Endelig gravid

- De første tre månedene var jeg på ultralyd hver uke

Etter to spontanaborter og fire runder med assistert befruktning er Lill-Jeanette endelig gravid.

SJALU: - Jeg så gravide mager overalt og merket at jeg ble sjalu på venninnene mine. Det er ingen god følelse, sier Lill Jeanette, her med mannen Ivar.
SJALU: - Jeg så gravide mager overalt og merket at jeg ble sjalu på venninnene mine. Det er ingen god følelse, sier Lill Jeanette, her med mannen Ivar. Foto: Foto: Christian Berset
Publisert Oppdatert
ENDELIG: - I uke 14 fikk jeg beskjed av legen om at nå måtte jeg bare begynne å tro på at det skulle gå bra, sier Lill Jeanette.
ENDELIG: - I uke 14 fikk jeg beskjed av legen om at nå måtte jeg bare begynne å tro på at det skulle gå bra, sier Lill Jeanette. Foto: Foto: Christian Berset

For fem år siden ble Lill Jeanette Fallan (37) sjekket opp av en høy, mørk og kjekk mann. Hun hadde kysset en del frosker i sitt liv, men denne gangen klaffet alt! Etter kun fire måneder fridde Ivar (34) på sommerferie på Mallorca, og året etter ble det storslått bryllup. Ting gikk radig, men det føltes riktig.

Neste steg i forholdet var barn. De hadde begge ønsket seg barn lenge.

- På bryllupsreise i Maldivene kastet vi symbolsk p-pillene på havet og gikk inn i hytta vår og tenkte «ti-hi, om ni måneder er vi foreldre!» mimrer Lill Jeanette.

Negative prøver

Men selv ikke fire år senere er de blitt foreldre. Det ekstra soverommet i den lyse leiligheten på Frogner i Oslo er fortsatt bare et roterom. Det er masse barnebilder på veggene, men de er av parets ni fadderbarn. Da de kom hjem fra bryllupsreisen, lot menstruasjonen vente på seg, men alle graviditetstestene var negative.

Da Lill Jeanette ikke hadde fått mensen på tre måneder, oppsøkte hun lege. Hadde hun vært ti år yngre, ville hun nok blitt bedt om å smøre seg med tålmodighet. Men ettersom hun var 34 år, ble hun satt på Pergotime, tabletter som skal stimulere eggløsning. Månedene gikk, men ingenting skjedde.

- Jeg kommer fra en svært fruktbar familie, så jeg hadde aldri sett for meg at jeg skulle ha problemer med å få barn, forteller Lill Jeanette til BabyDrøm.

Etter noen måneder på Pergotime uten resultat, oppsøkte paret Rikshospitalet for å få hjelp til assistert befruktning. Det gikk et halvt år før de fikk time, og ventetiden føltes uutholdelig lang.

Alle andre fikk barn

VENTER SPENT: De første bodyene og skoene er kjøpt inn, og Lill Jeanette og Ivar vet veldig godt hvordan de skal innrede barnerommet.
VENTER SPENT: De første bodyene og skoene er kjøpt inn, og Lill Jeanette og Ivar vet veldig godt hvordan de skal innrede barnerommet. Foto: Foto: Christian Berset

Assistert befruktning

  • Over 2000 barn ble i 2011 født etter assistert befruktning, 50 prosent flere enn i 2002.
  • Beslutning om assistert befruktning treffes av lege. Par som får tilbud om behandling, får inntil tre forsøk pr. barn, for en egenandel på 1500 kroner per forsøk.
  • I tillegg kommer egenbetaling på kr 15 000 per barn for legemidler. Om man lykkes med å bli gravid ved assistert befruktning, varierer. Det kommer blant annet an på kvinnens alder og hva som er årsaken.
  • Rundt 60-70 prosent av parene som gjennomgår behandling, får barn.

Kilder: Folkehelseinstituttet og Bioteknologinemnda

Lill Jeanette og Ivar var i en fase av livet da «alle» rundt dem fikk barn.

- Jeg så gravide mager overalt og merket at jeg ble sjalu på venninnene mine. Det er ingen god følelse, sier Lill Jeanette. Ingen hjerteslag. Lill Jeanette, som jobber som frisør, har alltid vært en blid og sosial jente. Hun har vært den i venninnegjengen som har tatt initiativ til middager og hytteturer.

Men nå ble de sosiale samlingene stadig færre. Jentekvelder ble erstattet av play dates, og hun ble ikke invitert.

- Jeg følte meg utelatt fra en eksklusiv klubb, en klubb jeg gjerne ville være VIPmedlem i, sier hun til BabyDrøm.

Høsten kom, og endelig var det tid for første time på Rikshospitalet. Lill Jeanette og Ivar var spente, men var overhodet ikke forberedt på det de skulle få høre: hun var sju uker på vei! Lykken var enorm. Endelig skulle også de bli foreldre!

Gikk i kjelleren

- Det er mye man rekker å tenke gjennom de første ukene av svangerskapet. Forventningene er skyhøye. Vi hadde nærmest bestemt oss for hvilken skole han eller hun skulle gå på, mimrer Lill Jeanette.

I uke 12 skulle paret på ultralyd igjen. Men hjerteslagene til den lille kom aldri til syne på skjermen.

- Jeg gikk helt i kjelleren. Jeg klarte ikke å slutte å gråte, sier Lill Jeanette.

Så startet den lange veien med IVF-behandling. Lill Jeanette ble gravid på første forsøk, men fikk for mye hormoner og ble overstimulert. Det endte med et tre uker langt sykehusopphold og store smerter.

- Jeg hadde så vondt at jeg ikke klarte å glede meg over graviditeten. I uke ni mistet jeg igjen. Men denne gangen kom det ingen tårer, bare en følelse av tomhet, forteller hun.

Styrket forholdet

Forholdet ble sterkere. Det er ingen hemmelighet at mange par ender med å gå fra hverandre i kampen for å få barn. Hormonbehandlingen er tung, og skuffelsen tyngre når det ikke lykkes. Men for Lill Jeanette og Ivar hadde den vanskelige tiden motsatt effekt. De ble sterkere som par og fikk et unikt samhold.

- Det var som om vi rottet oss sammen mot resten, sier Lill Jeanette og Ivar mens de ser på hverandre og smiler. Og mens mange velger å tie om spontanabort og ufrivillig barnløshet, var Lill Jeanette helt åpen om det.

- Det at så få snakker om det, fikk meg til å føle meg enda mer ensom og unormal. Derfor var det viktig for meg å være ærlig. Det fungerte som terapi, forteller hun.

Samtidig var det ikke bare lett for venninnene hennes å glede seg over sine egne graviditeter, fordi de visste hvor mye Lill Jeanette drømte om barn.

Andre tiet om graviditeten

- De vegret seg for å fortelle at de var gravide. Bestevenninnen min måtte psyke seg opp i seks uker da hun skulle fortelle at hun ventet nummer tre. Hun er blitt gravid på første forsøk hver gang!

Går det Nå? IVF-behandlingen på Rikshospitalet ga dessverre ikke resultater. Etter tre innsettinger og to spontanaborter til måtte paret ta kontakt med en privatklinikk.

I Norge får man kun tre forsøk på statens regning. På privatklinikken ble Lill Jeanette gravid på første forsøk. Turte hun å håpe på at de skulle lykkes denne gangen?

- De første tre månedene var jeg på ultralyd hver uke. Jeg gråt på venteværelset hver gang. På en måte ville det være bedre å leve i uvisshet enn å få høre det jeg hadde fått høre så mange ganger før. I uke 14 fikk jeg beskjed av legen om at nå måtte jeg bare begynne å tro på at det skulle gå bra, sier hun.

Hun er nå 29 uker på vei - over halvveis - og hun har en liten, sprell levende gutt i magen. (Da disse bildene ble tatt, var Lill-Jeanette 21 uker på vei red. anm.)

De første lyseblå babybodyene er kjøpt inn, og Lill Jeanette vet akkurat hvordan hun skal innrede barnerommet. Så langt har hun hatt et fysisk lett svangerskap, og hun elsker å være gravid! Men psykisk har det vært tungt. Hun har ennå ikke klart å slippe jubelen løs, hun engster seg for mye for å få beskjeden om at hun har mistet. Igjen.

Har avbestilt sommerferien

Babyen sparker! Til slutt tok Ivar grep og la den gode nyheten ut på Facebook.

AVBESTILTE FERIEN: - Det var også et stort steg å avbestille sommerferien fordi den kolliderer med termin i juli. Men den dag i dag tør jeg ikke å glede meg hundre prosent, medgir Lill Jeanette.
AVBESTILTE FERIEN: - Det var også et stort steg å avbestille sommerferien fordi den kolliderer med termin i juli. Men den dag i dag tør jeg ikke å glede meg hundre prosent, medgir Lill Jeanette. Foto: FOTO: Christian Berset

- Det var også et stort steg å avbestille sommerferien fordi den kolliderer med termin i juli. Men den dag i dag tør jeg ikke å glede meg hundre prosent, medgir Lill Jeanette.

Så lang tid tar det å bli gravid

De færreste blir gravide på første forsøk.

  • Bare én av fire lykkes i å bli gravide den første måneden de prøver.
  • 60 prosent lykkes i løpet av tre måneder.
  • 80-85 prosent blir gravide innen ett år.
  • 90-95 prosent lykkes i løpet av to år.

De øvrige, 5-10 prosent, regnes for å ha et fruktbarhetsproblem.

Kilde: Norsk helseinformatikk

- Det hender fremdeles jeg tenker «han lever ikke» eller «kanskje jeg er en av dem som aldri blir mor?» Da er Ivar flink til å roe meg ned, forteller hun.

Den vordende barnefaren legger ikke skjul på at også han har fått kjenne på sorgen og skuffelsene underveis. Men når Lill Jeanette har vært langt nede, har han forsøkt å være så støttende som mulig.

- Nå når jeg ser at Lill Jeanette begynner å glede seg, klarer jeg å gjøre det samme, sier han.

- Nå sparket han! avbryter plutselig Lill Jeanette. Hun lyser opp og legger Ivars hånd på magen sin.

- Jeg har ikke kjent noen spark ennå, så jeg har ikke forholdt meg så mye til magen hennes. Men det har jo skjedd mye interessant med brystpartiet hennes også, sier Ivar, og smiler lurt.

Les også:

Stor mage ingen hindring for god sex

Svangerskapet uke for uke

Tina ble gravid etter one-night stand

Bruk gjerne paracet, men hold deeg unna Ibux

Fosterets utvikling - uke for uke

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning