Fotobokser

Pass deg, fotoboksene er oftere på

Fotoboksene kontrollerer flere, men færre blir tatt.

AKTIVE: Fotoboksen er langt oftere ""på"" enn tidligere. Det betyr at langt flere bilister kontrolleres av Automatisk Trafikkkontroll (ATK). FOTO: Martin Jansen
AKTIVE: Fotoboksen er langt oftere ""på"" enn tidligere. Det betyr at langt flere bilister kontrolleres av Automatisk Trafikkkontroll (ATK). FOTO: Martin Jansen
Sist oppdatert

Ved utgangen av november i år hadde landets fotobokser kontrollert litt over 136 millioner biler og registrert 171 323 overtredelser.

Politiinspektør Jan M. Guttormsen i Politidirektoratet regner med at over 150 millioner biler vil være kontrollert av fotoboksene når året er omme. Tall som Guttormsen sitter på, viser at fotoboksene har kontrollert langt flere i år enn i fjor.

- Vi har ikke fått flere fotobokser, men de har vært oftere aktive enn i 2011, sier Guttormsen.

Hvor ofte fotoboksene er "på" er blant annet styrt av politiets etterforskningskapasitet.

Færre overtredelser

Så langt i år har fotoboksene dratt inn 207 millioner kroner til statskassa. Det er en nedgang sammenlignet med fjoråret - til tross for mer aktive fotobokser.

Overtredelsesprosenten er nær halvert sammenlignet med toppåret 2006 da fotoboksene håvet inn 420 millioner kroner i bøter.

- Overtredelsesprosenten viser at fotoboksene fungerer etter formålet, nemlig å få ned farten, sier Guttormsen.

Skjønner ikke streknings-ATK

Av de 207 millionene som er betalt i bøter som følge av fotoboksenes overvåking, står streknings-ATK-ene for litt over 17 millioner kroner.

Tall fra direktoratet viser at streknings-ATK har tatt prosentvis flere i å kjøre for fort enn tradisjonell punkt-ATK.

- Det tror vi skyldes at flere ikke forstår streknings-ATK. Det kommer derfor snart ny skilting for streknings-ATK som vi håper skal gjøre det tydeligere for folk flest at strekningen har gjennomsnittsmåling, sier Guttormsen.

TAR FLERE: Tall fra direktoratet viser at streknings-ATK har tatt prosentvis flere i å kjøre for fort enn tradisjonell punkt-ATK. FOTO: Martin Jansen
TAR FLERE: Tall fra direktoratet viser at streknings-ATK har tatt prosentvis flere i å kjøre for fort enn tradisjonell punkt-ATK. FOTO: Martin Jansen

36 prosent henlegges

Litt over 93 000 personer har betalt bøter fordi de har kjørt for fort forbi fotoboksene i år, og 799 personer har mistet førerkortet. Tallet kunne imidlertid vært mye høyere. Nesten 36 prosent av sakene blir henlagt.

- Er ikke dette et veldig høyt tall?

- Relativt sett ikke. Vi har en langt lavere henleggelsesprosent er for eksempel Sverige, sier Guttormsen.

Henleggelsesprosenten er ifølge Guttormsen også lavere enn i Frankrike, som er ledende i Europa på fartsovervåking av veiene og hvor fartsovertredelser som fanges opp av kameraene til enhver tid er bileiers ansvar.

Det vil si at man ikke må identifisere sjåføren som i Norge.

Mann registrert med 36 fartsovertredelser

Vær og vind, tekniske problemer og utenlandske sjåfører er hovedårsakene til at mange av sakene henlegges. Guttormsen advarer imidlertid mot å tro at man som utlending i Norge alltid vil slippe unna.

- Vi er veldig oppmerksomme på gjengangere, sier Guttormsen.

Politiet i Hordaland fører nå en sak mot et bulgarsk mann som er innhentet av lovens lange arm. Mannen er registrert med hele 36 fartsovertredelser som han må svare for.

Les også:

Stor test: Her er spylervæskene som duger i kulda

De beste og verste bilene siden 1997

Er du smart, får du luksus-SUV billig

Du skal lete lenge etter særere bruktbil

Denne saken ble første gang publisert 18/12 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også