaen, legge beina på bordet og slappe av etter jobb, sier hun.

Slik egenpleie ble det nemlig verre med i neste runde.

- Andre gangen måtte jeg jo ta meg av en overivrig liten gutt, som krevde både stell og oppmerksomhet, sier hun.

Godt å bli vartet opp

Frimand-Anda ser i ettertid at hun tok mye for gitt i første svangerskap, og det er mye hun burde satt større pris på.

- Først og fremst søvn. Jeg burde satt pris på å kunne sove hele natten gjennom og å få sove ut i helgene. I tillegg burde jeg satt mer pris på alenetiden og tiden med mannen min. Første gang vartet han meg opp hele tiden, men andre gang gikk mye av oppmerksomheten hans til gutten vår, sier hun.

Evig rundans

I dag er datteren tre år og sønnen fire, og fortsatt tar hun seg i at det er lett å glemme å glede seg over de hverdagslige opplevelsene.

- Småbarneperioden er slitsom og dagene flyr av gårde i en evig runddans av mas, trassalder, mekling, søskenkrangling og vasking av leverposteiflekker på klær og middagsrester under spisebordet, sier hun.

I tillegg kommer alle de andre praktiske oppgavene som skal løses.

- Matpakker skal smøres, poden må ha nye støvler, vi er tom forbleier, lillesøster har melkeallergi og kaker skal bakes til turnavslutningen, sier hun.

Må nyte hverdagen

I alt kaoset forsvinner de små hverdagsgledene.

STORESØSKEN: Det er flott å dele graviditeten med blivende storesøsken, men den samme roen som du hadde under første gravidtet, får du ikke.
STORESØSKEN: Det er flott å dele graviditeten med blivende storesøsken, men den samme roen som du hadde under første gravidtet, får du ikke. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

- Jeg tror det er lett å glemme å nyte de små, fine stundene som er der, men som drukner i alt maset og kjaset. Her om dagen hadde jeg for eksempel kjeftet på datteren min fordi hun hadde mast på meg hele dagen, forteller hun.

Frimand-Anda var sliten og lei og gledet seg til barnas leggetid så hun endelig fikk slappe av.

- Men plutselig sto hun foran meg med en neve full av svette hestehov. Da begynte jeg å grine. Det var en påminnelse om at jeg må huske å slappe av litt og nyte de små hverdagsøyeblikkene, sier hun.

Små pustepauser

Hun mener det er viktig å huske at det ikke nødvendigvis er de store opplevelsene vi og barna husker best i ettertid.

- Kanskje bare det å synke sammen i sofaen hele familien og spise popkorn mens vi ser på TV og koser, eller det å ta en pause i gressklippingen og legge seg i gresset med barna og se på skyene i fem minutter, sier hun.

Det er disse viktige, små pustepauser, da hele familien er sammen, som ofte betyr aller mest.

- Det er fort gjort å sette i gang med noen huslige plikter så snart ungene sitter stille, men av og til er det godt både for barn og foreldre å bare være sammen uten å gjøre noe spesielt, sier hun.

Vet ikke hva man skal nyte

Spesialist i allmennmedisin og medlem av Nasjonalt fagråd for svangerskapsomsorgen, Kari Løvendahl Mogstad understreker at man bør gi seg selv ro til å nyte når man er gravid.

- Det er så overveldende og nytt å være gravid for første gang at man nesten ikke vet hva man skal nyte, sier Løvendahl Mogstad.

Hun anbefaler alle førstegangsgravide å ta seg tid til å kjenne på de utrolige endringene som skjer i kroppen.

- Gi deg selv ro til å undres litt over det at du i det hele tatt går rundt og bærer på et voksende menneske inne i kroppen din, sier hun.

Føles befriende

Noen blir helt opphengt i rare symptomer og det de føler er negativt med å være gravid, men langt fra alle har det slik.

- For mange er det litt befriende å være gravid også. Da har man lov til å gi litt mer blaffen i at man blir rundere her og der, for det er jo bare vakkert. Det er også lov, og til og med viktig, å hvile mer og la seg varte opp mer enten det er av kjæresten eller andre rundt seg, sier Løvendahl Mogstad.

Nyt sparkene

- Man skal simpelthen nyte det at det å være gravid kan være et lite pusterom, selv om det selvsagt er veldig tungt og krevende også. Stopp opp og kjenn mer på kroppen enn du gjør til vanlig, for det har du veldig godt av, sier hun.

Sist, men ikke minst minner legen om at du skal huske å nyte de deilige sparkene fra babyen i magen.

- Det er jo helt fantastisk å kjenne disse livstegnene fra barnet, og det er viktig å respondere på dem og kommunisere med babyen sin, sier hun.

Små ting blir gode minner

Løvendahl Mogstad tror mange glemmer dette.

- Det går så fort, og er så intens og hektisk når man er midt oppi det, at man glemmer det. Det er imidlertid viktig å bli litt bevisst på og dvele litt ved alle de nye tingene man opplever og erfarer mens man er gravid. Dette er noe jeg snakker med alle mine gravide pasienter om, sier hun.

Små og store ting kan bli gode minner, og ofte er det opplevelser som er hverdagslige der og da.

- Det kan være svangerskapskontroller, det å kjøpe inn babyutstyr eller det å kjenne den første rien. Selv det å bli holdt våken om natten fordi babyen sparket, kan være et trivelig minne. Selv om det var slitsomt da man var gravid, sier hun.

Skulle spist mer is

I vårt forum ba vi leserne fortelle hva dere angrer på at dere ikke nøt, og svarene var mange og svært forskjellige.

- Jeg angrer på at jeg ikke spiste mer is, for under graviditeten forsvant nemlig laktoseintoleransen min, skriver en forumdeltager.

Andre skulle ønske de så verdien i det å være alene med ro til å slappe av og sove etter eget ønske og behov.

- I ettertid skulle de ønske de hadde vært flinkere til å nyte både denne alenetiden, kjæresten og forholdet mer. Det er tyngre denne gangen. På alle mulige måter, skriver en blivende tobarnsmor.

Lite å nyte

- Jeg angrer på at jeg var så utålmodig på slutten og ikke bare koste meg og slappet av med bare meg selv, skriver en annen forumdeltager.

En annen mener det egentlig var lite å nyte, og at det da er lettere å svare på hva hun angrer på at hun ikke nøt før hun ble gravid.

- Jeg savner for eksempel muligheten til å snu døgnet i ferier, men syns det er tusen ganger enklere å ta meg av et barn enn å ta meg av meg selv som gravid, skriver hun.

Glem duppedittene

Løvendahl Mogstad minner også om at ikke alt må loggføres og gjøres teknisk.

Graviditeten blir nemlig enda finere hvis du gir deg selv ro til å nyte på gammeldags vis.

- Det er blitt en trend at mange er altfor opptatt av å oppleve svangerskapet gjennom å lese, bruke tekniske duppeditter, apper og andre hjelpemidler i stedet for å lytte til og stole på kroppen, sier hun.

Hun mener svangerskapet er en gylden anledning til å kjenne mer på kroppen sin.

- Det tror jeg også er gunstig for relasjonen mellom mor og barnet i magen, og det gir også en bedre opplevelse av selve svangerskapet, sier hun.

img Del på FacebookLes også:

Dette har du krav på når du er gravid

Dette skal du ikke tro på

For overvektig til å føde normalt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning