Familiebiler kan være så mangt. Familiers behov for plass og ikke minst økonomien varierer. Vi har plukket ut et utvalg biler som bør dekke de fleste familiers behov. Her er det fornuftskriterier som teller, så plass og totaløkonomi har større betydning enn kjøreegenskaper og luksusfølelse.

De viktigste egenskapene i en familiebil er at den har plass til det en familie måtte trenge - enten det er på vei til fotballturnering eller på bilferie. Den må ha god sikkerhet og den økonomiske biten bør være på plass. Det betyr at for å nå toppen, må bilen ha et forventet verditap som er forholdsvis lavt samt ha en motor som ikke bruker mer enn normalt i sin klasse.

- Stasjonsvogner med en miljøvennlig dieselmotor er et sikkert stikk med tanke på verditap, sier markedsdirektør i LeasePlan, Marius Paus. Han fremhever også små SUV-er og crossovere som veldig fornuftige biler.

Vi har valgt å dele bilene inn i fire klasser: Komapkte stasjonsvogner, store stasjonsvogner, SUV/Crossover og flerbruksbiler.

De mindre stasjonsvognene dekker ofte overraskende store behov til tross for relativt beskjeden lengde. Mange av de mest solgte kompaktbilene kommer også som stasjonsvogn.

De store stasjonsvognene byr på mer plass i både baksete og bagasjerom. Ulempen er at man får mer vekt å dra på og naturlig nok at de er dyrere i innkjøp.

Folke-SUV-er og crossovere har blitt umåtelig populære de siste årene. De har ofte mindre plass enn stasjonsvognene, men til gjengjeld sitter man høyere. Den største fordelen er imidlertid at de kan leveres med firehjulsdrift.

Flerbruksbilene er for deg som har stor familie. Her har du syv seter tilgjengelig, og de nærmer seg stadig personbilene når det kommer til kjøreegenskaper.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!