hårtap etter fødsel

Derfor opplever du hårtap etter fødselen

Mange opplever å miste hår etter fødselen, men det kommer tilbake innen 12 måneder.

HÅRTAP ETTER FØDSEL: Det er helt vanlig å miste hår etter fødselen fordi kroppen nedprioriterer hår og negler i graviditeten. Foto: Gettyimages.com
HÅRTAP ETTER FØDSEL: Det er helt vanlig å miste hår etter fødselen fordi kroppen nedprioriterer hår og negler i graviditeten. Foto: Gettyimages.com
Publisert Oppdatert

- I akupunkturen forklarer man hårforandringen etter fødselen med at kroppen prioriterer blod og næring til de vitale organene som hjerte, lever og lignende. Og når det er lite av dette i kroppen, så blir huden tørr, og neglene og håret sprøtt, og man har en tendens til å miste hår. Hår og negler er ikke vitale organer. Det er døde hudceller, sier jordmor Lena "Mille" Milling, daglig leder ved Familieklinikken.

Hårtap etter fødsel

Hårtapet har altså sammenheng med at kroppen nedprioriterer hår og negler, og man begynner å miste håret omtrent tre måneder etter fødselen.

Tips mot hårtap etter fødsel:

- Tålmodighet er det viktigste du kan ha når det gjelder hårtapet. Etter noen måneder vil håret ditt høyst sannsynlig være som normalt.

- En god hårklipp kan hjelpe. Noen mødre velger nettopp denne perioden å gå over til en kortere, lettstelt frisyre.

- Kjøp en sjampo og balsam av god kvalitet.

- Forsøk ulike stylingprodukter, som en hårmousse eller annet som gir håret hold og bygger volum.

- Unngå bruk av en børste eller kam som sliter på håret.

- Ta et multivitamin/mineral-tilskudd. Få i deg nok proteiner.

Tiden mellom fødselen og når hårtapet begynner, samsvarer med lengden på hvilefasen til hårveksten. For noen blir hårtapet dramatisk og de kan oppleve at store hårdotter faller av i dusjen eller ligger igjen på hodeputa. Når babyen blir født vil nemlig et større antall hårstrå enn normalt entre hvilefasen. Fordi hvilefasen er fulgt av hårtap (og ny vekst), vil nybakte mødre erfare et større hårtap enn normalt når hvilefasen tar slutt. Dette er fordi de mister både de hårene de ikke mistet under graviditeten, i tillegg til de hårene de ellers ville ha mistet hver dag.

Ingen sammenheng med amming

Du mister like mye hår om du ammer eller ikke. Det er ikke sånn at alle kvinner mister mye hår etter fødselen.

- Men de som har hatt et tøft svangerskap med kvalme og oppkast, og har fått i seg lite næring, har nok lettere for å oppleve dette triste fenomenet, sier jordmoren.

Det samme gjelder om du har hatt jernmangel eller har opplevd en stor blødning i forbindelse med fødselen. Hårtapet kan virke mer ekstremt om håret ditt vokste mye mer enn normalt under graviditeten, eller om du har langt hår. De fleste kvinner vil få tilbake sin normale hårsyklus innen seks måneder, eller mellom seks og tolv måneder etter fødselen.

Les også: Derfor bør du ikke droppe knipeøvelsene etter fødsel

Kan skyldes sykdom

Om du føler at hårtapet ditt er større enn det som er vanlig, eller om det ikke er tilbake til normalen når babyen din er rundt 12 måneder, kan det være lurt å ta en tur til legen.

Overdrevent hårtap kan nemlig være forårsaket av jernmangelanemi, der kroppens jernlagre er tomme, eller hypotyreose, lavt stoffskifte, som kan være en vanlig tilstand å få etter svangerskapet – to-seks måneder etter fødselen. Dette skal det ikke være vanskelig å få gjort noe med.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning